Komunikat blad "stop" ...
Witam!
Od jakiegos czasu komp mi zaczal dziwnie spowalniac. Podejrzewam, ze bylo to wynikiem niedefragmentowania dysku przez dluzszy czas. Ale rowniez od kilku dni czasami przy wlaczaniu w momencie, jak leci ten zielony paseczek, to pod spodem na dole zaczynalo sie cos ladowac w postaci takiego bialego paska na szarym tle(zajmowalo to okolo 2–3 sek). Zdarzylo mi sie to moze 3–4 razy i nie mam pojecia, co to za cholerstwo. System mi strasznie mulil, wiec zrobilem wreszcie defragmenta i narazie chodzi ok. Aha – i kilka razy padal mi system i pojawial sie niebieski ekran z komunikatem o bledzie:
STOP: 0x0000009c (0x00000000, 0x805365F0, 0xA2000000, 0,84010400)
Celowo sobie go spisalem, bo pamietam, ze ktorys z forumowiczow umie rozwiazywac te bledy STOP, wiec jesli moge prosic o podpowiedz co to jest, to bede bardzo wdzieczny;–)
I komp napewno nie jest zawirusowany, bo mam nortona, mks'a, ad–ware'a, trojana atyremovera i jeszcze 5 jakis innych skanerow on–line i czysto ...
Od jakiegos czasu komp mi zaczal dziwnie spowalniac. Podejrzewam, ze bylo to wynikiem niedefragmentowania dysku przez dluzszy czas. Ale rowniez od kilku dni czasami przy wlaczaniu w momencie, jak leci ten zielony paseczek, to pod spodem na dole zaczynalo sie cos ladowac w postaci takiego bialego paska na szarym tle(zajmowalo to okolo 2–3 sek). Zdarzylo mi sie to moze 3–4 razy i nie mam pojecia, co to za cholerstwo. System mi strasznie mulil, wiec zrobilem wreszcie defragmenta i narazie chodzi ok. Aha – i kilka razy padal mi system i pojawial sie niebieski ekran z komunikatem o bledzie:
STOP: 0x0000009c (0x00000000, 0x805365F0, 0xA2000000, 0,84010400)
Celowo sobie go spisalem, bo pamietam, ze ktorys z forumowiczow umie rozwiazywac te bledy STOP, wiec jesli moge prosic o podpowiedz co to jest, to bede bardzo wdzieczny;–)
I komp napewno nie jest zawirusowany, bo mam nortona, mks'a, ad–ware'a, trojana atyremovera i jeszcze 5 jakis innych skanerow on–line i czysto ...
Odpowiedzi: 16
Na stronie pisze:
To samo po polsku:
Bug check 0x50 usually occurs after the installation of faulty hardware or in the event of failure of installed hardware (usually related to defective RAM, be it main memory, L2 RAM cache, or video RAM) (...).
To samo po polsku:
Uszkodzony sprzęt. Komunikat Stop 0x50 zwykle występuje po instalacji uszkodzonego sprzętu lub w przypadku awarii zainstalowanego sprzętu (problem najczęściej wiąźe się z głównym RAM, z buforem RAM L2 lub z video RAM ). Jeśli sprzęt niedawno dodano do systemu lub istniejący sprzęt uległ awarii, to naleźy go usunąć i sprawdzić, czy problem się powtarza. Naleźy uruchomić narzędzia diagnostyki sprzętu dostarczone przez producenta systemu (informacje o tych procedurach powinny znajdować się w dokumentacji komputera).
Błąd w usłudze systemowej. Naleźy wyłączyć usługę w celu sprawdzenia, czy rzeczywiście jest ona przyczyną problemu. Jeśli tak jest, naleźy skontaktować się z producentem usługi i uzyskać zaktualizowaną wersję. Jeśli błąd występuje podczas uruchamiania systemu, naleźy nacisnąć klawisz F8 w celu otworzenia menu opcji zaawansowanych i wybrać opcję Ostatnia znana dobra konfiguracja. Opcja ta jest najskuteczniejsza wówczas, gdy dodawany jest tylko jeden sterownik lub usługa jednocześnie.
