konserwacja

sam regularnie czyszcze wszystkie wentylatory ale mam pytanie co by było gdyby np. za sprawą zaniedbań procesor osiągnął krytyczną temperaturę?
Czy komp sam by się wyłączył lub zrestartował czy to zaleźy od ustawień w BIOS'ie?
Czy mogłoby dojść do sytuacji kiegy rdzeń prosesora po prostu by się "stopił"
to samo pytanie dotyczy karty graficznej

Odpowiedzi: 2

aha rozumiem, chciałem sie jeszcze dowiedzieć czy dozwolone jest przesmarowanie wentylatorków źeby swobodniej się odracały? bo mój cos słabo się kręci
jeśli tak, to czym??
emm16
Dodano
18.12.2005 16:07:24
Intel odkąd pamiętam w swoich prockach umieszczał zabezpieczenie przed spaleniem rdzenia, AMD w starszych nie , obecnie tak.
Poza tym dobrze myślisz, jest w BIOSach taka opcja "Shutdown temp." którą moźna ustawiać i która aktywuje się po przekroczeniu ustawień temp.,ale która moźna takźe wyłączyć więc ..wszystko jest moźliwe jeśli na "disabled" ustawiona. Co do kart graficznych takich zabezpieczeń samych w sobie raczej nie ma, choc pewnie zaleźeć by to mogło od producenta.
Przegrzany procek grafiki, czy teź pamięciu skutkuje zazwyczaj tzw, zwisem który musi dać do myślenia i skłonić do sprawdzenia czy w budzie wszystko gra i się...kręci.
Seeker
Dodano
17.12.2005 22:42:21
emm16
Dodano:
17.12.2005 22:27:09
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1