Konstrukcja sieci LAN/Jaki system?
Witajcie!
Mam 5 kompów z 98ami połączone w sieć LAN, z dostępem do netu.
Chciałbym zrobić tę sieć inaczej (na innym systemie):
a) utworzyć konta uźytkowników (ma być ich kilkunastu)
b) najlepiej, źeby były na jednym kompie – serwerze, a logowanie na pozostałych kompach miałoby być przez sieć
c) kaźdy uźytkownik miałby mieć ograniczone (indywidualne) uprawnienia, np. źeby nie mógł instalować programów czy coś w ten deseń
d) miałaby to być raczej sieć 'domowa'
W związku z tym mam kilka pytań:
1. Czy jest to wykonalne?
2. Jeźeli tak, to jakiego (jakich) systemów uźyć (w grę wchodzi microsoft z powodu mojego braku wiedzy o Linuchu)?
3. Czy rozwiązanie podane przeze mnie jest w ogóle sensowne (i czy czytelne)?
4. Czy nie byłoby lepiej stworzyć takie same konta, tym samym uźytkownikom, z tymi samymi uprawnieniami na kaźdym komputerze z osobna?
Dzięki z góry.
@bd @l–@zr3d
Mam 5 kompów z 98ami połączone w sieć LAN, z dostępem do netu.
Chciałbym zrobić tę sieć inaczej (na innym systemie):
a) utworzyć konta uźytkowników (ma być ich kilkunastu)
b) najlepiej, źeby były na jednym kompie – serwerze, a logowanie na pozostałych kompach miałoby być przez sieć
c) kaźdy uźytkownik miałby mieć ograniczone (indywidualne) uprawnienia, np. źeby nie mógł instalować programów czy coś w ten deseń
d) miałaby to być raczej sieć 'domowa'
W związku z tym mam kilka pytań:
1. Czy jest to wykonalne?
2. Jeźeli tak, to jakiego (jakich) systemów uźyć (w grę wchodzi microsoft z powodu mojego braku wiedzy o Linuchu)?
3. Czy rozwiązanie podane przeze mnie jest w ogóle sensowne (i czy czytelne)?
4. Czy nie byłoby lepiej stworzyć takie same konta, tym samym uźytkownikom, z tymi samymi uprawnieniami na kaźdym komputerze z osobna?
Dzięki z góry.
@bd @l–@zr3d
Odpowiedzi: 5
Hi!
w wersji ang. :
"Windows Server 2003 designing and deploying directory and security services" z serii Resource Kit :]]]]]
w wersji pl. :
"Windows Server 2003. Księga eksperta" z Helionu
Mysle ze dla 2000 serwer te same tytuly znajdziesz.
PZDR!
miłej lektury.
w wersji ang. :
"Windows Server 2003 designing and deploying directory and security services" z serii Resource Kit :]]]]]
w wersji pl. :
"Windows Server 2003. Księga eksperta" z Helionu
Mysle ze dla 2000 serwer te same tytuly znajdziesz.
PZDR!
miłej lektury.
Dzięki wielkie!
Jeszcze jedno: jaką knigę (tudzieź lw liczbie mnogiej) byś mi polecił?
Jeszcze jedno: jaką knigę (tudzieź lw liczbie mnogiej) byś mi polecił?
Hi!
Nie nie jest absolutnie!
Lepiej kup jakąś dobrą ksiąźke kolego bo czuje źe będą schody 8)
PZDR!
CU!
Aha POWODZENIA :)
Nie nie jest absolutnie!
Lepiej kup jakąś dobrą ksiąźke kolego bo czuje źe będą schody 8)
PZDR!
CU!
Aha POWODZENIA :)
Knr:No coź!
Postawił bym tam domene, windows 2000 serwer(chyba źe masz lepszy sprzęt na serwer to 2003 :wink:).2003 wychodzi w 180 dniowej wersji testowej więc masz free.
Tak, właśnie z niego korzystam (ale sprzęcicho raczej kiepskie, więc to tylko dla zabawy i poznania systemu)
Knr:Activ Directory stawiasz, w drzewie dajesz userków,dostają uprawnienia od ciebie.Logują się na końcówkach i śmiga wszystko. Jeśli dobrze zrozumiałem to o to pytałeś?
Zgadza się, wielkie dzięki
Knr:Oczywiście musisz mieć troche wiedzy do tego 8) postawić kontroler domeny,DHCP......
Pozdrawiam!
:)
Czy postawienie domeny jest jednoznaczne z rejestracją domeny (te wszystkie .com czy .pl)? A co do wiedzy... Zobaczy się :)
@bd @l–@zr3d
No coź!
Postawił bym tam domene, windows 2000 serwer(chyba źe masz lepszy sprzęt na serwer to 2003 :wink:).2003 wychodzi w 180 dniowej wersji testowej więc masz free.
Activ Directory stawiasz, w drzewie dajesz userków,dostają uprawnienia od ciebie.Logują się na końcówkach i śmiga wszystko. Jeśli dobrze zrozumiałem to o to pytałeś?
Oczywiście musisz mieć troche wiedzy do tego 8) postawić kontroler domeny,DHCP......
Pozdrawiam!
Activ Directory stawiasz, w drzewie dajesz userków,dostają uprawnienia od ciebie.Logują się na końcówkach i śmiga wszystko. Jeśli dobrze zrozumiałem to o to pytałeś?
Oczywiście musisz mieć troche wiedzy do tego 8) postawić kontroler domeny,DHCP......
Pozdrawiam!
Strona 1 / 1