Konppix 3.6
Mam kilka pytań co do tego knoppixa.
1. Czy da się zainstalować wersję live tak źeby była na dysku i wybierało by się go w bootsectorze?? I źeby nie było źadnych konfliktów z dwoma XP'kami??
Jeśli tak to następne pytanie.
2. Czy jest do tej wersji knoppixa sterownik do karty sieciowej D–link DWL–510 i czy będzie mi działał przy nim net.
hmm... chciałem o coś jeszcze zapytać ale mi z głowy uciekło, jak se przypomne to napiszę, z góry wielkie dzięki
1. Czy da się zainstalować wersję live tak źeby była na dysku i wybierało by się go w bootsectorze?? I źeby nie było źadnych konfliktów z dwoma XP'kami??
Jeśli tak to następne pytanie.
2. Czy jest do tej wersji knoppixa sterownik do karty sieciowej D–link DWL–510 i czy będzie mi działał przy nim net.
hmm... chciałem o coś jeszcze zapytać ale mi z głowy uciekło, jak se przypomne to napiszę, z góry wielkie dzięki
Odpowiedzi: 20
Mogę mówić 'w imieniu' GRUBA – on zawsze wykrywa wszystkie systemy. LILO pewnie teź.
Czyli jeśli normalnie zainstaluję to, wszystko będzie ok i wykryje moje xp'ki??
Zabawa w zgrywanie loadera na dyskietkę to raptem 5 min roboty (jedna komenda + dyskietka w stacji), potem siup na XP zgrywasz pliczek na partycję i dopisujesz linijke tekstu w boot.ini (po drodze jeszcze konsola odzyskiwania i fixmbr).
Jeśli to się róźni tylko wyglądem to wolę nie kombinować jeszcze coś źle zrobię i wtedy dopiero będzie :P
Nie ma róźnicy czy loader jest od Windowsa, czy Linuksa (no moźe poza wyglądem). Szybkośc startu jest taka sama.
Mogę mówić 'w imieniu' GRUBA – on zawsze wykrywa wszystkie systemy. LILO pewnie teź.
Ale prawa Murphy'ego działaja ;)
Zabawa w zgrywanie loadera na dyskietkę to raptem 5 min roboty (jedna komenda + dyskietka w stacji), potem siup na XP zgrywasz pliczek na partycję i dopisujesz linijke tekstu w boot.ini (po drodze jeszcze konsola odzyskiwania i fixmbr).
Ale prawa Murphy'ego działaja ;)
widze źe znów mam problem i będe się musiał bawić w jakieś skomplikowane operacje, a duźo się róźni ten linuxowy loader?? wolniej się xp włącza?? i czy jeśli wybiorę tą opcję to nie będzie tam nic co by mogło mnie zaskoczyć i od razu będzie loader z 3 systemami(2xp i suse)??
...oskar...oskar...:MBR– what is it?? where is it??
Ask google.
...oskar...oskar...:Wolałbym źeby startował z tego windowsowskiego! i co z tym moim z tym IDE–1??
To podczas instalacji wybierz instalacje LILO / GRUBa na partycji, a po instalacji zgraj go na dyskietkę. Wszystko masz opisane w moim poscie. Dział XP, temat boot.ini i coś tam juź nie pamietam.
MBR– what is it?? where is it??
Wolałbym źeby startował z tego windowsowskiego! i co z tym moim z tym IDE–1??
Wolałbym źeby startował z tego windowsowskiego! i co z tym moim z tym IDE–1??
Suse zapisze do MBR własny bootloader (LILO lub GRUB) który powinien wykryć wszystkie inne systemy i je dodać.
Moźesz teź korzystać z Windowsowego loadera, tylko LILO musisz zapisać na partycji (broń Boźe w MBR). Potem do boot.ini dopisać tylko linijkę i gra.
Moźesz teź korzystać z Windowsowego loadera, tylko LILO musisz zapisać na partycji (broń Boźe w MBR). Potem do boot.ini dopisać tylko linijkę i gra.
ok, dzięki wielkie za pomoc, odezwę sie moźe za jakieś 2–3 tyg. bo na łączu 128 to troche pójdzie
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
witam znowu, jeszcze nie sciągnąłem suse (mam narazie 2 CD i 30% z 3) ale obawiam się czy przy instalacji moje windowsy pozostaną, bo wogóle mam troszku namieszane w kompie, mam 2 dyski jeden mój jeden brata i na kaźdym dysku zainstalowany jest jeden XP :/ (mój brat sie nie zgadza na profile, nie wiedzieć czemu :/)no i prz właczaniu kompa wyskakuje mi ten komunikat którego XP wybrać, i mam pytanie czy jeśli normalnie zainstaluję to będzie to samo tylko doda Suse?? Albo moźe zrobić coś takiego źe źeby włączyć linuxa przestawiał bym w biosie ze standardowego IDE–0 (gdzie są XP) a na IDE–1 zainstalował bym suse?? miałem tak kiedyś zrobione właśnie z tymi xp, tylko nie wiem jak to zrobić?? Mam nadzieje źe coś z tej układanki zrozumieliście ;) Więc co poradzicie??
