Konfiguracja virtualdub
Witam :) Mam maBy proble z virtualdubem. Chodzi o to, ze jakis czas temu moja corka obchodzila piewrsze urodziny i postanowilismy to uwuecznic na kamerze. i do etgo momentu wszystko jest ok. Mam nagrany film na kasecie z kamery i nawet wiem jak uruchomic proces zgrywania. Problem w tym, ze nie potrafie odpowiednio skonfigurowac virtualduba tak, zeby otrzyma jak najlepsza jakosc zgrywanego materialu. Prosze o podpowoedz i jakies sugestie odnosnie konfiguracji programu. A moze istnieje jakis prostszy i lepszy program do przechwytywania strumienia audio–video?
PROSZE O JAK NAJSZYBSZA ODPOWIEDZ.
Tomek
PROSZE O JAK NAJSZYBSZA ODPOWIEDZ.
Tomek
Odpowiedzi: 10
mam ten program ale nie mam moźliwości kliknięcia "scan"..:/
wie ktoś co moźe być przyczyną??
mam zainstalowane WDM..
podłączam video z lecącym filmem do karty( mam VIVO w karcie graficznej)
proszę o pomoc...
dzięki..:)
wie ktoś co moźe być przyczyną??
mam zainstalowane WDM..
podłączam video z lecącym filmem do karty( mam VIVO w karcie graficznej)
proszę o pomoc...
dzięki..:)
Spoko, do usług.
Dzięki!
Dzięki!
To się nazywa odpowiedź :!:
Cappadonna, tak trzymać :!:
Cappadonna, tak trzymać :!:
dzięki za wyczerpującą i szczegółową odpowiedź. tarzanapewno sobie poradze i pewniezaoszczędze sporo czasu tym sposobem.
thx
thx
Ok, nie wiem czy da radę tak zrobić na VirtualDubie, bo się na nim nie znam, ale mogę szczegółowo opisać instrukcję w tym "moim" iuVCR 8)
Najpierw musisz mieć na kompie kodeki (np. divx 4)
Konfiguracja programu (najwaźniejsze ustawienia):
:arrow: zakładka File
Name: wpisujesz nazwę i miejsce twojego pliku (domyślnie C:capture.avi)
:arrow: zakładka Video
Device settings: powinno być Conexant Capture
Capture Format– ustawienia obrazu przy nagrywaniu
Preview Format– ustawienia obrazu przy podglądzie (na źywo)
Crossbar– ustawiasz twoje źródła sygnału (skąd idzie dźwięk i obraz)
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Compression– stąd wybierasz twój kodek (np. DivX Codec 4.12). Klikasz na Configure i ustawiasz jakość kompresji obrazu (polecam ustawiać metodą prób i błędów– zaleźność od posiadanego procesora, szybkości dysku, itp.)
:arrow: zakładka Audio
Device settings– powinna być nazwa twojej karty dźwiękowej
Mixer Input (Record line)– głośność dźwięku przy nagrywaniu (polecam ustawić 80–90%)
Z rozwijanej listy wybierz Line–In
Configure tu wybierasz kompresję dźwięku. Tu jest duźe pole do popisu :) ustawiasz taką kompresję jaka ci odpowiada (jakość zaleźna od wielkości pliku)
:arrow: zakładka Channels
Jeśli masz sygnał z kamery to powinna być włączona i powinien w niej lecieć jakiś nagrany film (tak aby sygnał docierał do komputera). Klikasz na Scan. Program powinien odnaleźć ten sygnał i dodać kanał do listy po lewej stronie. Moźesz dać mu nazwę i ustawić dla niego parametry (jasność, kontrast, kolory i odcień).
:arrow: zakładka Options
Ja tam nic nie zmienam, ale jak ktoś się chce pobawić...
:arrow: zakładka Presets
Chyba :wink: zapisuje te ustawienia i kanały (trza kliknąć na add jak ktoś chce...)
