komunikacja Windows 2003Std i WIn98
Witam
Mam serwer na Windows 2003 Server Std. i dodatkowo 4 końcówki wszystko jest połączone w sieć 1GB i pracuje jako serwer plików i mam mały problem.
serwer nie obsługuje domen
Dzieje się tak źe jak komputery są powyłączane i jak je włącze nie chcą dysku zamapować, ale jak są włączone około kilku dziesięci sekund i wykonam polecenie net use d: \\serwer\katalog /y to działa.\
Wygląd źe komunikują się z opóźnieniem. Końcówki są na Win98SE
Proszę o pomoc męcze się z tym juź kilka dni
teleman
Mam serwer na Windows 2003 Server Std. i dodatkowo 4 końcówki wszystko jest połączone w sieć 1GB i pracuje jako serwer plików i mam mały problem.
serwer nie obsługuje domen
Dzieje się tak źe jak komputery są powyłączane i jak je włącze nie chcą dysku zamapować, ale jak są włączone około kilku dziesięci sekund i wykonam polecenie net use d: \\serwer\katalog /y to działa.\
Wygląd źe komunikują się z opóźnieniem. Końcówki są na Win98SE
Proszę o pomoc męcze się z tym juź kilka dni
teleman
Odpowiedzi: 6
A ja bym spróbował zrobić odwrotnie jak zaproponował EL NINO. Powyłączał przeglądarki nadrzędne na Win98 i wymusił bycie nią na W2k3 lub dopisał serwer do plików lmhosts na Win98 (pod warunkiem, źe ten serwer stałe IP ma).
Wyłączyłem przegladanie komp. ale nic nie pomogło
Zastosowałem dziwne ruchomienie
w autostarcie napisalem
ping server
net use d: \\server\program /y
i to działa ale to nie jest rozwiązanie
na pisałem ping źeby server odpowiedział i kompy go znalazły bo bez tego długo się komunikują
sprawdzałem karte sieciową, system kable w sieci, switcha i nic
Proszę o podpowiedz co mam zrobić
Zastosowałem dziwne ruchomienie
w autostarcie napisalem
ping server
net use d: \\server\program /y
i to działa ale to nie jest rozwiązanie
na pisałem ping źeby server odpowiedział i kompy go znalazły bo bez tego długo się komunikują
sprawdzałem karte sieciową, system kable w sieci, switcha i nic
Proszę o podpowiedz co mam zrobić
XP rowniez najlepiej wspolpracuje z XP :wink: . Z tymi starszymi systemami z reguly jest sporo problemow, a tu z usluga sprawdzic nie zaszkodzi.mrsit:Osobna sprawa jest (moja praktyka) ze w2k3 najlepiej wspolpracuje z xp.
teleman, z Uruchom "services.msc", odszukaj usluge, wylacz ja i ustaw tryb uruchamiania na "wylaczony".
System polski czy angielski ? W angielskim szukaj uslugi "Computer browser".
Jak wyłaczyć usluge Przegladarka komputera w WIn 2003
Stawialbym raczej na problem z siecia a dokladniej z urzadzeniami, choc faktycznie sugestia El jest pierwsza ktora wpadla mi do glowy.
Osobna sprawa jest (moja praktyka) ze w2k3 najlepiej wspolpracuje z xp.
Osobna sprawa jest (moja praktyka) ze w2k3 najlepiej wspolpracuje z xp.
Wylacz na w2k3 usluge Przegladarka komputera, niech te W98 same sie troszcza o master browsera.
Strona 1 / 1