Programy antywirusowe. Jeśli po wyłączeniu programu antywirusowego błąd zniknie, to naleźy skontaktować się z producentem programu i pobrać zaktualizowaną wersję.
Uszkodzony wolumin NTFS. Naleźy uruchomić Chkdsk /f /r w celu wykrycia i usunięcia błędów na dysku. Przed rozpoczęciem skanowania partycji systemowej naleźy powtórnie uruchomić system. Jeśli błąd uniemoźliwia uruchomienie systemu, naleźy uruchomić Chkdsk /r z Konsoli odzyskiwania (opisanej w rozdziale ?Narzędzia i strategie rozwiązywania problemów?). Jeśli dysk twardy jest dyskiem SCSI, to naleźy sprawdzić, czy nie ma problemów pomiędzy dyskiem a kontrolerem SCSI.
dzięki za link ale tam nic nie znalazłem pozatym zbyt słabo znam angielski a nastepny stop wyglądał tak:
0x00000050(0xE5E3E228,0x00000000,0xBA2958F5,0x00000002)
+ dopisek Address BA2958F5 base at BA278000 DateStamp 3d6ddc1c
jesli to pamięć to dlaczego wywala mi stopa tylko na kilku programach?
dzięki za link ale tam nic nie znalazłem pozatym zbyt słabo znam angielski a nastepny stop wyglądał tak:
Z reguly stop 8E wskazuje na klopoty z pamiecia. Przegladnij wyniki Support M$ to moze cos dopasujesz do swojej sytuacji.
czy wiecie moze co oznacza błąd STOP
0x0000008E(0x0000005,0x8053B3EB,0xED9634B4,0x00000000)
błąd wystąpił nagle i nic nie instalowałem nowego sprzęt jest nowy
0x0000008E(0x0000005,0x8053B3EB,0xED9634B4,0x00000000)
błąd wystąpił nagle i nic nie instalowałem nowego sprzęt jest nowy
U mnie dysk Samsunga wymieniono na gwarancji po 3 m–cach pracy.U brata po 11 m–cach.Część kolegów sprzdała swoje Samsungi i kupiła inne.
Nie jest to z mojej strony nieobiektywna ocena.
Pozdrawiam. 8)
Nie jest to z mojej strony nieobiektywna ocena.
Pozdrawiam. 8)
t123:dysk Samsunga (podobno biją rekordy awaryjnosci i w porzadnych sklepach sie nimi nawet nie handluje)
Ja mam w dwóch komputerach dysk Samsunga i nie naźekam...
W jednym działa juź od 2 lat a w drugim od 6 miesiecy i zadnej awarii nie ma...
No to masz doła :( . Nie zazdroszcze.t123:wiec do tego czasu raczej zero otwierania obudowy.
To nie jest trudne, ale zanim sie do tego zabierzesz sprobuj jednak przeinstalowac te stery. Jesli nie pomoze to dopiero wtedy nakladka systemu a dopiero na koniec format i instalka na czysto.t123:No przyznam szczerze, ze nigdy nie formatowalem dysku, ani nie instalowalem windy, ale oczywiscie zdaje sobie sprawe, ze "co sie odwlecze ...
Sprobuj moze jeszcze powyciagac pamieci i wszystkie karty ze slotow, wyczysc, odkurz, styki na kartach i pamieciach wyczysc zwykla kartka papieru. No i wkladaj z powrotem w te same miejsca.
Oooo kolego, nawet nie wiesz jak bardzo chcialbym moc to zrobic;–) Ja sie doczytales wyzej, kiedy kupowalem kompa mialem zerowe pojecie. Wiec pewnie nietrudno Ci sie domyslic, ze wybralem (dla laika) najprostsze rozwiazanie –> media markt :cry:
W zwiazku z tym ze na kompa jets gwarancja 2 lata – zostalo mi jeszcze 11 miesiecy, wiec do tego czasu raczej zero otwierania obudowy. Ale prawde mowiac juz tak mnie to wq***a , ze chyba oddam kompa do serwisu, powymyslam wszystkie mozliwe pierdoły i niech mi to przejrza i zrobia co i jak, a pozniej bach i pieprze tą ich gwarancje. Zreszta i tak niebawem chce zmienic plyte glowna + ram, bo mi debile do kompa wsadzili pamiec RIMM–800 i mam tego tylko 128, a jest cholernie droga, wiec taniej mi wyjdzie wymiana plyty glownej i zaladowanie ddr–ów.