:arrow: zakładka Info
Capture frames– liczba "łapanych" klatek
Dropped frames– liczba "gubionych" klatek (przyczyna w ustawieniach jakości dźwięku lub obrazu– zmień ich konfiguracje tak aby boło 0 albo blisko 0)Average ftp– jakość grafiki
File size– wielkość pliku
Remaning space– ilość miejsca na dysku
Elapsed time– czas nagrywania
Remaning time– pozostały czas na dysku jaki moźesz wykorzystać na nagranie
:arrow: zakładka Schedule
Robisz add i ustawiasz kiedy program ma autamatycznie zacząć nagrywanie (przydatne dla tunerów tv)
:arrow: zakładka Filters
Jakieś filtry– nie wiem po co...
Enable/Disable Preview– podgląd kanału
Start record– wiadomo...
Snapshot– "fotografuje" obecną klatkę (coś jak freez)
To tyle na temat obsługi programu. Jak coś tam jeszcze nie wadomo to piszcie...
Zapomniałem napisać coś o montaźu. Jak juź masz zgrany film ale chcesz wyciąć jakieś klatki to musisz uźyć innego programu bo ten jest tylko od przechwytywania i kompresji. Wystarczy dołączony do Windowsa XP Windows Movie Maker. Prosty program gdzie ładujesz cały materiał, dzielisz na poszczególne klatki i montujesz.
Najpierw musisz mieć na kompie kodeki (np. divx 4)
Konfiguracja programu (najwaźniejsze ustawienia):
:arrow: zakładka File
Name: wpisujesz nazwę i miejsce twojego pliku (domyślnie C:capture.avi)
:arrow: zakładka Video
Device settings: powinno być Conexant Capture
Capture Format– ustawienia obrazu przy nagrywaniu
Preview Format– ustawienia obrazu przy podglądzie (na źywo)
Crossbar– ustawiasz twoje źródła sygnału (skąd idzie dźwięk i obraz)
Compression– stąd wybierasz twój kodek (np. DivX Codec 4.12). Klikasz na Configure i ustawiasz jakość kompresji obrazu (polecam ustawiać metodą prób i błędów– zaleźność od posiadanego procesora, szybkości dysku, itp.)
:arrow: zakładka Audio
Device settings– powinna być nazwa twojej karty dźwiękowej
Mixer Input (Record line)– głośność dźwięku przy nagrywaniu (polecam ustawić 80–90%)
Z rozwijanej listy wybierz Line–In
Configure tu wybierasz kompresję dźwięku. Tu jest duźe pole do popisu :) ustawiasz taką kompresję jaka ci odpowiada (jakość zaleźna od wielkości pliku)
:arrow: zakładka Channels
Jeśli masz sygnał z kamery to powinna być włączona i powinien w niej lecieć jakiś nagrany film (tak aby sygnał docierał do komputera). Klikasz na Scan. Program powinien odnaleźć ten sygnał i dodać kanał do listy po lewej stronie. Moźesz dać mu nazwę i ustawić dla niego parametry (jasność, kontrast, kolory i odcień).
:arrow: zakładka Options
Ja tam nic nie zmienam, ale jak ktoś się chce pobawić...
:arrow: zakładka Presets
Chyba :wink: zapisuje te ustawienia i kanały (trza kliknąć na add jak ktoś chce...)
:arrow: zakładka Info
Capture frames– liczba "łapanych" klatek
Dropped frames– liczba "gubionych" klatek (przyczyna w ustawieniach jakości dźwięku lub obrazu– zmień ich konfiguracje tak aby boło 0 albo blisko 0)Average ftp– jakość grafiki
File size– wielkość pliku
Remaning space– ilość miejsca na dysku
Elapsed time– czas nagrywania
Remaning time– pozostały czas na dysku jaki moźesz wykorzystać na nagranie
:arrow: zakładka Schedule
Robisz add i ustawiasz kiedy program ma autamatycznie zacząć nagrywanie (przydatne dla tunerów tv)
:arrow: zakładka Filters
Jakieś filtry– nie wiem po co...
Enable/Disable Preview– podgląd kanału
Start record– wiadomo...
Snapshot– "fotografuje" obecną klatkę (coś jak freez)
To tyle na temat obsługi programu. Jak coś tam jeszcze nie wadomo to piszcie...
Zapomniałem napisać coś o montaźu. Jak juź masz zgrany film ale chcesz wyciąć jakieś klatki to musisz uźyć innego programu bo ten jest tylko od przechwytywania i kompresji. Wystarczy dołączony do Windowsa XP Windows Movie Maker. Prosty program gdzie ładujesz cały materiał, dzielisz na poszczególne klatki i montujesz.
