konfiguracja dyskow SATA i ATA
mam pytanie, kupiel ostatnio dsyk twardy seagate'a 200GB SATA 8MB cache 7200prm i zainsatlowalem na nim WINXP wszystko jest ok tylko nie wiem jak zrobic zeby po podlaczeniu starego dysku na ATA system stratowal z dysku SATA a nie starego ATA. Oba dyski sa widoczne tylko, ze na tym starym Win sie duzo wolniej uruchamia i wogole caly komp dziala wolniej (stray dysk to samsung 20GB 5400prm)
Odpowiedzi: 4
dzieki Kris_ zmiana w biosie pomogla, niby takie proste rozwiazanie, a na nie nie wpadlem. jeszce raz dzieki :)
uss_aro, ustaw w biosie, first boot na SCSI, bo zapewne teraz masz ustawione HDD–0 i dlatego system odpala ci z dysku ATA. Powinno pomóc;)
Przy uruchamianiu kompa kliknij skrót klawiszowy do wyboru botowania systemu (u mnie jest F11). Z wyświetlonego menu wybierz dysk.
U mnie teź mam dwa systemy zainstalowane na ATA i SATA. Z tym, źe najpierw instalowałem system na SATA przy podłączonych dwóch dyskach. Później odłączyłem SATA i zainstalowałem system na ATA. W tym przypadku jak nie wyświetlam okna startu systemu F11, to ładuje mi się system na SATA.
Powodzenia.
U mnie teź mam dwa systemy zainstalowane na ATA i SATA. Z tym, źe najpierw instalowałem system na SATA przy podłączonych dwóch dyskach. Później odłączyłem SATA i zainstalowałem system na ATA. W tym przypadku jak nie wyświetlam okna startu systemu F11, to ładuje mi się system na SATA.
Powodzenia.
Jaki posiadasz model płyty głównej (zerkne do manuala)? Z pewnością bedzie to do ustawienia w BIOSie.
A masz zainstalowane 2 Windowsy ?
A masz zainstalowane 2 Windowsy ?
Strona 1 / 1