Konppix 3.6
Mam kilka pytań co do tego knoppixa.
1. Czy da się zainstalować wersję live tak źeby była na dysku i wybierało by się go w bootsectorze?? I źeby nie było źadnych konfliktów z dwoma XP'kami??
Jeśli tak to następne pytanie.
2. Czy jest do tej wersji knoppixa sterownik do karty sieciowej D–link DWL–510 i czy będzie mi działał przy nim net.
hmm... chciałem o coś jeszcze zapytać ale mi z głowy uciekło, jak se przypomne to napiszę, z góry wielkie dzięki
1. Czy da się zainstalować wersję live tak źeby była na dysku i wybierało by się go w bootsectorze?? I źeby nie było źadnych konfliktów z dwoma XP'kami??
Jeśli tak to następne pytanie.
2. Czy jest do tej wersji knoppixa sterownik do karty sieciowej D–link DWL–510 i czy będzie mi działał przy nim net.
hmm... chciałem o coś jeszcze zapytać ale mi z głowy uciekło, jak se przypomne to napiszę, z góry wielkie dzięki
Odpowiedzi: 20
adik154:wszedzie bedziesz mandrive proponował :?
A co źle ?
Jedna za bardziej 'user friendly' dystrybucji.
wszedzie bedziesz mandrive proponował :?
A moze po prostu sprobowac Mandrivy??
Ja jej uzywam i sam ja instalowalem juz na 3 kompach. I problemow przy jej instalacji nie znalazlem.
Jesli chcesz to tutaj znajdziesz linki do jej pobrania:
http://gdl.hopto.org/~spider/centrumiso/
Jesli chcesz ja zainstalowac to po prostu daj mi znac a ja dam ci wskazowki do jej instalacji.
Tutaj mozesz sprawdzic czy twoj d–link jest przez nia obslugiwany: http://wwwnew.mandriva.com/hardware
Pozdrawiam ;)
Ja jej uzywam i sam ja instalowalem juz na 3 kompach. I problemow przy jej instalacji nie znalazlem.
Jesli chcesz to tutaj znajdziesz linki do jej pobrania:
http://gdl.hopto.org/~spider/centrumiso/
Jesli chcesz ja zainstalowac to po prostu daj mi znac a ja dam ci wskazowki do jej instalacji.
Tutaj mozesz sprawdzic czy twoj d–link jest przez nia obslugiwany: http://wwwnew.mandriva.com/hardware
Pozdrawiam ;)
w Paragon Partition Magic 7.0 (Win) jest takie cos jak BootManager,czyli program boot do wyboru systemu operacyjnego.
Wszystkie bootmanagery zapisuja sie na MBR (Master Boot Record). Ale uwaga. Jak zainstalujesz Grub/Lilo na MBR a pozniej np bedziesz robil reinstalacje Windowsa, to Windows skasuje go z MBR.
Rozwiazaniem moze byc zainstalowanie Grub/Lilo , na pierwszym sektorze partycji /boot. (program DiskDruid )
Jak podzielic dysk na partycje linuksowe?
Partition Magic – wchodzisz w operacje na partycjach
i np na wybanym dysku fizycznym (hda, hdb , ) tworzysz partycje linuksowe :
/boot (system plikow ext3)
/ punkt montowania systemu (system plikow ext3)
/home (partycja dla uzytkownikow) (system plikow ext3)
/swap (system plikow linux–swap
[partycja przestrzeni wymiany jej rozmiar to : 2XRAM,np jak masz RAMu 128MB,to swap 256MB, 256RAM–512swap, 512RAM–to swap tez 512. Nie ma potrzeby tworzyc przy tej ilosci RAMu az 1024MB swap`u.]
To chyba wszystkie operacje.
Wielkosc partycji ? hmm...zalezy do czego bedziesz uzywal linuksa.
Ja np mam 8,5 GB systemowej partycji "/"
partycja /boot standardowo – 100 MB ,ani mniej ani wiecej nie rob.
/home – no to zalezy , bo na tej partyji linux zapisuje wszystkie pliki uzytkownikow,np muzyke,filmy,etc. Natomiast tylko pliki z poziomu root`a zapisuje w "/" ,chociaz mozesz je zapisac tez na /home.
/swap – przy moim 512MB RAM – 504 MB swap`u.
Jesli chodzi o bootmanagera.
Mam zainstalowane dwa.
Partition Magic Boot Manager i GRUB`a
W GRUBie mam ustawiony czas wyboru systemu na 1 sek,tak,zeby nie ogladac dodatkowo ekranu wyboru GRUB`a. Wyboru systemu dokonuje z poziomu Partiion Magic Boot Manager`a.
