Konflikt adresów IP
Odpowiedzi: 11
-
[quote=XanTyp]Mam tylko jeden adres fizyczny i jest różny od tego, który tu podałeś.[/quote] To nie ja podałem tylko ty... w swoim poprzednim poście. To MAC karty sieciowej komputera który wywołał właśnie konflikt adresów ip. Jeśli masz tylko jeden komputer (po co ci w takim razie router?) no to ewidentnie ktoś połączył się z twoim routerem i chciał użyć takiego samego adresu ip jaki był przypisany do twojego komputera. Zmień domyślne hasło routera, włącz na nim filtracje adresów MAC (dopuść tylko MAC Twojgo komputera) i szyfrowanie przynajmniej poprzez klucz WEP i na "pseudohakerów" starczy. Jak to zrobić znajdziesz w manualu Edimaxa.
-
[quote=wojtt]To MAC karty sieciowej komputera który wywołał właśnie konflikt adresów ip. Jeśli masz tylko jeden komputer (po co ci w takim razie router?) no to ewidentnie ktoś połączył się z twoim routerem i chciał użyć takiego samego adresu ip jaki był przypisany do twojego komputera.[/quote]Nie czytasz mnie dokładnie, bracie. Przecież pisałem, że mam laptopa, dziś nawet, że postawiłem go obok swojego kompa... więc adres IP mamy (na to by wychodziło) taki sam (?) a potrzeba routera sama z tego wychodzi, prawda?
-
Każda karta sieciowa ma własny adres fizyczny (MAC) [quote=XanTyp]Mam tylko jeden adres fizyczny i jest różny od tego, który tu podałeś.[/quote] Dalej piszesz, że masz 2 komputery -> sieciówki, czyli musisz mieć 2 adresy fizyczne... ale mniejsza o to. [quote=XanTyp]...więc adres IP mamy (na to by wychodziło) taki sam (?) a potrzeba routera sama z tego wychodzi, prawda? [/quote] Sorry, ale tego to już kompletnie nie rozumie.
-
[quote=wojtt]Możesz na nim włączyć? (chodź nadal nie wiemy co to za sprzęt)[/quote][url=http://www.edimax.com/en/support_detail.php?pd_id=11&pl1_id=1&pl2_id=2]mój EDIMAX[/url] [quote]Kto Ci konfigurował ten router? Masz do niego dostęp (login i hasło)? [/quote]Dostęp mam. Standardowe: login i hasło. Admin i 1234 [quote]Nic nie piszesz czy te adresy dostajesz z DHCP czy masz wpisane ręcznie. NIc nie wiemy czy/jakie zabezpieczenia stosujesz, dlatego tylko można strzelać.[/quote]Cóż... mogę wrzucić tu kilka screenów, ale nie wiem, czy to Ci coś da. Ew. wszystkie screeny w rara na wysłać na hosta. [quote]Sprawdzałeś w podglądzie zdarzeń jaki MAC (komputer) wywołał ten konflikt adresów? Jeśli nie, to sprawdź.[/quote]Sprawdziłem log w podglądzie zdarzeń na lapie i znalazłem informację: [i][b]System wykrył konflikt adresów między adresem IP 192.168.2.100 a komputerem o sieciowym adresie sprzętowym 00:1C:BF:77:3B:CB. W rezultacie mogą być zakłócone operacje sieciowe na tym komputerze.[/b][/i] Zakładam, że to oto chodzi. W Active DHCP Client mam tabelkę z 3 kolumnami: IP address, MAC address i czas wygaśnięcia. Jest tylko jedna pozycja, identyczna na lapie jak i na moim kompie. Czas wygaśnięcia: forever. W zakładce Wireless -> Access Control mogę (mogę?) wpisać do 20 MAC adresów, ale bieżąco nie mam tam nic wpisane. [quote]Potem porównaj z MACami wszystkich Twoich komputerów.[/quote]Tego nie wiem jak zrobić. Postawiłem sobie lapa tuż obok i porównując wszystkie możliwe okienka - dane w nich zawarte niczym się nie różnią. Ale zauważyłem drobną rozbieżność: uruchomiłem Wiersz Polecenia z menu startu i wpisałem ipconfig. I w adresie IP końcówka na lapku wynosi 100, a u mnie 101. Jednak nie wiem, jakie to ma zastosowanie do routera:-k
-
[quote=XanTyp] I w adresie IP końcówka na lapku wynosi 100, a u mnie 101. [/quote] I właśnie tak ma być. W jednej sieci każde urządzenie musi mieć inny adres ip. To, że masz standardowy login i hasło to delikatnie mówiąc nie jest najrozsądniejszym wyjściem... Mieszkasz w bloku, domu...? Wpisz w każdym z komputerów w Wiersz Polecenia: ipconfig /all Odszukaj linijkę: Adres fizyczny i porównaj z tym: 00:1C:BF:77:3B:CB Któryś się pokrywa?
[quote=XanTyp] Próbowałem wklepać MAC adres lapka do routera, ale nie mogę... bo tam, gdzie powinienem go dopisać - cóż... nie mieści się cały ten adres :D [/quote] Musi się zmieścić! Jak nie to chyba tylko zostaje [-o< A tak na poważnie to spróbuj wpisać same znaki bez myślników (-), np. 0018DEA304A8 zamiast 00-18-DE-30-A3-04-A8