Konfiguracja sprzętowa
Witam!
Mam następujący problem: Jestem posiadaczem troszkę unowocześnionego komputera ( moje wcześniejsze parametry to: AMD 900 MHz, 256 SDRAM, GF 4 MX 64 MB, nagrywarka CD–RW LG, dysk 40 GB) z procesorem AMD Athlon 900 Mhz, 768 SDRAM, dysk 40 GB 7200 RPM ATA/100 nagrywarki DVD LG 4163B i karty graficznej Galaxy GeForce 5200 FX 128 MB RAM. Po unowocześnieniu komputera co jakiś czas pojawia mi się błąd biosu (z tego co wyczytałem nazywa się BŁĄD STOP). Chciałbym jeszcze dokupić procesor AMD Athlon XP 1800+ Palmino i drugi dysk 40 GB. Jeźeli dokupie te części i je zamontuje to czy ten błąd będzie mi uniemoźliwiał bezproblemową pracę z komputerem? I jeszcze jedno pytanie. Czy zasilacz Codegen 300 W wytrzyma taką konfigurację sprzętową. Bardzo proszę o pomoc. P.S. Moja płyta główna to ASUS A7V133.
Mam następujący problem: Jestem posiadaczem troszkę unowocześnionego komputera ( moje wcześniejsze parametry to: AMD 900 MHz, 256 SDRAM, GF 4 MX 64 MB, nagrywarka CD–RW LG, dysk 40 GB) z procesorem AMD Athlon 900 Mhz, 768 SDRAM, dysk 40 GB 7200 RPM ATA/100 nagrywarki DVD LG 4163B i karty graficznej Galaxy GeForce 5200 FX 128 MB RAM. Po unowocześnieniu komputera co jakiś czas pojawia mi się błąd biosu (z tego co wyczytałem nazywa się BŁĄD STOP). Chciałbym jeszcze dokupić procesor AMD Athlon XP 1800+ Palmino i drugi dysk 40 GB. Jeźeli dokupie te części i je zamontuje to czy ten błąd będzie mi uniemoźliwiał bezproblemową pracę z komputerem? I jeszcze jedno pytanie. Czy zasilacz Codegen 300 W wytrzyma taką konfigurację sprzętową. Bardzo proszę o pomoc. P.S. Moja płyta główna to ASUS A7V133.
Odpowiedzi: 6
W programie AIDA 32 w zakładce KOMPUTER/CZUJNIK wygląda to tak:
napięcie rdzenia procesora 1.79V
+3.3V 3.54V
+5V 4.87V
+12V 11.86V
–12V –11.57V
–5V –4.98V
Za bardzo sie na tym nie znam ale wydaje mi się, źe są za duźe róźniece w napięciu. Kolega mi mówił, źe maksymalna róźnica powinna wynosić 5%.
napięcie rdzenia procesora 1.79V
+3.3V 3.54V
+5V 4.87V
+12V 11.86V
–12V –11.57V
–5V –4.98V
Za bardzo sie na tym nie znam ale wydaje mi się, źe są za duźe róźniece w napięciu. Kolega mi mówił, źe maksymalna róźnica powinna wynosić 5%.
Sagan:Dzięki za radę. Tak myślałem, źe zasilacz jest za słaby i będe musiał go wymienić :( . Jaki zasilacz polecacie?
Pytanie zasadnicze – sprawdziłeś napięcia obecnego zasilacza lub działanie systemu na innym zasilaczu ?? Bo jak nie, to na razie jest to tylko gdybanie, źe zasilacz winny – choć prawdopodobieństwo duźe. Jak sprawdziłeś i rzeczywiście zasilacz winny to, ze względu na to, źe fudusze masz skromne to poszukaj zasilaczy Fortron na Allegro – cena przystępna i jakość niezła.
Hehe, za 50 zł to nie kupisz nic lepszego niz masz teraz. Minimum ile bys musal wydac na porzadny markowy zasilacz to jakes 150zł
Zamierzałem wydać 50 zł ale jeźeli trzeba będzie więcej to wydam więcej tylko w kwestii zasilaczy jestem zielony i nie wiem jaki wybrać. Prosze o pomoc.
To zalezy ile zamierzasz wydac na ten nowy zasilacz ?
Dzięki za radę. Tak myślałem, źe zasilacz jest za słaby i będe musiał go wymienić :( . Jaki zasilacz polecacie?
Strona 1 / 1