Konfiguracja BIOS–u

Potrzebuje pilnie pomocy! Przez swoja glupote skasowalem duplikaty plikow /sa obecnie w koszu/ i teraz nie moge wlaczyc komputera /nie dziala klawiature/, nawet w systemie awaryjnym. Zawsze musze zalogowac sie do systemu – ale nie dziala klawiatura /logitech z zamontowanymi sterownikami/i nie moge wprowadzic hasla. Czy w BIOS–ie mozna wylaczyc logowanie /administratora/ i jak to zrobic? Bardzo prosze o podpowiedz krok po krokujak to zrobic bo w tej materii jestem laikiem i nigdy jeszcze w BIOS–ie nic nie robilem. Jezeli mozna wylaczyc logowanie w BIOS–ie wtedy z kosza bede mogl przywrucic duplikaty i wszystko powinno byc w porzadku. Czy to dobre rozumowanie? Aha komputer mam od pol roku.

Odpowiedzi: 12

Musiałem zrobić formatowanie i na nowo zainstalować Windowsa XP. Opcja napraw nie powiodła się, więć sformatowałem od nowa dysk i zainstalowałem wszystko od nowa. Ma Pan racje Panie Seeke, bez formata się nie obeszło. Ale czegoś się nauczyłem – nie ruszaj tego czego nie rozumiesz. Dziękuję wszystkim za pomoc. Pozdrawiam.
kolejarz
Dodano
11.09.2004 16:31:11
Ło matko – nie działa, to nie działa – zaraz się okaźe, źe mysz obsługuje 2 z 5 przycisków itp.
Inna sprawa cio to jak literki nie chodzą ? :lol:
Rebe
Dodano
09.09.2004 22:53:46
No i wyjaśniło się częsciowo, ale bez instalatora XP nic nie zdziałasz IMO, a z tym Win 2003 to nie radzę mieszać .
W BIOSie prócz klawiszy strzałek, F ,page Up, page Down, ESC, no i enter inne raczej potrzebne nie są
Seeker
Dodano
09.09.2004 22:32:29
Zapomnialem dodac – chyba najwazniejsze – po wlaczeniu komputera laduje mi sie do momentu logowania. Jak chce wpisac haslo administratora jest echo. Nie wyskakuja mi zadne kropki. – tak jakby komp nie reagowal ma klawisze. pozdrowienia.
kolejarz
Dodano
09.09.2004 22:15:02
Do BIOS–u wchodze przez przcisk na klawiaturze "delete". Ponadto dzialaja klawisze strzalkowe, F–wszystkie i enter. Inne nie dzialaja. Sprubuje co mi radzicie tylko w tej chwili nuie mam plytki z XP Pro. /ma ja siostrzeniec wiec dopiero zrobie to jutro. A czy jest inny sposob – bez plytki XP Pro? Mam plytke z Windows 2003 Pl? – ale to chyba nie to samo? Nie moge tylko na klawiaturze pisac cyfr i liter. Pozdrawiam wszystkich.
kolejarz
Dodano
09.09.2004 22:07:59
Seeker:
Rebe:
albo coś zrzarło bios – jak to z Czarnobylem drzewiej bywało,

A otym paskuctfie tom zapomniał – myślałem źe wyginęło :roll:

To pewnie i wyginęło, ale nie było jedynym, które "czarny obraz" dawało.
Sam nie jestem przekonany czy to to, ale i tę ewentualność pod uwagę brać naleźy.
Rebe
Dodano
09.09.2004 21:42:21
Rebe:
albo coś zrzarło bios – jak to z Czarnobylem drzewiej bywało,

A otym paskuctfie tom zapomniał – myślałem źe wyginęło :roll:
Seeker
Dodano
09.09.2004 21:37:16
A moźe jednak na śłowo trzeba uwierzyć, źe porty nie przekazują sygnału?

Chyba – bo cóź moźna innego ? – od restu BIOS–u zworką czy przez baterii wyjęcie zacząć trzeba, a jak i to nie da nic to bez wizyty u fachowców się nie obejdzie – albo coś zrzarło bios – jak to z Czarnobylem drzewiej bywało, albo płytę szlag trafił, bo jakoś mi to kasowanie duplikatów na bez związku wygląda – ot przypadek.
Rebe
Dodano
09.09.2004 21:33:27
kolejarz:
Nie moge uzyc linii polecen bo nie dziala mi klawiatura. Nie moge od nowa zainstalowac Windows XOP Pro.bo nie dziala mi nawet myszka.

A to coś nowego. Myśłałem źe tylko w trybie graficznym nie działają.
Do Biosu da się wejść?
Jeśli tak to ustaw bootowanie z CDROMu opcja "boot sequence" w BIOS Features Setup" i uruchom instalatora XP z płytki przejdź do miejsca jakbyś chciał instalować XP od nowa z tym tylko źe wybierz opcję "napraw..."
Seeker
Dodano
09.09.2004 21:18:31
Skoro jest taki bajzel,moźe najprostrzy byłby format ?
MarcinX
Dodano
09.09.2004 21:10:48
To wszystko co Pan pisze Panie Seeker – to jest prawda. Tylko ja po przeszukaniu moze nie calego forumnie moge znalezc zadnej wskazowki dotyczacego mojego problemu i w dalszym ciagu nie wiem gdzie tego szukac. Nie moge uzyc linii polecen bo nie dziala mi klawiatura. Nie moge od nowa zainstalowac Windows XOP Pro.bo nie dziala mi nawet myszka. Teen post pisze z innego komputera. Dzisiaj caly dzien szukam jak ten problem rozwiazac i nie moge znalezc ani na forum ani w podrecznikach czy w gazetach poswieconych komputerom. Co zrobic? Prosze o pomoc i z gory serdecznie dziekuje.
kolejarz
Dodano
09.09.2004 21:04:19
kolejarz:
Potrzebuje pilnie pomocy! Przez swoja glupote skasowalem duplikaty plikow /sa obecnie w koszu/ i teraz nie moge wlaczyc komputera /nie dziala klawiature/, nawet w systemie awaryjnym. Zawsze musze zalogowac sie do systemu – ale nie dziala klawiatura /logitech z zamontowanymi sterownikami/i nie moge wprowadzic hasla. Czy w BIOS–ie mozna wylaczyc logowanie /administratora/ i jak to zrobic? Bardzo prosze o podpowiedz krok po krokujak to zrobic bo w tej materii jestem laikiem i nigdy jeszcze w BIOS–ie nic nie robilem. Jezeli mozna wylaczyc logowanie w BIOS–ie wtedy z kosza bede mogl przywrucic duplikaty i wszystko powinno byc w porzadku. Czy to dobre rozumowanie? .

Coby w bawełnę nie owijać odpowiedź na wyboldowaną treść brzmi :nie
By coś poradzić napiszę, źe tematy w archiwum związane kwestią : "naprawa systemu" "konsola odzyskiwania" oraz linki prowadzące do stron Microsoftu winny być wskazówką, która ukierunkuje Twoje poszukiwania w celu rozwiązania problemu.

Ps. Mała prośba : jak zrobisz formata to moźe nie chwal się tym bowiem problem jest jak najbardziej do rozwiązania a i przy okazji nauczyć się mozna co nie co :idea:
Aha nei myśl o BIOSie to tylko wypaczy kierunek poszukiwań :)
Seeker
Dodano
09.09.2004 20:00:20
kolejarz
Dodano:
09.09.2004 18:16:30
Komentarzy:
12
Strona 1 / 1