Konfiguracja sieci i otoczenia sieciowego – problem (dlugie)
Witam,
Mam 2 komputery w sieci osiedlowej. Szczegoly:
– internet od providera
– wszyscy ja jednym szybkim laczu
– jedno zewnetrzne IP
– wszyscy maja wlasne wewnetrzne
– kazdy jest "passive"
– jestesmy w sieci LAN
Komputery sa rozpoznawane przez odczyt adresu MAC i przydzielane jest wszystko z DHCP automatycznie. Wszyscy maja zatem ta sama maske podsieci, brame domyslna i serwer DHCP. Niby wszystko powinno dzialac, ale niestety nie u kazdego. Mam system XP Home Edition oraz XP Professional Edition na drugim komputerze. W czym tkwi problem?
Oba komputery sa w tej samej grupie roboczej. Po kliknieciu w otoczenie sieciowe (pokaz komputery z wlasnej grupy roboczej) na jednym komputerze widze czasem tylko jego wlasnie, czasem nic i zadko dwa (oczywiscie oba sa wlaczone itd!). Na drugim to samo. Ale jak juz sie zdarzy, ze sa dwa na raz, to za nic w siwiecie nie moge sie dostac z jednego na drugi. Wyskakuje jakis komunikac (nie masz uprawnien dostepu czy cos w tym stylu). Dodam, ze na obu mam jedynie konta administratora (bez hasel) i zadnych dodatkowych. Ustawienia polaczenia sieciowego sa raczej defaultowe, nic nie zmienialem. Na obu komputerach udostpnilem po jednym katalogu na wszelki wypadek.
Poradzcie mi co zrobic aby komputery sie widzialy? Aby otoczenie sieciowe w miare dobrze chodzilo? Aby mozna bylo sie dostac z jednego komputera na drugi i zobaczyc udostepnione katalogi (udostepnianie proste)?
Dodam, ze szukalem troche w archiwum, ale nie bardzo potrafilem znalezc podobna sytuacje i rozwiazania do niej.
Bede wdzieczy chociaz za linka do strony traktujacej o podobnych problemach.
Pozdrawiam,
Tomasz
Mam 2 komputery w sieci osiedlowej. Szczegoly:
– internet od providera
– wszyscy ja jednym szybkim laczu
– jedno zewnetrzne IP
– wszyscy maja wlasne wewnetrzne
– kazdy jest "passive"
– jestesmy w sieci LAN
Komputery sa rozpoznawane przez odczyt adresu MAC i przydzielane jest wszystko z DHCP automatycznie. Wszyscy maja zatem ta sama maske podsieci, brame domyslna i serwer DHCP. Niby wszystko powinno dzialac, ale niestety nie u kazdego. Mam system XP Home Edition oraz XP Professional Edition na drugim komputerze. W czym tkwi problem?
Oba komputery sa w tej samej grupie roboczej. Po kliknieciu w otoczenie sieciowe (pokaz komputery z wlasnej grupy roboczej) na jednym komputerze widze czasem tylko jego wlasnie, czasem nic i zadko dwa (oczywiscie oba sa wlaczone itd!). Na drugim to samo. Ale jak juz sie zdarzy, ze sa dwa na raz, to za nic w siwiecie nie moge sie dostac z jednego na drugi. Wyskakuje jakis komunikac (nie masz uprawnien dostepu czy cos w tym stylu). Dodam, ze na obu mam jedynie konta administratora (bez hasel) i zadnych dodatkowych. Ustawienia polaczenia sieciowego sa raczej defaultowe, nic nie zmienialem. Na obu komputerach udostpnilem po jednym katalogu na wszelki wypadek.
Poradzcie mi co zrobic aby komputery sie widzialy? Aby otoczenie sieciowe w miare dobrze chodzilo? Aby mozna bylo sie dostac z jednego komputera na drugi i zobaczyc udostepnione katalogi (udostepnianie proste)?
Dodam, ze szukalem troche w archiwum, ale nie bardzo potrafilem znalezc podobna sytuacje i rozwiazania do niej.
Bede wdzieczy chociaz za linka do strony traktujacej o podobnych problemach.
Pozdrawiam,
Tomasz
Odpowiedzi: 20
Ok juz sobie poradzilem z klientem sieci. Nic ta reinstalacja nie pomogla, ale trudno. Skore moge dostac sie na drugi komputer po IP, to juz mnie nie interesuje czemu otoczenie sieciowe szwankuje.
Temat uwazam za zamkniety.
Pozdrawiam,
Tomasz
Temat uwazam za zamkniety.