To chyba wszystko. Gdybys mial z czyms problemy,pisz smialo
Wszystkie bootmanagery zapisuja sie na MBR (Master Boot Record). Ale uwaga. Jak zainstalujesz Grub/Lilo na MBR a pozniej np bedziesz robil reinstalacje Windowsa, to Windows skasuje go z MBR.
Rozwiazaniem moze byc zainstalowanie Grub/Lilo , na pierwszym sektorze partycji /boot. (program DiskDruid )
Jak podzielic dysk na partycje linuksowe?
Partition Magic – wchodzisz w operacje na partycjach
i np na wybanym dysku fizycznym (hda, hdb , ) tworzysz partycje linuksowe :
/boot (system plikow ext3)
/ punkt montowania systemu (system plikow ext3)
/home (partycja dla uzytkownikow) (system plikow ext3)
/swap (system plikow linux–swap
[partycja przestrzeni wymiany jej rozmiar to : 2XRAM,np jak masz RAMu 128MB,to swap 256MB, 256RAM–512swap, 512RAM–to swap tez 512. Nie ma potrzeby tworzyc przy tej ilosci RAMu az 1024MB swap`u.]
To chyba wszystkie operacje.
Wielkosc partycji ? hmm...zalezy do czego bedziesz uzywal linuksa.
Ja np mam 8,5 GB systemowej partycji "/"
partycja /boot standardowo – 100 MB ,ani mniej ani wiecej nie rob.
/home – no to zalezy , bo na tej partyji linux zapisuje wszystkie pliki uzytkownikow,np muzyke,filmy,etc. Natomiast tylko pliki z poziomu root`a zapisuje w "/" ,chociaz mozesz je zapisac tez na /home.
/swap – przy moim 512MB RAM – 504 MB swap`u.
Jesli chodzi o bootmanagera.
Mam zainstalowane dwa.
Partition Magic Boot Manager i GRUB`a
W GRUBie mam ustawiony czas wyboru systemu na 1 sek,tak,zeby nie ogladac dodatkowo ekranu wyboru GRUB`a. Wyboru systemu dokonuje z poziomu Partiion Magic Boot Manager`a.
To chyba wszystko. Gdybys mial z czyms problemy,pisz smialo
A to odpada, juź prawie wszystko wiem, zainstaluję gruba i normalnie przez niego będe odpalał windy i lina tylko teraz mam problem z podziałem partycji. Mam 2 dyski 2 partycje na kaźdym dysku 1. A chcę od tej drugiej partycji 38BG odzielić miejsce na linuxa ale to coś co jest w instalacji linuxa nie daje takiej moźliwości. Chodzi mi o to źeby windowsy zostały nie naruszone na swoich partycjach a źeby z 2 partycji wziąć jakieś 10 GB na linuxową partycję. Mam Partition Magica ale nie wiem jaką partycję utworzyć. Ewentualnie pomyślałem o tym źeby wydzielić obszar neipodzielony an partycje ale to teź nie wiem jak zrobić.
Da się, musiałbyś instalować Linuxa na odłączonym dysku z Windowsem.
Dziś przypomniało mi się o tym temacie i wogóle o moim suse :evil: Minęły juź prawie 3 miesiące od mojego ostatniego posta więc ponawiam moją prośbę, mógłby mi ktoś pomóc??
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Teraz spróbowałem odpalić tego linuxa i patrze instalacja działa :D ale teraz mam pytanie czy da się odzielić to tak źe jak mam bootowanie ustawione w biosie na IDE 0 to odpalaja się windowsy a jak mam ustawione na IDE 1 to odpala się linux?? Chyba w miare zrozumiale napisałem, proszę o odpowiedź
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Teraz spróbowałem odpalić tego linuxa i patrze instalacja działa :D ale teraz mam pytanie czy da się odzielić to tak źe jak mam bootowanie ustawione w biosie na IDE 0 to odpalaja się windowsy a jak mam ustawione na IDE 1 to odpala się linux?? Chyba w miare zrozumiale napisałem, proszę o odpowiedź
Zaloguj sie jako root
ndiswrapper`a sciagniesz z :
http://sourceforge.net
zapisz na dysk
wejdz do katalogu gdzie zapisany
tar –zxvf ndiswrapper**.tar.gz
cd ndiswrapper**
./configure
make
make install
(** – wersja ndiswrapper`a)
Sciagnij windowsowe sterowniki do karty (strona producenta)
zaladuj sterowniki do ndiswrapper`a:
ndiswrapper –i XXX
zaladuj ndiswrapper`a do jadra:
modprobe ndiswrapper
dopisz do automatycznego ladowania modulu:
ndiswrapper –m
dmesg | tail
Jak nie wywalilo bledow powinno smigac
Wyszukaj siec bezprzewodową:
iwlist wlan0 scann
Powinno pokazac parametry dostepnych sieci
Konfigurujesz swoja siec
iwconfig wlan0 ap XX:XX:XX:XX:XX (XX– Twoj Access Point)
iwconfig wlan0 essid ESSID (ESSID – nazwa Twojej sieci)
iwconfig wlan0 mode (Typ punktu dostepowego (otwarty,ad–hoc,inne)
iwconfig key (wpisz klucz dostepu sieci)
Jesli dostajesz ip automatycznie z dhcp to :
dhclient wlan0
Mozesz rowniez podac recznie
ifconfig 192.168.0.1* (*–wpisz swoje IP) up
Podane komendy mozesz dopisac do : /etc/rc.local
skonfiguruj rowniez /etc/sysconfig/network–scripts/ifcfg–wlan0
ONBOOT=yes (wlaczanie przy starcie systemu)
USERCTL=yes (wlaczanie/wylaczanie przez wszystkich userow)
PEERDNS=yes
GATEWAY= (reczne podawanie adresu bramy )
TYPE=Wireless
DEVICE=wlan0
HWADDR= – wpisz tu adres MAC karty ,powinien byc autom.
