Konat i zabezpieczenia administratora
Jak to zrobić dobrze lub fachowo.
WinXP PROF. bez sieci.
Utworzyłem trzy konta:
ADMINISTRATOR z uprawnieniami administratora
GRY z uprawnieniami ograniczonymi
EDUKACJA z uprawnieniami ograniczonymi
Konta GRY i EDUKACJA muszą mieć całkowicie ograniczony dostęp do partycji systemowej. Udostępnione mogą mieć tyko wybrane foldery na innej partycji w celu zapisywania dokumentów.
Na koncie GRY w Menu Start widoczne są tylko wybrane programy przez Administratora i gry.
Na koncie EDUKACJA w Menu Start widoczne są tylko wybrane programy przez Administratora i programy edukacyjne. Gry są niewidoczne.
Sprawa ma się tak, źe ja to zrobiłem lecz denerwuje mnie to źe wszyscy uźytkownicy mają wspólne Menu Start C:Documents and Settings All Users. Wszystkie foldery z programami w Menu Start są widoczne dla wszystkich uźytkowników. Modyfikując te foldery poprzez kartę ZABEZPIECZENIA udało mi się dla wybranych uźytkowników je ukryć tzn. są puste. Ale ja chcę źeby w ogóle nie istniały dla wybranych uźytkowników. Tu właśnie przeszkadza mi folder All Users. Jak stworzyć odrębne Menu Start dla kaźdego konta. Jeźeli wiązałoby się to z ręcznym tworzeniem folderów i skrótów z osobna dla kaźdego konta to jak ukryć całkowicie wybrane foldery w All Users dla poszczególnych uźytkownikó?
All Users jest na tyle wygodne źe Administrator podczas instalacji oprogramowania tworzy jednakowe foldery i skróty dla wszystkich uźytkowników. Jak jednak je ukryć źeby poszczególny uźytkownik nie wiedział o ich istnieniu?
To nie wszystkie problemy. Jak skonfigurować kartę zabezpieczenia dla partycji systemowej (zezwalaj/odmów) tak źeby była całkowicie zablokowana dla wybranych uźytkowników a mimo to programy z pakietu OFICE 2003 uruchamiały bez problemów dla wszystkich.
Czy tzw. grupy lokalne muszą istnieć w moim wypadku? Jeźeli nie to jak je usunąć. Podczas usuwania mam komunikat nie moźna wykonać tej operacji na kontach wbudowanych. To samo tyczy się konta GOŚĆ.
Konto ADMINISTRATOR i GRY posiada hasło. Konto EDUKACJA jest ogólno dostępne
WinXP PROF. bez sieci.
Utworzyłem trzy konta:
ADMINISTRATOR z uprawnieniami administratora
GRY z uprawnieniami ograniczonymi
EDUKACJA z uprawnieniami ograniczonymi
Konta GRY i EDUKACJA muszą mieć całkowicie ograniczony dostęp do partycji systemowej. Udostępnione mogą mieć tyko wybrane foldery na innej partycji w celu zapisywania dokumentów.
Na koncie GRY w Menu Start widoczne są tylko wybrane programy przez Administratora i gry.
Na koncie EDUKACJA w Menu Start widoczne są tylko wybrane programy przez Administratora i programy edukacyjne. Gry są niewidoczne.
Sprawa ma się tak, źe ja to zrobiłem lecz denerwuje mnie to źe wszyscy uźytkownicy mają wspólne Menu Start C:Documents and Settings All Users. Wszystkie foldery z programami w Menu Start są widoczne dla wszystkich uźytkowników. Modyfikując te foldery poprzez kartę ZABEZPIECZENIA udało mi się dla wybranych uźytkowników je ukryć tzn. są puste. Ale ja chcę źeby w ogóle nie istniały dla wybranych uźytkowników. Tu właśnie przeszkadza mi folder All Users. Jak stworzyć odrębne Menu Start dla kaźdego konta. Jeźeli wiązałoby się to z ręcznym tworzeniem folderów i skrótów z osobna dla kaźdego konta to jak ukryć całkowicie wybrane foldery w All Users dla poszczególnych uźytkownikó?