Pozdrawiam,
Tomasz
Nie mam krazka z systemem, przeciez napisalem. Przy kupnie komputera system byl juz zainstalowany, podalem tylko moje imie i nazwisko i zaczal smigac. Dolaczona mam natomiast do niego plytke Toshiba Recovery Cd–Rom, ktory pozwala w razie potrzeby wrocic do sytuacji jak po zainstalowaniu systemu na nowo. Jak sie kupuje laptopy, to tak wlasnie jest. Niestety.
A teraz CZY KTOS MOGLBY SPELNIC MOJA PROSBE? To naprawde pilna sprawa i jesli macie taka mozliwosc, to chyba nie bedzie zaden problem.
Tomasz
A teraz CZY KTOS MOGLBY SPELNIC MOJA PROSBE? To naprawde pilna sprawa i jesli macie taka mozliwosc, to chyba nie bedzie zaden problem.
Tomasz
to co nie masz krazka z systemem? do legalnego systemu powinienes dostac kopie systemu na innym nosniku.
Ja jednak wole nie ryzykowac. Boje sie, ze z moja wiedza latwo przyjdzie mi cos zepsuc. To co Tobie EL NINO wydaje sie latwe, dla innych wcale takie nie jest.
Dlatego ponawiam swoja prosbe z mojego poprzedniego posta. Czy ktos jest w stanie dla mnie to sprzwdzic? PROSZEEEEEEEEE...
Tomasz
Dlatego ponawiam swoja prosbe z mojego poprzedniego posta. Czy ktos jest w stanie dla mnie to sprzwdzic? PROSZEEEEEEEEE...
Tomasz
Klient byl juz zainstalowany, wiec drivery sa na 100% w katalogu systemowym. Poza tym, jesli znajdziesz drivercab (C:windowssystem32drivercab) to sterowniki masz pod reka.
Ale moja plytka do Toshiby nic mi nie da :( Nie chce wracac do ustawien jakie byly w dniu kupna...
Czy ktos posiadajacy instalke Windowsa moglby dla mnie to sprawdzic? Tzn czy do REINSTALACJI Klienta Sieci Microsoft Networks jest ona potrzebna, czy mozna go spokojnie odinstalowac/zainstalowac?
Sprawa jest pilna. Bede bardzo wdzieczny za pomoc :roll:
Pozdrawiam,
Tomasz
Czy ktos posiadajacy instalke Windowsa moglby dla mnie to sprawdzic? Tzn czy do REINSTALACJI Klienta Sieci Microsoft Networks jest ona potrzebna, czy mozna go spokojnie odinstalowac/zainstalowac?
Sprawa jest pilna. Bede bardzo wdzieczny za pomoc :roll:
Pozdrawiam,
Tomasz
ryzyko zadne. bylebys pamietal wszystkie ustawienia ip. plytka moze byc potrzebna.
ryzyko zadne. bylebys pamietal wszystkie ustawienia ip. plytka moze byc potrzebna.
Duze ryzyko... :?
Czy ktos odinstalowywal a potem instalowal Klienta sieci Misrosoft Networks u siebie?
Czy pamietacie moze czy potem przy instalacji jest potrzebna plytka z Windowsem??
Pomozcie... :roll:
Tomasz
Czy ktos odinstalowywal a potem instalowal Klienta sieci Misrosoft Networks u siebie?
Czy pamietacie moze czy potem przy instalacji jest potrzebna plytka z Windowsem??
Pomozcie... :roll:
Tomasz
Byc moze. Najlepiej zrob to aby sie przekonac. Byc moze i na pececie warto zrobic podobnie. zacznij od laptopa. ja bym sprobowal rowniez wywalic karte sieciowa i jeszcze raz ja zainstalowac.
Czy jak odinstaluje Klienta Sieci Microsoft Networks to do ponownej instalacji bedzie mi potrzebna jakas plytka? Mam na laptopie orginalnego Win XP HE, ale na plytce mi go nie dali tylko "Toshiba Recovery CD–ROM".
Pytam, bo nie chce potem tracic smieci przez glupiego Klienta Sieci...
Tomasz
Pytam, bo nie chce potem tracic smieci przez glupiego Klienta Sieci...
Tomasz
Juz raz go bralem do kolegi i rzeczywiscie problem byl ten sam. Po dostosowaniu sie do jego sieci (ustawienia TCP/IP, bramy, grupa robocza itp) nie moglem zobaczyc komputerow grupy roboczej, a jak sie juz udalo, to nie mialem do nich dostepu. On na mojego laptopa tez nie mogl sie dostac i oczywiscie tez mial problem z zobaczeniem go.