Jesli nie pomoze, to sprobuj przeinstalowac sterowniki do sprzetu – recznie usun w menedrzeze urzadzen, restarcik i komp sam wykryje i zainstaluje wszystko.
No a na koniec – napraw instalacje poprzez nalozenie systemu, lub po prostu swiezy system w ostatecznosci po formaciku :wink: .
No przyznam szczerze, ze nigdy nie formatowalem dysku, ani nie instalowalem windy, ale oczywiscie zdaje sobie sprawe, ze "co sie odwlecze ...
Szkoda, ze wtedy nie probowales po prostu przywrocic systemu. Moze problemu by nie bylo ? A moze calkiem przypadkowo w trakcie instalacji cos Ci siadlo ? RAM ? RAM na grafice lub cos w tym stylu ? Sprobuj moze jeszcze powyciagac pamieci i wszystkie karty ze slotow, wyczysc, odkurz, styki na kartach i pamieciach wyczysc zwykla kartka papieru. No i wkladaj z powrotem w te same miejsca.t123:...przy probie uruchomienia progsa od razu zawal kompa –> blue screen –> blad stop
Pozniej przy resecie i przy ladowaniu windy (podejrzewam ze w momencie jak chcial zaladowac program) znow pad.
Jesli nie pomoze, to sprobuj przeinstalowac sterowniki do sprzetu – recznie usun w menedrzeze urzadzen, restarcik i komp sam wykryje i zainstaluje wszystko.
No a na koniec – napraw instalacje poprzez nalozenie systemu, lub po prostu swiezy system w ostatecznosci po formaciku :wink: .
t123 – czy nie zmieniales w ostatnim czasie jakichs sterownikow ? Detonatory albo cos w tym stylu ?
Nic z tych rzeczy. Tzn. uczciwie powiem, ze pierwszy raz kiedy mi sie to zdarzylo (bylem wtedy przerazony :P , to bylo jakies 1,5 miesiaca temu. Zainstalowalem wtedy ten shit. Juz podczas instalacji z kompa wydobywaly sie jakies dziwne dzwieki, ale mowie sobie olac to na razie. Ale po ukonczeniu instalacji i przy probie uruchomienia progsa od razu zawal kompa –> blue screen –> blad stop
Pozniej przy resecie i przy ladowaniu windy (podejrzewam ze w momencie jak chcial zaladowac program) znow pad. Nie pozostalo nic innego, jak wywalic go w trybie awaryjnym. Po tym zdarzeniu oprocz samego odinstalowania jeszcze wyczyscilem rejestr, wiec raczej nie powinno byc po nim sladu na kompie ...
tire:0x0000009C – błąd w zawartości pliku wymiany spowodowany występowaniem uszkodzonych sektorów na dysku.
http://support.microsoft.com/?kbid=329284M$ Support:0x0000009c – The computer processor detected a hardware error and reported it to Windows NT using the Machine Check.
Exception (MCE) feature of Pentium processors or the Machine Check Architecture (MCA) feature of some
Pentium Pro processors.
t123 – czy nie zmieniales w ostatnim czasie jakichs sterownikow ? Detonatory albo cos w tym stylu ?
Nigdy,nikomu dysk Samsunga......nie daj nam Panie Boźe :!:
Moźesz mieć uszkodzony dysk.
Napisałem teź o wadliwym sterowniku.
Wejdź w managera urządzeń i sprawdź czy pod adresem dysku nie ma źółtego znaku zapytania lub innego wyraźnego alertu.
Uszkodzenie dysku moźna zdiagnozować odpowiednim programem [było na ten temat na forum].
Ale na odległość nikt ci tego nie powie.