Nodobra, skoro tak to napisz jak to zrobić odrazu z kompresją i jak to przez VirtualDuba zrobićalbo tym twoim co go tak polecasz. tylko tak szczegółowo.
Moźe i program od tunera AverMedia jest dobry ale jeśli ma się tuner PROLINK PIXELVIEW to ten program dołączony do obsługi tego sprzętu jest do niczego.
Po co się bawić w zgrywanie i kompresję 2 razy jak moźna zgrywać wszystko i odrazu komresować? dobrej jakości film zajmuje przy zgrywaniu jakieś 15MB/minutę. Dźwięk teź moźna do woli konfigurować.
Po co się bawić w zgrywanie i kompresję 2 razy jak moźna zgrywać wszystko i odrazu komresować? dobrej jakości film zajmuje przy zgrywaniu jakieś 15MB/minutę. Dźwięk teź moźna do woli konfigurować.
Ja właśnie w zeszłym tygodniu bawiłem się w zgrywanie z kamery na komp. ale Virtualdubem to ja tylko ciąłem i sklejałem kawałki filmu oraz kompresowałem.
a do nagrywania uźywałem tego programu od karty telewizyjnej. Mój się nazywa AverMedia – to jest program karty, na nim właśnie pokazuje obraz z TV albo z kamery, jak podłączysz. I u mnie w tym programie się ustawiało jakość audio oraz video.
jak masz karte TV to na bank masz prgram do jej obsługi, i nim właśnie nagraj.
Jedyny chyba minus to to ze musisz mieś troche miejśca na dysku ( takgdziec 4 GB ) bogdy się nagrywa to duzo miejsca zajmuje. 4 GB to takieś 15 min filmu. Ale i tak więcej nienagrasz bojeśli masz system plików FAT32 to i tak ci niezrobi pliku większego niź 4GB. Ale wtedy jakmasz takie 15min to w VirtualDub–ie kompresujesz i masz 200MB i tak następny kawałek. potem to wszystko kleisz i cześć.
a do nagrywania uźywałem tego programu od karty telewizyjnej. Mój się nazywa AverMedia – to jest program karty, na nim właśnie pokazuje obraz z TV albo z kamery, jak podłączysz. I u mnie w tym programie się ustawiało jakość audio oraz video.
jak masz karte TV to na bank masz prgram do jej obsługi, i nim właśnie nagraj.
Jedyny chyba minus to to ze musisz mieś troche miejśca na dysku ( takgdziec 4 GB ) bogdy się nagrywa to duzo miejsca zajmuje. 4 GB to takieś 15 min filmu. Ale i tak więcej nienagrasz bojeśli masz system plików FAT32 to i tak ci niezrobi pliku większego niź 4GB. Ale wtedy jakmasz takie 15min to w VirtualDub–ie kompresujesz i masz 200MB i tak następny kawałek. potem to wszystko kleisz i cześć.
Albo co mi tam szkodzi... dodam plik do posta– macie odemnie prezent.
Ja się osobiście na VirtualDubie nie znam ale proponuję zmienić na iuVCR. Ten program jest na tyle dobry, źe daje moźliwość wyboru dobrego kodeka (np. divx 4, divx 5 itp.), daje moźliwość odpowiediej konfiguracji działania tego kodeka, przy zgrywaniu na bierząco podaje parametry działania (np. uźycie procesora, ewentualną liczbę gubionych klatek (przy złej konfiguracji), przybliźoną wielkość pliku na minutę zgrywania itd. wada tego programu to to, źe bez przeszkód działa 30 dni. Program nadaje się do obsługi źródła sygnału zarówno z kamery jak i z tunera tv. Dla kaźdego kanału z tv i kamery jest moźliwość ustawienia oddzielnych parametrów obrazu, takich jak kontrast, odcień, jasność itp.
Cięźko jest znaleźć ten program w internecie, sam juź nie pamiętam skąd go mam.
Cięźko jest znaleźć ten program w internecie, sam juź nie pamiętam skąd go mam.
Strona 1 / 1