Czyli co? Reinstalowac klienta na laptopie? Moze to wlasnie przez niego nawet PC'et ma problemy w otoczeniu sieciowym...
Tomasz
Czyli co? Reinstalowac klienta na laptopie? Moze to wlasnie przez niego nawet PC'et ma problemy w otoczeniu sieciowym...
Tomasz
skoro masz laptopa to mozesz udasz sie do jakiegos kolegi, ktory tez ma siec i sprobuj sie podlaczyc. zobacz czy wtedy bedziesz widoczny w otoczeniu sieciowym.
a usuwales juz klienta i jeszcze raz go instalowales?
a usuwales juz klienta i jeszcze raz go instalowales?
Oczywiscie zastosowalem sie do Twoich rad ze "zmienionego postu", ale niestety nie przynioslo to zadnego efektu.
Stacjonarny ciagnie ustawienia automatyczne z DHCP. Wlaczylem mu NetBIOS przez TCP/IP a potem wylaczylem i (restart byl po zmianach) nic to absolutnie nie daje. Laptop ma wszystko wpisane "z reki" i zmiany w zakladce WINS rowniez nic nie poprawiaja.
Masz absolutna racje, ze tu chodzi o DNS, ale ja niestety nie wiem co jeszcze moge zrobic... :roll:
Jakos po nazwie komputery nie moga sie dostac z jednego na drugi wciaz a po IP bez problemu...
Moze w narzedziach administracyjnych powinienem cos przestawic? Dodam, ze oba systemy sa postawione od nowa i nic w nich nie grzebalem.
Wciaz czekajacy na pomoc,
Tomasz
Stacjonarny ciagnie ustawienia automatyczne z DHCP. Wlaczylem mu NetBIOS przez TCP/IP a potem wylaczylem i (restart byl po zmianach) nic to absolutnie nie daje. Laptop ma wszystko wpisane "z reki" i zmiany w zakladce WINS rowniez nic nie poprawiaja.
Masz absolutna racje, ze tu chodzi o DNS, ale ja niestety nie wiem co jeszcze moge zrobic... :roll:
Jakos po nazwie komputery nie moga sie dostac z jednego na drugi wciaz a po IP bez problemu...
Moze w narzedziach administracyjnych powinienem cos przestawic? Dodam, ze oba systemy sa postawione od nowa i nic w nich nie grzebalem.
Wciaz czekajacy na pomoc,
Tomasz
Przeczytaj moj post wyzej po zmianie, bo niechcacy wrzucilem wyslij zanim go do konca napisalem.
Bo KONFIGURACJA jest taka:
a) LAPTOP:
Dhcp Enabled. . . . . . . . . . . : No
IP Address. . . . . . . . . . . . : 10.7.14.0
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.0.0.0
Default Gateway . . . . . . . . . : 10.1.0.2
DNS Servers . . . . . . . . . . . : 10.1.0.2
195.117.102.3
Primary WINS Server . . . . . . . : 195.117.102.3
b) STACJONARNY:
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 10.7.14.75
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.0.0.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 10.1.0.2
Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 213.77.90.225
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 10.1.0.2
195.117.102.3
Podstawowy serwer WINS. . . . . . : 195.117.102.3
Czyli jak widac BRAMA DOMYSLNA na obu jest taka sama jak SERWER DNS (pierwszy), natomiast ALTERNATYWNY SERWER DNS jest taki sam jak SERWER WINS. Moze tu jest pies pogrzebany? :roll:
Tomasz
a) LAPTOP:
Dhcp Enabled. . . . . . . . . . . : No
IP Address. . . . . . . . . . . . : 10.7.14.0
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.0.0.0
Default Gateway . . . . . . . . . : 10.1.0.2
DNS Servers . . . . . . . . . . . : 10.1.0.2
195.117.102.3
Primary WINS Server . . . . . . . : 195.117.102.3
b) STACJONARNY:
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 10.7.14.75
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.0.0.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 10.1.0.2
Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 213.77.90.225
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 10.1.0.2
195.117.102.3
Podstawowy serwer WINS. . . . . . : 195.117.102.3
Czyli jak widac BRAMA DOMYSLNA na obu jest taka sama jak SERWER DNS (pierwszy), natomiast ALTERNATYWNY SERWER DNS jest taki sam jak SERWER WINS. Moze tu jest pies pogrzebany? :roll:
Tomasz
NetBios przez TCP/IP mam wlaczony na obu komputerach. W poprzednim (dluzszym) poscie dalem screenshot'y z tych ustawien. Niestety nic to nie pomoglo.
