Konfiguracja sieci WLAN AD HOC

Witam.
Połączyłem dwa komputerki w sieć ad hoc przy pomocy kart D–Link 510. Nie mało się nakombinowałem przy konfiguracji. Dodatkowo jeden z komputerków udostępnia drugiemu neostradę.
Proszę mnie sprostować jeśli źle pojmuję następujące zagadnienie.
[/img]
Patrząc na załączony rysunek zakładam, źe w pole "Klucz sieciowy" moźna wpisać dowolny ciąg znaków (tak zrobiłem i wszystko działa) tj. 5 dowolnych znaków itd. Proszę o wyjaśnienie tego tematu.
I jeszcze jedna sprawa. Komputery stoją w dwóch skrajnych miejscach mieszkania (w innych pokojach) – będą oddalone od siebie jakieś 20–25 m. Zmienia się siła sygnału – raz jest znakomita, drugi raz niska. Czym jest to spowodowane? Dodam, źe komputery są dość mocno schowane między mebelkami. Czy moźna by pomóc wypuszczając antenki ponad linię mebli?
Dzięki za wszelkie info.
Pozdro

Odpowiedzi: 1

SZyfrowanie lluczem WEP powoduje to iź przesyłane dane są zakodowane i dostęp osó niepowołanych do ich odczytania jest utrudniony. Niemniej opcja ta nie jest obowiązkowa bez tego sieć tez będzie chodzić prawidłowo. Co do mocy sygnału to związana ona jest z istnieniem naturalnych barier osłabiających go [ściany zwłaszcza źelbet]. Widocznie zasięg jest na granicy "minimum socjalnego" dla połaczenia więc jakiekolwiek zakłócenie powoduje zrywanie transmisji. Poeksperymentuj z antenami.
Endrju
Dodano
02.02.2005 00:29:10
Kozi
Dodano:
27.01.2005 00:07:19
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1