Komunikacja LAN – 'net send'...

Witam
Coz, problem jest taki : serwer (linux) wysyla wiadomosc po lanie do maszyny klienckiej na XP. I teraz musze zrobic tak, aby w tym momencie zamist zwyklego okienka informacyjnego (tylko X i OK) u klienta wyskakiwalo okienko z polem tekstowym, w ktorym zostanie wpisana odpowiedz, a po nacisnieciu OK odeslana z powrotem do nadawcy. Nie mam bladego pojecia jak to zrobic – w tej chwili mam tak, ze po prostu wyskakuje okienko z trescia i wsio. Odpowiadac musialbym recznie, a tak absolutnie byc nie moze.

Aby sprawa stala sie jasniejsza, wyjasnie do czego to mi potrzeba – mianowicie do wysylania dowolnego dokumentu faxem z dowolnego komputera w sieci przez faxmodem podlaczony do serwera. Wyglada to tak, ze na xp–kach jest po prostu doinstalowane urzadzenie typu sieciowa drukarka postscriptowa podlaczona na serwerze, na ktore jest wysylany dany dokument. Na serwerze samba jest tak skonfigurowana, ze jak tylko otzryma cos na ten udzial, wysyla wiadomosc powrotna do klienta z pytaniem o numer fax–u, i teraz czeka na odpowiedz, jak juz ja dostanie, wysyla ten dokumencik przez faxmodem pod dany numer. Na serwerze praktycznie wszystko juz skonfigurowalem, teraz utknalem na windows messengerze – a moze jakis inny komunikator kompatybilny z formatem wiadomosci wysylanych porzez smbclient (standard messengera) by pasowal ? A moze zupelnie inaczej to sie da rozwiazac ? Na XP sie zbytnio nie znam, poszukiwania nic mi nie daly, w Was ostatnia nadzieja... :wink:
Z gory dzieki za jakiekolwiek sugestie.
Pozdrawiam

UPDATE :
komunikaty z linuksa sa wysylane dokladnie w takiej postaci, w jakiej sa 'net send'–em. Wiec w sumie wystarczylby jakis skrypt po stronie XP, ktory pokazywalby okienko z polem tekstowym jak przyjdzie wiadomosc z serwera, a to, co sie w nim wpisze, wysylalby komenda 'net send' na serwer. Ale jak pisalem – na XP sie nie znam, i nie wiem jak to zrobic :(

Odpowiedzi: 4

No niestety bywa i tak :wink: Pozdrawiam:)
0x00
Dodano
23.06.2004 13:49:50
Cos niezrozumiala ta Twoja podpowiedz, a i merytorycznie sprowadza sie wylacznie do 'poszukaj sobie sam'. A 'podmien sobie skrypt net send na ten ktory znajdziesz w windows' – po tym tekscie wnioskuje ze niebardzo wiesz, o czym piszesz...

Jesli jest ktos inny, kto ma jakies wartosciowe sugestie – bede wdzieczny za podzielenie sie nimi :)
xor
Dodano
22.06.2004 13:19:05
oj tam odrazu nik nie wie :wink: Znajdz Plik konfiguracyjny odpowiedzialny za wysylanie tego komunikatu :arrow: zapewne bedzie w /usr reszte znajdz/ no chyba ze jeszcze w /etc. zastap skrypn net send * na tek ktory znajdziesz w jadrze Windows ;] w konolo jadra (łindołs) wpisz net help lub poszukaj na google.pl. do szukana uzyj funkcji inurl:tresc szukana oczywisce w wyszukiwarce. jak jestes adminem to musisz sobie z tym poradzic. No takie zycie admina. poszukaj w pomocy technicznej windows i w narzedziach administracyjnych. Szukaj :wink: Dojdziesz sam i bedziesz szczesliwy :wink: Nie mam nic do Adminow no ale.. jak Tu nie podpowiedziec;p Oczywisce reszte szukasz sam panie Adminie :) Pozdroweczki
0x00
Dodano
21.06.2004 20:46:12
hej, nie wierze ze nikt na forum nic w tej materii nie wie ! :wink:
xor
Dodano
21.06.2004 15:30:16
xor
Dodano:
15.06.2004 16:04:13
Komentarzy:
4