Jedyne wejscie z komputera na drugi to:
Uruchom –––> \ip.wewn.kompa
Co jeszcze zmienic?
Szymon co chciales powiedziec przez "DNS"?
Tomasz
Jedyne wejscie z komputera na drugi to:
Uruchom –––> \ip.wewn.kompa
Co jeszcze zmienic?
Szymon co chciales powiedziec przez "DNS"?
Tomasz
W sieci lokalnej DNS?
Wlacz NetBios przez TCP/IP.
Wlacz NetBios przez TCP/IP.
DNS jest główną usługą rozpoznawania nazw, ale dotyczy to nazw w internecie typu www.centrumxp.pl
:)
WINS słuźy do mapowania nazw komputerów NetBIOS na adresy IP. Komputery mogą wykorzystwać tę usługę pod warunkiem, źe sieć zawiera serwer WINS.
Jezeli twoj system ma problemy z rozpoznawaniem nazw to warto zmodyfikowac plik LMHOSTS.
Konfiguracja WINS odbyra się w oknie Zaawansowane ustawienia TCP/IP, zakładka WINS.
W panelu Adresy serwerów WINS w kolejności uźycia skonfiguruj liste (dodaj/usuń/edytuj).
Jezeli chcesz korzystac z LMHOSTS to zaznacz ptaszka przy Włącz wyszukiwanie LMHOSTS.
Rozpoznawanie nazw WINS wymaga usług NetBT (NetBIOS przez TCP/IP. Masz mozliwosc:
– Uzyj ustawienia NetBIOS z serwera DHCP – jezeli uzywasz dhcp i adresowania dynamicznego
– Włacz system NetBIOS przez TCP/IP gdy stosujesz statyczne adresowanie IP lub serwer DHCP nie dostarcza ustawień NetBIOS
– Jesli nie uzywasz tego to zaznacz Wyłacz system NetBIOS przez TCP/IP.
Powodzenia!
:)
WINS słuźy do mapowania nazw komputerów NetBIOS na adresy IP. Komputery mogą wykorzystwać tę usługę pod warunkiem, źe sieć zawiera serwer WINS.
Jezeli twoj system ma problemy z rozpoznawaniem nazw to warto zmodyfikowac plik LMHOSTS.
Konfiguracja WINS odbyra się w oknie Zaawansowane ustawienia TCP/IP, zakładka WINS.
W panelu Adresy serwerów WINS w kolejności uźycia skonfiguruj liste (dodaj/usuń/edytuj).
Jezeli chcesz korzystac z LMHOSTS to zaznacz ptaszka przy Włącz wyszukiwanie LMHOSTS.
Rozpoznawanie nazw WINS wymaga usług NetBT (NetBIOS przez TCP/IP. Masz mozliwosc:
– Uzyj ustawienia NetBIOS z serwera DHCP – jezeli uzywasz dhcp i adresowania dynamicznego
– Włacz system NetBIOS przez TCP/IP gdy stosujesz statyczne adresowanie IP lub serwer DHCP nie dostarcza ustawień NetBIOS
– Jesli nie uzywasz tego to zaznacz Wyłacz system NetBIOS przez TCP/IP.
Powodzenia!
Problem nie zniknal :( Ale mam DOBRE WIESCI.
Jak juz wspomnialem komputery sie pinguja, wiec sprobowalem dostac sie z jednego na drugi poprzez:
a) URUCHOM –––> \ip.wewnetrzne ––– wtedy DZIALA
b) URUCHOM –––> \nazwa.komp ––– wtedy NIE DZIALA (komunikat [nazwa] nie jest dostepny. mozesz nie miec uprawnien itd...)
Czyli komputery maja problem z rozpoznaniem swoich nazw :( Czy ktos wie ktore ustawienia sa za to odpowiedzialne?? Gdzie i co powinienem zmienic??
Bardzo PROSZE o pomoc.
Pozdrawiam,
Tomasz
Jak juz wspomnialem komputery sie pinguja, wiec sprobowalem dostac sie z jednego na drugi poprzez:
a) URUCHOM –––> \ip.wewnetrzne ––– wtedy DZIALA
b) URUCHOM –––> \nazwa.komp ––– wtedy NIE DZIALA (komunikat [nazwa] nie jest dostepny. mozesz nie miec uprawnien itd...)
Czyli komputery maja problem z rozpoznaniem swoich nazw :( Czy ktos wie ktore ustawienia sa za to odpowiedzialne?? Gdzie i co powinienem zmienic??
Bardzo PROSZE o pomoc.
Pozdrawiam,
Tomasz