KONFILKT SPRZĘTOWY czy coś innego??

heja!
Mam pytanko ma win xp, do płyty glownej podlaczony modem spirit 56, niedawno zakupilem sobie karte telewizyjną firmy avacs. gdy tylko wlacze oprogramowanie od tunera po chwili wiesz sie i pozostaje tylko restart, tak dla proby wyciagnalem modem i zadziałało tuner działa super. Tylko chodzi mi o to ze chce miec jednoczesnie i tuner i mode bo jest mi potrzebny.
czy naleźy coś przestawić w biosie czy w winie>
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam

Odpowiedzi: 7

Przerwnia moźna ustawiać w BIOSie ręcznie w tym dziale Biosu co podałem – opcja manual nie auto , ale niestety z systemami z rodziny NT jest z reguły tak, źe mają takie ustawienia czasami w ....nosie. Dlatego napisałem zastrzeźenie źe nie wiem czy w twoim wypadku będzie tak , źe po przydzieleniu nowych przerwań XP się z tym zgodzi i nie będzie problemów.
IRQ zmienia się we właściwościach sprzętu menagera urządzeń panelu sterowania zakładka zasoby, ale w standardzie opcje zmiany tych ustawień nie są dostępne , XP stosuje współdzielenie przerwań. Moźesz podejrzeć co z czym współdzielone jest, uruchamiając "Informację o systemie" – start –programy –akcesoria– narzędzia systemowe .
Seeker
Dodano
21.11.2005 20:28:40
dzieki :–)
czyli tak: wylaczyc komputer – wyjac karty – wlaczyc komputer (BIOS) ustawić te opcje – wylaczyc komputer – wlozyc karty – wlaczyc komputer (w biosie ustawić te opcje) – i koniec

Małe pytanie a jak moźna zmienić przerywanie gdzie to się ustawia?
nynio
Dodano
21.11.2005 17:41:15
Wyjmij obydwie karty
W BIOSie poszukaj w dziale PNP/PCI Configuration Setup
opcji:
Resources Controlled By – ustaw na "auto"
Reset Configuration Data– ustaw na "enabled"
Włóź karty z powrotem
Wykonaj jeszcze raz to co napisałem wyźej w BIOSie
Nie wiem czy to w tym wypadku pomoźe , ale spróbować nie zawadzi IMO.
Seeker
Dodano
20.11.2005 22:58:32
gzie mam to sprawdzić i ewentualnie w jaki sposób zmienić?
nynio
Dodano
20.11.2005 22:00:23
Sprawdź przerwania i zmien w razie ewentualnego konfliktu
Peter_l
Dodano
18.11.2005 23:11:06
jakie inne propozycje bo tego juz probowalem i nie pomoglo. dzieki za odpowiedz
nynio
Dodano
18.11.2005 23:08:29
modem w PCI ? jesi tak to spróbuj w inne PCI go włoźyć lub w inne PCI włoźyć tuner.
adik154
Dodano
18.11.2005 23:04:35
nynio
Dodano:
18.11.2005 23:00:35
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1