Konflikt DVD SONY i CD–R Liteon

Występuje u mnie taki problem a mianowicie.

Moj komp jest po lekkim OC. Podkręcony na zworkach i w Biosie. Po około pół roku dzieją się dziwne rzeczy. Przy otwieraniu niektórych stron, odpaleniu gier, otworzeniu filmu jest zawias i restart . Po restarcie raport błędu źe sterownik ekranu nie moźe zakończyć rysowania , wina sterów itd. I tak. Sterowniki uaktualnione, system kilka razy postawiony na nowo ( XP prof ), karta GeForce MX 4000.
Dwa róźne dyski z systemami, reinstalacja systemu , sterowników nic nie pomogła. Dwa róźne zasilacze i wszędzie to samo. Pozwoliło mi to wszystko wyeliminować aby była to wina SW.

Problem ewidentnie tkwi w HW a dokładnie w DVD lub CD. Gdy są oba podpięte takie restarty maja miejsce. Gdy podpięte sa na przemian jest wszystko ok. Oczywiście zmieniłałem taśmy, przekładałem na róźne modele.Zworki w nich były róźnie na master i slave,bez zworek.

I jestem pewien źe właśnie wina leźy po ich stronie czyli DVD i CD.

Ma ktoś na to radę aby jednak działy razem ???

Gdy dokupiłem DVD a miało to miejsce prawie rok temu nie było tego.Takie objawy występowały nie kiedy jednak po kilku restartach ustępowały. I od wczoraj walcze z tym ustrojstwem i doszedłem do tego właśnie.

Bios przywrócony do default oraz wszysteei zworki tak jak być powinny. Czyli komp bez OC a nadal to występuje.teraz pracuje tylko na jednym napędzie .

Co z tym poradzić ???

Pozdrawiam

Odpowiedzi: 6

pS. jak lekkie OC to było ? Płyta była z Blokadą czy podkrecałes sobie wszystko :wink: :?:

IMO jesli mozesz to zrób Update Biosu płyty głownej, wszystko "odkrec" tymi zworkami swoimi, zakup nowa tasme, pokombinuj z molexami i kontrolerami IDE1 IDE2.
adik154
Dodano
03.02.2006 00:04:10
djmolo:
Moj komp jest po lekkim OC. Podkręcony na zworkach i w Biosie.

1.Jak jest na ustawieniach defaultowych?
2.Jeśli 0,5 roku temu było dobrze to przypomnij sobie czy nie zmieniałeś coś ze sprzętu, lub np. sterownika karty graficznej.
Wgraj sterowniki dedykowane do płyty i do karty i sprawdź jak będzie, no i bez OC
Seeker
Dodano
02.02.2006 21:30:31
Zatem tak. Tak jak teraz napisałeś kombinowałem z podpięciem i ciągle to samo.
Ale na samym początku były wszystko dobrze. Po około pół roku zaczęły się problemy.

Taśma z dwoma gniazdami czyli 80 przewodów. W biosie nic nie zmieniałem poza FSB. Więc nie wiem czy uruchomiona była ta funkcja.

Całe szczęscie ze działa na jednym napędzie.
djmolo
Dodano
02.02.2006 19:36:10
W niektorych plytach uklad podpinanych urzadzen jest dosc wazny, czesto sie z tym spotyklaem skladajac komputery...

Zrob tak jak wyzej pisalem,tylko ze tym razem podepnij napedy pod SECONDARY czyli IDE2,jesli to nie przyniesie efektu sproboj tez ustawic oba jako Slave i podepnij jeden jako Slave PRIMARY, a drugi na druga tasme, czyli Slave SECONDARY.

Sprawdz tez w instrukcji od plyty czy nie ma tam jakiejs wzmianki na temat podpinania urzadzen. Na jakiej tasmie podpinasz te napedy 40 czy 80 zylowej,dysk na jakiej podpinasz ?

A gdy robiles OC dales blokade na PCI/AGP zeby nie przetaktowac ? To takze ma wplyw na kontroler IDE,mozliwe ze zostal uszkodzdzony jesli byl przetaktowany
mettal
Dodano
02.02.2006 10:20:42
Ustaw w jednym z napedow na Master i podepnij go do ostatniej wtyczki na tasmie, w drugim ustaw na Slave i podepnij go do srodkowej wtyczki na tasmie (napedy maja byc na jednej tasmie), tasma na plycie podpieta pod kontroler PRIMARY, inaczej IDE 1 i sprawdz czy jest jakis efekt.
mettal
Dodano
02.02.2006 00:49:29
Teraz to się dopiero porobiło. Doszukałem się w domu innego napędy CD. I co się okazało zaden napęd nie potrafi pracować z innym. Czyli nie da się podłączyć dwóch róźnych napędów jednocześnie :(

Czy ktoś moźe mi podpowiedzieć co mogę z tym zrobić ??
djmolo
Dodano
01.02.2006 23:10:52
djmolo
Dodano:
01.02.2006 14:23:54
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1