komunikat o braku dysku z systemem - nie można uruchomić systemu
Cześć.
Potrzebuje pomocy w imieniu kolegi, bo on nie ma dostępu do sieci.
Miał zainstalowany WinXP na dysku z jedna partycją C:
W dysku były zworki i było napisane ze dla SINGLE jest bez zwory lub master ze zworą. On tą zworkę zdjął i jest jako Single.
Wszystko było w porządku przez kilka dni. System się zamknął wczoraj dobrze a dzisiaj przy włączaniu pisze że nie ma dysku z systemem.
Dysk jest podpięty pod IDE 1 i w biosie widzi go jako master.
Bardzo Was prosze pomóżcie i nie piszcie że mam użyć szukaj albo coś takiego bo nie o to mi tu chodzi alby albo kogoś zdenerwować albo coś podobnego.
Jak nie chcecie pisać na forum to proszę napiszcie mi maila na sholojda(malpa)wp.pl
Bardzo mi zależy na pomocy bo kolega ma pilną robotę do napisania i się trochę zdenerwował a ja nie wie jak mu pomóc.
Odpowiedzi: 7
Raczej powinien być na masterze (jeśli jest to jedyny dysk w twoim PC). Albo nie robiąc sobie kłopotów ustawiasz na [i]Cable Select (Auto)[/i].
Sam MBR nie znika. Jeśli sytuacja będzie sie powtarzać oznacza to uszkodzenie sprzętu.
A podczas instalacji winXp jak powinien być ustawiony dysk. Jeśli mam zworki na dysku i takie mozliwości do wyboru:
Single(było tak teraz), Master i Slave.
Bo skąś się ten problem pojawił, dlaczego sam sobie to popsół (MBR)?
Płyta insalacyjna i z konsoli odpalenie - w zależności od tego co rzeczywiście "zniknęło" - fixmbr lub fixboot.
Tyle, ze - jeżeli trzymać się Twoich podejrzeń - jest to leczenie objawów, a nie przyczyn. Bowiem tego typu "znikanie" samo z siebie nie nastepuje, a wskazywać moze na problemy o głębszym podłożu.
Nie CHłopaki. Jamam tez tak jak on w biosie ustawione ze najpierw przeszukuje cd potem twardy. tu nie chodzi o jakąś płytkę pozostawioną. choć się pytałem czy faktycznie nie zostawił i mówi że napęd pusty.
Tu jest taka sprawa że nagle z HDD znikł sektor rozruchowy i nie ma co się załadować. Sam tak kiedyś miałem ale ja sobie z tym nie poradziłem i miałem czas na przeinstalowaie, a on nie ma. A musi dzisiaj coś zrobić a mu to nie działa.
Zapytam tak. Jak zniknie z dystku MBR to co zrobić. A może jakiś plik np win.ini lub coś takiego przepadł. nie znam się na tym i i dlatego tak pytam z tymi plikami.
Toż komunikat wskazuje, że bootowanie z CD się nie powiodło - na mego czuja wystarczy ......... wyjąć płyte, kóra obecnie jest w czytniku ( pewnie grał i zostawił ).
Oczywiście ówenie dobrze można zmienić sekwencję bootowania w BIOS-ie.
-
[quote=Rebe]Oczywiście ówenie dobrze można zmienić sekwencję bootowania w BIOS-ie.[/quote] Właśnie. Może bawił się BIOS-em i przestawił [i]boot sequence[/i]. Niech ustawi dysk pierwszy w kolejności do bootowania.
To co wyświetla się:
Boot from ATAPI cd-rom disk boot failure, insert system disk and press enter.
Dodam jeszcze ze na dysku jest NTFS i na pewno jest zasilany i podpiety pod IDE bo widzi go bios
Powiem szczerze, że dziwny to jest problem. Trzeba szukać źródła problemu. Niech kolega spróbuje włożyć zworkę tak jak była. Przydałoby się również gdybyśmy wiedzieli co dokładnie się wyświetla.
Strona 1 / 1