BOOTPROTO=dhcp (otrzymywanie adresu automatycznie)
NETMASK= (maska podsieci)
DHCP_HOSTNAME= (nazwa hosta dhcp
IPADDR=
DOMAIN=
ESSID=Twoja nazwa sieci
CHANNEL= kanal na ktorym pracuje
MODE=Typ dostepu
RATE=AUTO
KEY=xxxxx (xxxx– Twoj klucz, mozesz ale nie musisz tego dopisywaC)
informacje o tym dostaniesz po komendzie iwlist wlan0 scann
powinno dzialac.
Powinno podnosic automatycznie interfejs wlan0 przy starcie systemu, jesli beda klopotu z podniesieniem interfejsu ,to wpis w rc.local i tak podniesie go.
Komputer bedzie automatycznie łaczyl sie z Twoja siecia bezprzewodową.
Powodzenia
ndiswrapper`a sciagniesz z :
http://sourceforge.net
zapisz na dysk
wejdz do katalogu gdzie zapisany
tar –zxvf ndiswrapper**.tar.gz
cd ndiswrapper**
./configure
make
make install
(** – wersja ndiswrapper`a)
Sciagnij windowsowe sterowniki do karty (strona producenta)
zaladuj sterowniki do ndiswrapper`a:
ndiswrapper –i XXX
zaladuj ndiswrapper`a do jadra:
modprobe ndiswrapper
dopisz do automatycznego ladowania modulu:
ndiswrapper –m
dmesg | tail
Jak nie wywalilo bledow powinno smigac
Wyszukaj siec bezprzewodową:
iwlist wlan0 scann
Powinno pokazac parametry dostepnych sieci
Konfigurujesz swoja siec
iwconfig wlan0 ap XX:XX:XX:XX:XX (XX– Twoj Access Point)
iwconfig wlan0 essid ESSID (ESSID – nazwa Twojej sieci)
iwconfig wlan0 mode (Typ punktu dostepowego (otwarty,ad–hoc,inne)
iwconfig key (wpisz klucz dostepu sieci)
Jesli dostajesz ip automatycznie z dhcp to :
dhclient wlan0
Mozesz rowniez podac recznie
ifconfig 192.168.0.1* (*–wpisz swoje IP) up
Podane komendy mozesz dopisac do : /etc/rc.local
skonfiguruj rowniez /etc/sysconfig/network–scripts/ifcfg–wlan0
ONBOOT=yes (wlaczanie przy starcie systemu)
USERCTL=yes (wlaczanie/wylaczanie przez wszystkich userow)
PEERDNS=yes
GATEWAY= (reczne podawanie adresu bramy )
TYPE=Wireless
DEVICE=wlan0
HWADDR= – wpisz tu adres MAC karty ,powinien byc autom.
BOOTPROTO=dhcp (otrzymywanie adresu automatycznie)
NETMASK= (maska podsieci)
DHCP_HOSTNAME= (nazwa hosta dhcp
IPADDR=
DOMAIN=
ESSID=Twoja nazwa sieci
CHANNEL= kanal na ktorym pracuje
MODE=Typ dostepu
RATE=AUTO
KEY=xxxxx (xxxx– Twoj klucz, mozesz ale nie musisz tego dopisywaC)
informacje o tym dostaniesz po komendzie iwlist wlan0 scann
powinno dzialac.
Powinno podnosic automatycznie interfejs wlan0 przy starcie systemu, jesli beda klopotu z podniesieniem interfejsu ,to wpis w rc.local i tak podniesie go.
