konfiguracja routera
czy jest mozliwosc aby polaczyc sie z routerem i skonfigurowac go na odleglosc...spoza sieci lokalnej???
Odpowiedzi: 14
oki zrobilem to tak jak podales i lipa.... skanowalem tez scanerem portow i ten port ktory mnie interesuje nadal zamkniety :( a ten progs vnc nie chce sie polaczyc yhh :(
oki poprubuje.. moze cos z tego bedzie:)
nicox:
inbuound port
type
praviet ip
praviet port
Inbound Port – podejrzewam ze to port na ktorym router naslu.ch.uje, generalnie musi byc to port danej usulgi np 21 dla FTP
Type – TCP/UDP do wyboru (musisz odwolac sie do opisu programu)
Private IP – IP kompika w sieci na ktorym dana usuluga dziala
Private Port – wartosc taka sama jak w pierwszym :)
w ten inbuound port praviet ip praviet port
mam wpisac ten port vnc i IP?? i wystarczy??? i czemu te 4 lniki na raz? w kazdej to samo wpisac? czy co
mam wpisac ten port vnc i IP?? i wystarczy??? i czemu te 4 lniki na raz? w kazdej to samo wpisac? czy co
nom msyalem ze takie proste bedzie jak w teorii ale chyba dla mnie ejdnak to zbyt skomplikowane...
wchodze w cos takiego jak virtual server bo to chyba to tak mi sie zdaje
wiec tam sa jakies porty i parametry rzone i nazwy progsow ktore on pzrepuszcza chyba...
biore zeby dodal i wyskakuja 4 linijki :shock:
i sa kolumny takie:
active world (tu sa w innych napisane nzawy progsow)
description
inbuound port
type
praviet ip
praviet port
i wtych kolumanach sa cyferki same popisane i nieiwme o cow nich chodzi... tzn jesli chodi o IP i port to kojarze..ale w innych jest cos takiego np: 7000–7000
pzrepuszczam ze to tam tzreba wszystko wpisac...tylko czemu 4 linijki sie pojawiaja jak chce dodac a nie 1 i co mam w kazda kolumne wpisac? :/
wchodze w cos takiego jak virtual server bo to chyba to tak mi sie zdaje
wiec tam sa jakies porty i parametry rzone i nazwy progsow ktore on pzrepuszcza chyba...
biore zeby dodal i wyskakuja 4 linijki :shock:
i sa kolumny takie:
active world (tu sa w innych napisane nzawy progsow)
description
inbuound port
type
praviet ip
praviet port
i wtych kolumanach sa cyferki same popisane i nieiwme o cow nich chodzi... tzn jesli chodi o IP i port to kojarze..ale w innych jest cos takiego np: 7000–7000
pzrepuszczam ze to tam tzreba wszystko wpisac...tylko czemu 4 linijki sie pojawiaja jak chce dodac a nie 1 i co mam w kazda kolumne wpisac? :/
OK, czysta teoria:
Wchodzisz na router, do zakladki gdzie sa ustawienia forwardowania portow. Teraz ustawiasz nr portu VNC oraz wpisujesz IP kompa na ktorym dziala usluga VNC.
Teraz kazde zapytanie skierowane na ten okreslony port VNC z zwewnatrz na rouer bedzie przekazywane do wybranego komputera z sieci :)
Wchodzisz na router, do zakladki gdzie sa ustawienia forwardowania portow. Teraz ustawiasz nr portu VNC oraz wpisujesz IP kompa na ktorym dziala usluga VNC.
Teraz kazde zapytanie skierowane na ten okreslony port VNC z zwewnatrz na rouer bedzie przekazywane do wybranego komputera z sieci :)
buuu no to lipa :cry:
yhh no trudno...
aha a moze wiesz co tam trzeba przestawic ustawic itp zebym mog uzywac programow(do zdalnego sterowania kompem) typu vnc zeby je 'przepuszczal' router ... jakos otworzyc dany port czy cos? w routerze wylaczalem firewall i nic nie pomoglo wiec nieiwem jak moge to ejscze zrobic
yhh no trudno...
aha a moze wiesz co tam trzeba przestawic ustawic itp zebym mog uzywac programow(do zdalnego sterowania kompem) typu vnc zeby je 'przepuszczal' router ... jakos otworzyc dany port czy cos? w routerze wylaczalem firewall i nic nie pomoglo wiec nieiwem jak moge to ejscze zrobic
OK, przejrzalem ten manual i wydaje mi sie źe zw wzgledow bezpieczenstwa router odrzuca polaczenia nie–lokalne:)
czytalem..i z zewnetrznym IP tez probowalem wczesniej i nie dziala :(
zewnetrzy ip wpisujesz w przegladarce (jesli jest taka mozliwosc) i pojawi sie ci strona routera. a czytales tego manuala chociaz jeden raz sam?
hmmmm nie wiem za bardzo jak zrobic to o czym mowisz
dolaczam manual ktory znalazlem i moze na jego podstawie mi powiesz co pokolei i dokladnie mam zrobic OK? bede bardzo wdzieczny bo nigdy nie mialem do czynienia z routerem i nieznam sie na tym
http://members.lycos.co.uk/schabek/Manual.pdf
dolaczam manual ktory znalazlem i moze na jego podstawie mi powiesz co pokolei i dokladnie mam zrobic OK? bede bardzo wdzieczny bo nigdy nie mialem do czynienia z routerem i nieznam sie na tym
http://members.lycos.co.uk/schabek/Manual.pdf
Wystarczy znac zewnetrze IP ktorym dysponuje router, a w konfiguracji jesli jest wlaczyc dostep spoza LAN (jesli takowej opcji nie ma, zanczy ze jest domyslnie wlaczony/wyloczony dostep i nie mozna tego zmienic)
router to: Belkin 54g 802.11g Wireless DSL/Cable Gateway Router
jesli jest taka mozliwosc wiec w jaki sposob mozna to zrobic?
jesli jest taka mozliwosc wiec w jaki sposob mozna to zrobic?
Zalezy od routera, ale generalnie jest taka mozliwosc
Strona 1 / 1