Konfiguracja biosa przez XP??

Witam, otoz posiadam półprzenosny komputer i niestety nie ma mozliwosci odpalania z cd–romu jako pierwszy w kolejnosci a nie posiadam stacji dyskietek. Kiedys przed formatowaniem pc odpalal pierw cd–rom chociaz w biosie bylo napisane innaczej! czy mozna to jakos zkofigurowac zeby pierw odpalalo cd–rom?

Odpowiedzi: 12

heh no chyba nie ma na to rady, bede musial walnac maila do suppotru biosa :)
Michv
Dodano
24.01.2006 22:46:36
A ten setup to gdzie, w biosie ? Moze ustaw tam wlasnie na CD–ROM i zobacz czy zabootuje Ci z plyty...
mettal
Dodano
24.01.2006 14:43:03
heh ja juz nie wiem jaki mam bios Everest mi pokazuje AMI, a jak wlaczam kompa to pisze HP, wchodze przez F8 i mam do wyboru HDD, HP Diagnostic, LAN. a w setupie "USB,CD–ROM,HDD,LAN" lub "USB,CD–ROM,LAN,HDD" :/
Michv
Dodano
24.01.2006 14:35:07
Tez mam taki "polprzenosny komputer" – ThinkCenter IBM
Do biosu z pozycji win dostaje sie przez aplikacje sciagnieta ze strony Intela /lub IBMa/ – nie pamietam.

Z ciekawych rzeczy mozna tam zmieniac wartosci CUPID
czyli nazwy, nr.seryjne itp. /mac sieciowki tez chyba pojdzie/

Nie musze juz teraz sciagac biosu, odpalac winHex, szykac, zmieniac.... wszystko w ladnych oknach :)
/to tak na marginesie, bo wiem ze wiele osob szuka infa jak zmienic MAC

Poszukaj sobie czegos takiego do twojego biosu na stronie producenta po prostu – ja tak zrobilem
STMan
Dodano
24.01.2006 14:27:44
Czyli BIOS jest AMI a plyta pod P4,itp...

Mozliwe ze wybor urzadzenia botujacego bedzie przez nacisniecie kalwisza F8 w czasie postu BIOS'u (zaraz po wlaczeniu kompa)lub zakladka Boot > opcja Boot Device Priority >1st Boot Device – ustawiasz na CD–ROM
mettal
Dodano
24.01.2006 13:47:31
ok mam juz :)
Bios jest American Megatrends Inc.
Plyta glowna: nazwa plyty nieznana, typ magistrali FSB Intel NetBurst, wlasciwosci magistrali mikroukladu plyty glownej Intel Hub Interface
Michv
Dodano
24.01.2006 13:38:07
A nie masz instrukcji od plyty glownej? Mozesz tez mniej/wiecej sprawdzic programem Everest jak to plyta, producent, przyblizony model.
mettal
Dodano
24.01.2006 12:57:46
polprzenosny jest to zwykly pc tyle ze wielkosci ksiazki telefonicznej, karta graficzna, dzwiekowa zintegrowana na plycie glownej, cd rom od laptopa, brak stacji dyskietek. Mozesz powiedziec jak sprawdzic plyte glowna? bo nie jestem za bardzo zorientowany :)
Michv
Dodano
24.01.2006 12:51:20
Michv:
1mam polprzenosny pc

A mozna bardziej szczegolowo, co oznacza to "polprzenosny"? Jaka plyta glowna ?
mettal
Dodano
24.01.2006 12:31:15
1.Dysk nie byl czysty
2.Nie moge ustawic bootowanie cd–romu jako pierwszy bo mam polprzenosny pc i nie ma tam takiej opcji
Michv
Dodano
24.01.2006 12:28:25
Michv napisał:
Kiedys przed formatowaniem pc odpalal pierw cd–rom chociaz w biosie bylo napisane innaczej!

Pewnie dlatego źe masz ustawione bootowanie z dysku jako pierwsze, a jak dysk był czysty to wtedy przeskoczyło na CD–Rom. Zmień w Biosie opcję First Boot Device na CD i po sprawie.
Anathema
Dodano
24.01.2006 12:24:05
Michv napisał:
Kiedys przed formatowaniem pc odpalal pierw cd–rom chociaz w biosie bylo napisane innaczej!

Pewnie dlatego źe masz ustawione bootowanie z dysku jako pierwsze, a jak dysk był czysty to wtedy przeskoczyło na CD–Rom. Zmień w Biosie opcję First Boot Device na CD i po sprawie.
Anathema
Dodano
24.01.2006 12:24:05
Michv
Dodano:
24.01.2006 12:08:50
Komentarzy:
12
Strona 1 / 1