All Users jest na tyle wygodne źe Administrator podczas instalacji oprogramowania tworzy jednakowe foldery i skróty dla wszystkich uźytkowników. Jak jednak je ukryć źeby poszczególny uźytkownik nie wiedział o ich istnieniu?
To nie wszystkie problemy. Jak skonfigurować kartę zabezpieczenia dla partycji systemowej (zezwalaj/odmów) tak źeby była całkowicie zablokowana dla wybranych uźytkowników a mimo to programy z pakietu OFICE 2003 uruchamiały bez problemów dla wszystkich.
Czy tzw. grupy lokalne muszą istnieć w moim wypadku? Jeźeli nie to jak je usunąć. Podczas usuwania mam komunikat nie moźna wykonać tej operacji na kontach wbudowanych. To samo tyczy się konta GOŚĆ.
Konto ADMINISTRATOR i GRY posiada hasło. Konto EDUKACJA jest ogólno dostępne
Odpowiedzi: 5
TzaR:ja konvertowalem wszystko na NTFS...pozakladalem przydzialy dyskowe w zaleznosci od KOnta i uzytkownika i poustawialem flagi na Plikach... tam gdzie niechce wiec dostepu niema nikt poza mna.
Kazdy mial Swoje miejsce.
Ja mam NTFS
Co to są flagi na plikach?
W jaki sposób pozakładałeś przydziały dyskowe i czy programy uruchamiały się bez problemów na wszystkich kątach uźytkowników? Niektóre programy a zwłaszcza Office wymaga pełnego dostępu do systemu. Chcę aby uźytkownicy uruchamiali programy jak z uprawnieniami administratora i niemusieli koźystać z funkcji "uruchom jako" i prosić mnie o hasło.
podziel dysk na 3 partycje dla kaźdego po jednej ,powgrywaj na kaźdą z osobna winde i cheja ;)
pozdrawiam
pozdrawiam
ja konvertowalem wszystko na NTFS...pozakladalem przydzialy dyskowe w zaleznosci od KOnta i uzytkownika i poustawialem flagi na Plikach... tam gdzie niechce wiec dostepu niema nikt poza mna.
Jak usunę foldery i skróty z All Users/Menu Start to dla wszystkich. Zostaje wtedy ręczne tworzenie odrębnych Menu Start.
Tego IMO nie przeskoczysz, bo mimo wszystko te konta musza miec dostep do systemu, rejestru, itd.Pietrek76:Konta GRY i EDUKACJA muszą mieć całkowicie ograniczony dostęp do partycji systemowej.
Nie musialem jeszcze tak kombinowac, ale czy probowales z tego folderu (All users) usunac te programy/skroty ? A sprawa Menu Start odrebnego dla kazdego konta – jesli nie sa utworzone, a powinny byc, to chyba jedynie recznie.Pietrek76:Wszystkie foldery z programami w Menu Start są widoczne dla wszystkich uźytkowników. Modyfikując te foldery poprzez kartę ZABEZPIECZENIA udało mi się dla wybranych uźytkowników je ukryć tzn. są puste. Ale ja chcę źeby w ogóle nie istniały dla wybranych uźytkowników. Tu właśnie przeszkadza mi folder All Users.
Jak sam piszesz – sa to konta wbudowane, ale gdzies, kiedys, widzialem narzedzie do usuwania konta Gosc. Nie pamietam nazwy i nie pamietam gdzie to bylo.Pietrek76:Czy tzw. grupy lokalne muszą istnieć w moim wypadku? Jeźeli nie to jak je usunąć. Podczas usuwania mam komunikat ?nie moźna wykonać tej operacji na kontach wbudowanych?. To samo tyczy się konta GOŚĆ.
Strona 1 / 1