Konstrukcja sieci LAN/Jaki system?

Witajcie!

Mam 5 kompów z 98ami połączone w sieć LAN, z dostępem do netu.

Chciałbym zrobić tę sieć inaczej (na innym systemie):

a) utworzyć konta uźytkowników (ma być ich kilkunastu)
b) najlepiej, źeby były na jednym kompie – serwerze, a logowanie na pozostałych kompach miałoby być przez sieć
c) kaźdy uźytkownik miałby mieć ograniczone (indywidualne) uprawnienia, np. źeby nie mógł instalować programów czy coś w ten deseń
d) miałaby to być raczej sieć 'domowa'

W związku z tym mam kilka pytań:

1. Czy jest to wykonalne?
2. Jeźeli tak, to jakiego (jakich) systemów uźyć (w grę wchodzi microsoft z powodu mojego braku wiedzy o Linuchu)?
3. Czy rozwiązanie podane przeze mnie jest w ogóle sensowne (i czy czytelne)?
4. Czy nie byłoby lepiej stworzyć takie same konta, tym samym uźytkownikom, z tymi samymi uprawnieniami na kaźdym komputerze z osobna?

Dzięki z góry.

@bd @l–@zr3d

Odpowiedzi: 5

Hi!
w wersji ang. :
"Windows Server 2003 designing and deploying directory and security services" z serii Resource Kit :]]]]]
w wersji pl. :
"Windows Server 2003. Księga eksperta" z Helionu

Mysle ze dla 2000 serwer te same tytuly znajdziesz.

PZDR!
miłej lektury.
Knr
Dodano
03.09.2004 20:26:02
Dzięki wielkie!

Jeszcze jedno: jaką knigę (tudzieź lw liczbie mnogiej) byś mi polecił?
@zred
Dodano
03.09.2004 19:42:28
Hi!
Nie nie jest absolutnie!
Lepiej kup jakąś dobrą ksiąźke kolego bo czuje źe będą schody 8)
PZDR!
CU!
Aha POWODZENIA :)
Knr
Dodano
03.09.2004 19:23:24
Knr:
No coź!
Postawił bym tam domene, windows 2000 serwer(chyba źe masz lepszy sprzęt na serwer to 2003 :wink:).2003 wychodzi w 180 dniowej wersji testowej więc masz free.

Tak, właśnie z niego korzystam (ale sprzęcicho raczej kiepskie, więc to tylko dla zabawy i poznania systemu)

Knr:
Activ Directory stawiasz, w drzewie dajesz userków,dostają uprawnienia od ciebie.Logują się na końcówkach i śmiga wszystko. Jeśli dobrze zrozumiałem to o to pytałeś?

Zgadza się, wielkie dzięki

Knr:
Oczywiście musisz mieć troche wiedzy do tego 8) postawić kontroler domeny,DHCP......
Pozdrawiam!

:)

Czy postawienie domeny jest jednoznaczne z rejestracją domeny (te wszystkie .com czy .pl)? A co do wiedzy... Zobaczy się :)

@bd @l–@zr3d

@zred
Dodano
03.09.2004 15:55:14
No coź!
Postawił bym tam domene, windows 2000 serwer(chyba źe masz lepszy sprzęt na serwer to 2003 :wink:).2003 wychodzi w 180 dniowej wersji testowej więc masz free.
Activ Directory stawiasz, w drzewie dajesz userków,dostają uprawnienia od ciebie.Logują się na końcówkach i śmiga wszystko. Jeśli dobrze zrozumiałem to o to pytałeś?
Oczywiście musisz mieć troche wiedzy do tego 8) postawić kontroler domeny,DHCP......
Pozdrawiam!
Knr
Dodano
02.09.2004 18:35:23
@zred
Dodano:
01.09.2004 19:11:57
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1