Komputer bedzie automatycznie łaczyl sie z Twoja siecia bezprzewodową.
Powodzenia
Witam ponownie ściągnąłem juź wszystki płyty i miało być tak pięknie a teraz mam problem z instalacją gdy dochodzę do punktu strefa czasowa w instalacji napęd cd przestaje pracować, komputer niby ciągle myśli bo pali się dioda H.D.D. i tak czekałem chyba z 10 min. i nic, zresetowałem kompa i tyle. Napęd sprawdzałem suma MD5 jest OK Suma kontrolna plików teź się zgadza. Co jest grane??
ok nie chce się w to bawić skorzystam z lilo/gruba, wtedy z tego co zrozumiałem bez źadnych dyskietek itp. będzie się wyświetlał linuxowy loader, mniejmy nadzieje źe wykryje xp :P
...oskar...oskar...:– Instalujemy Windows XP, po zainstalowaniu kopiujemy sektor startowy (linux.boot) z dyskietki na dysk C: lub dowolny inny
jak to?? to ja muszę linuxa na zformatowany dysk wgrywać?? ehh
Co za róźnica czy masz juź zainstalowany XP czy nie ? Żadna.
...oskar...oskar...:P.S. Gusioo moźesz mi dać swój numer gg na pw bo tak to sie chyba nie dogadamy :/
Raczej nie.
przed tym jak to napisałeś juź poprawiłem
i prosił bym o odpowiedź na te pytania :/
i prosił bym o odpowiedź na te pytania :/
Ey coś mi tu nie pasuje tam jest napisane:
Cytat:
– Instalujemy Windows XP, po zainstalowaniu kopiujemy sektor startowy (linux.boot) z dyskietki na dysk C: lub dowolny inny
P.S. Gusioo moźesz mi dać swój numer gg na pw bo tak to sie chyba nie dogadamy :/
...oskar...oskar...:i z tego co wyczytałem to ma wyglądać tak?????? :
[boot loader]
timeout=60
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Windows XP – Kajetan" /noexecute=optin /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS="Windows XP – Oskar" /noexecute=optin /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(2)partition(1)\LINUX="Linux–SuSE" /noexecute=optin /fastdetect
Nie.
Nie czytałeś linka, który jest na końcu.
ups... chyba patrzyłem na zły temat :/
trza było mówić źe mam patrzeć na ten przyklejony :oops:
a co do boot ini ot narazie wygląda tak:
i z tego co wyczytałem to ma wyglądać tak?????? :
P.S. Gusioo moźesz mi dać swój numer gg na pw bo tak to sie chyba nie dogadamy :/
trza było mówić źe mam patrzeć na ten przyklejony :oops:
a co do boot ini ot narazie wygląda tak:
[boot loader]
timeout=60
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Windows XP – Kajetan" /noexecute=optin /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS="Windows XP – Oskar" /noexecute=optin /fastdetect
[boot loader]
timeout=60
[operating systems]
F:/linux.boot="Linux"
– Instalujemy Windows XP, po zainstalowaniu kopiujemy sektor startowy (linux.boot) z dyskietki na dysk C: lub dowolny inny
...oskar...oskar...:Przeczytałem ten cały tekst o boot.ini ale jakoś nie zauwaźyłem tam nic o linux'ie
Przeczytaj jeszcze raz – zacznij od słów
Chciałbym zainstalować Linuxa i Windows XP, ale nie chce korzystać z LILO lub GRUB'a.
Przeczytałem ten cały tekst o boot.ini ale jakoś nie zauwaźyłem tam nic o linux'ie, a co do boot ini ot narazie wygląda tak:
[boot loader]
timeout=60
[operating systems]
[boot loader]
timeout=60
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(2)partition(1)\LINUX="Linux–SuSE" /noexecute=optin /fastdetect
...oskar...oskar...:..
Moźe zajrzysz w końcu do tego tematu o którym wspominałem ?
Tam masz opisaną procedurą krok po kroku.
Aha więc jeśli wybiorę jakąś tam opcję to na początku w loaderze wogóle nie będzie linuxa?? I będe to musiał zrobić z poziomu windowsa??
...oskar...oskar...:Czyli jeśli normalnie zainstaluję to, wszystko będzie ok i wykryje moje xp'ki??
Teoretycznie :mrgreen:
...oskar...oskar...:Jeśli to się róźni tylko wyglądem to wolę nie kombinować jeszcze coś źle zrobię i wtedy dopiero będzie :P
Jedyne co moźesz źle zrobić to walnąć literówkę w pliku boot.ini (niczym nie grozi – nie zobaczysz na liscie linuksa) lub pomylić sie w poleceniu – tutaj teź nic nie popsujesz.
Z opisem, o którym wspominałem pójdzie gładko.