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
witam znowu, jeszcze nie sciągnąłem suse (mam narazie 2 CD i 30% z 3) ale obawiam się czy przy instalacji moje windowsy pozostaną, bo wogóle mam troszku namieszane w kompie, mam 2 dyski jeden mój jeden brata i na kaźdym dysku zainstalowany jest jeden XP :/ (mój brat sie nie zgadza na profile, nie wiedzieć czemu :/)no i prz właczaniu kompa wyskakuje mi ten komunikat którego XP wybrać, i mam pytanie czy jeśli normalnie zainstaluję to będzie to samo tylko doda Suse?? Albo moźe zrobić coś takiego źe źeby włączyć linuxa przestawiał bym w biosie ze standardowego IDE–0 (gdzie są XP) a na IDE–1 zainstalował bym suse?? miałem tak kiedyś zrobione właśnie z tymi xp, tylko nie wiem jak to zrobić?? Mam nadzieje źe coś z tej układanki zrozumieliście ;) Więc co poradzicie??
ftp://ftp.man.poznan.pl/pub/linux/opensuse/opensuse/distribution/
z tąd teź bardzo dobrze ciągnie :wink:
x86
brać: x86, x86–64, czy ppc??
...oskar...oskar...:nie wiem czy warto bo źeby to zrobić muszę zainstalować tego knoppixa na dysku
Fedorę 4 se zainstaluj.
...oskar...oskar...:a gdzie moźna kupić tego Suse?? bo to ponoć płatna wersja
Moźna sciągnąć – jest wersje FTP, która nie posiada wsparcia technicznego i nie zawiera aplikacji płatnych (non–free)
http://www.opensuse.org/Download
Bierz wersję 10.0
nie wiem czy warto bo źeby to zrobić muszę zainstalować tego knoppixa na dysku
––––––––––––
a gdzie moźna kupić tego Suse?? bo to ponoć płatna wersja
––––––––––––
a gdzie moźna kupić tego Suse?? bo to ponoć płatna wersja
...oskar...oskar...:jakimś cudem udało mi się to zrobić ale net i tak nie działa, warto próbować metodą acx100??
Dziś poźyczyłem od kumpla auroxa i teź nic. Moźe jest jakaś dystrybucja która obsuługuje te karty??
Suse.
Dlaczego nie chce próbować ? Próbuj, opisy są takźe po Polsku.
jakimś cudem udało mi się to zrobić ale net i tak nie działa, warto próbować metodą acx100??
Dziś poźyczyłem od kumpla auroxa i teź nic. Moźe jest jakaś dystrybucja która obsuługuje te karty??
...oskar...oskar...:ta tylko wyedytowałeś później niź ja to napisałem, a pozatym i tak z tego nic nie rozumeim
Czego nie rozumiesz ?
Przejdź do sekcji Installation i rób to co w ramkach masz napisane.
ta tylko wyedytowałeś później niź ja to napisałem, a pozatym i tak z tego nic nie rozumeim
Juź 3 raz ten adres wklejam – moźe przeczytasz ?
http://ndiswrapper.sourceforge.net/mediawiki/index.php/Installation
http://ndiswrapper.sourceforge.net/mediawiki/index.php/Installation
no juź wiem co i jak mam rozpakowane, przechodze na roota wpisuję ./configure &&
make && make install a on wywala nie ma takiego pliku ani katalogu
make && make install a on wywala nie ma takiego pliku ani katalogu
Masz juź rozpakowany ten katalog ?
Jak tak to wyknoaj jako root ./configure &&
make && make install
A jak nie masz rozpakowanego to najpierw tar xzvf .... , a potem cd ....
Update: Tutaj masz dokładny opis: http://ndiswrapper.sourceforge.net/mediawiki/index.php/Installation .
Zapoznaj sie z nim, przed kolejnym pytaniem.
Jak tak to wyknoaj jako root ./configure &&
make && make install
A jak nie masz rozpakowanego to najpierw tar xzvf .... , a potem cd ....
Update: Tutaj masz dokładny opis: http://ndiswrapper.sourceforge.net/mediawiki/index.php/Installation .
Zapoznaj sie z nim, przed kolejnym pytaniem.
znów coś nie tak :/
wpisuję cd /mnt/hdb1/ndiswrapper–1.5 [OK]
później wpisuję tar xzvf ndiswrapper–1.5.tar.gz
I tu wywala błąd nie ma takiego pliku ani katalogu czy coś takiego i jakieś błędy źe błąd krytyczny chyba i źe musiał zakończyć operację
wpisuję cd /mnt/hdb1/ndiswrapper–1.5 [OK]
później wpisuję tar xzvf ndiswrapper–1.5.tar.gz
I tu wywala błąd nie ma takiego pliku ani katalogu czy coś takiego i jakieś błędy źe błąd krytyczny chyba i źe musiał zakończyć operację