Konflikt sieciowy winxp z win98

Witajcie – to mój debiut na tym forum.

Szukam pomocy odnośnie niźej opisanego problemu.

sieć komputerowa (100MB), serwer Win 2000 SBS, domena.
Z serwera prowadzi kabel do switcha a tam rozdzielony zostaje sygnał na wszystkie pomieszczenia.

W jednym z pomieszczeń mam malutkiego switcha, który dodatkowo rozpina sygnał na 3 kompy.

Wśród tych trzech są:
windows 2000,
windows xp prof,
win 98,

Nawet gdy na win xp nic sie nie robi (źadnego transferu danych), Win 98 działa niemiłosiernie wolno (operacje na sieci), gdy odłaczę od tego switcha win XP to win 98 nagle dostaje kopa i operacje w sieci na tym win 98 są wykonywane w tępie normalnym.
Czy moźliwe jest aby win xp w jakiś sposób zawłaszczał łącze?

Co ciekawe, wspomniałem o windowsie 2000, który jest na tym samym switchu – więc ten windows 2000 zawsze działa tak samo, czy winxp jest podpięty, czy nie. Zawsze jest ok.

Kiedyś problem dotyczył sieci ogólnie, zawsze któryś z kompów z win98 klękał jeśli chodzi o transfer danych po sieci. Teraz gdy ten win xp jest podłączony przez dodatkwoego switcha wariuje tylko ten win 98 który jest teź do tego switcha podpięty.

Chyba waźna, cenna uwaga: na serwerze znalazłem w logach informacje o błedzie, jakoby ten komp – z win98, miał się stawać kontrolerem domeny...

O co chodzi?
Macie jakieś pomysły?

Pozdrawiam,
Tomek Rakoczy

Serdeczne dzieki za wszelkie podpowiedzi.

Odpowiedzi: 2

ja bym jeszcze dodal sprawdzenie uruchomionych rzeczy na win98.
Szymon Grabiński
Dodano
05.10.2004 16:11:53
– Brales pod uwage uszkodzenie sprzetu ? Switch, sieciowka w XP ?
– Systemowy firewall w XP ? Zalaczony ? Wylaczony ?
– Master browser na tym XP ? Wylaczyc ? Zreszta i z tym w98 cos nie tak, jesli chodzi o tresc komunikatu.
Maly artykulik na temat browsingu – http://www.it–faq.pl/EditModule.aspx?tabid=1&mid=1158&def=Cs_ITSCS_CMS_Articles_View&ArticleID=1901

A i na forum w starszych postach o sposobie wylaczania – http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?p=104682#104682
EL NINO
Dodano
02.10.2004 03:00:03
trak
Dodano:
01.10.2004 13:41:32
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1