Zajrzyj na
www.dyski.wirt.pl/uszko2.htm
oraz Google>uszkodzenie dysków twardych
Jeźeli jest na gwarancji,szybko zadaj pytanie dla Samsung Poland.
Moźesz mieć uszkodzony dysk.
Napisałem teź o wadliwym sterowniku.
Wejdź w managera urządzeń i sprawdź czy pod adresem dysku nie ma źółtego znaku zapytania lub innego wyraźnego alertu.
Uszkodzenie dysku moźna zdiagnozować odpowiednim programem [było na ten temat na forum].
Ale na odległość nikt ci tego nie powie.
Zajrzyj na
www.dyski.wirt.pl/uszko2.htm
oraz Google>uszkodzenie dysków twardych
Jeźeli jest na gwarancji,szybko zadaj pytanie dla Samsung Poland.
tire:
0x0000009C – błąd w zawartości pliku wymiany spowodowany występowaniem uszkodzonych sektorów na dysku.
Niestety na samym sprzecie jako takim niebardzo sie znam, ale czy mam rozumiec, ze mam uszkodzony twardy dysk? Jest jeszcze na gwarancji, wiec moze go oddac do serwisu ... :?:
p.s. Blad stop (zawsze o tych samych numerach) wywala mi przy defragmentowaniu i wczoraj rowniez podczas scandisc (moj komp/wlasciwosci/narzedzia) – dodam tylko ze skanowal mi od 17:00 do okolo 21 :shock: – gdzie normalnie jakies 15–20min
p.s2. Jeszcze tylko dodam, ze wcale bym sie nie zdziwil gdybym mial walniety dysk, gdyz jak kupowalem kompa, to moja wiedza byla niestety zerowa :cry: i zapakowany mam m.in. dysk Samsunga (podobno biją rekordy awaryjnosci i w porzadnych sklepach sie nimi nawet nie handluje)
Jest to bardzo ciekawa sprawa.
1/kilka programów av b.spowalnia system,niszczy go,[tyle razy juź było pisane,1 komputer–1 antywir–1 komputer–1 firewall]
2/to co opisałeś,czy to nie trojan?
3/Przyczyną błędu 0x00000000 jest wadliwie napisany sterownik sprzętu,konflikt sprzętowy,za stary BIOS oraz prztaktowany procesor.
0x0000009C – błąd w zawartości pliku wymiany spowodowany występowaniem uszkodzonych sektorów na dysku.
Pozdrawiam
1/kilka programów av b.spowalnia system,niszczy go,[tyle razy juź było pisane,1 komputer–1 antywir–1 komputer–1 firewall]
2/to co opisałeś,czy to nie trojan?
3/Przyczyną błędu 0x00000000 jest wadliwie napisany sterownik sprzętu,konflikt sprzętowy,za stary BIOS oraz prztaktowany procesor.
Pozdrawiam
Aha – i jeszcze jedna sprawa;–)
Staram sie utrzymywac porzadek w msconfig w uruchamianiu. Odpalaja mi sie tylko i wylacznie gg,tlen i outpost firewall. Ale po defragu zauwazylem jeszcze cos czwartego. Rzecz nazywa sie "dumprep 0 –k" i co ciekawe w nastepnej kolumnie, gdzie wszedzie sa podane sciezki np. c:/program files .... – to do tego programiku (jako jedynego) sciezka wyglada tak "%systemroot%/system32/dumprep 0 –k". Czy ktos wie coz to za programik i do czego on?
Staram sie utrzymywac porzadek w msconfig w uruchamianiu. Odpalaja mi sie tylko i wylacznie gg,tlen i outpost firewall. Ale po defragu zauwazylem jeszcze cos czwartego. Rzecz nazywa sie "dumprep 0 –k" i co ciekawe w nastepnej kolumnie, gdzie wszedzie sa podane sciezki np. c:/program files .... – to do tego programiku (jako jedynego) sciezka wyglada tak "%systemroot%/system32/dumprep 0 –k". Czy ktos wie coz to za programik i do czego on?
Strona 1 / 1