Komputer zawiesza się przy grach i programach
Mam problem...
Mój komputer zawiesza sie we wszystkich grach (czasami po 10sek a czasami po 10min) po prostu ekran się zatrzymuje i totalna zwieszka :( Tak samo dzieje sie z programami najczęściej IE. Zdziwiło mnie to źe po resecie komputera nie włącza się ScanDisk.
A drugi problem jest taki źe Czasami komp działa nadzwyczaj dobrze a potem w trackcie pracy widzę bluescreen :roll: pisze źe jest błąd ze sterownikiem ALCXWDM.SYS – w tym akurat wiem o co chodzi ale nie wiem czy jest to zwiazane właśnie z zawieszaniem się systemu.. Mam płyte Gigabyte z nForce2 , Semprona 2800+, 512 MB Ram
Mój komputer zawiesza sie we wszystkich grach (czasami po 10sek a czasami po 10min) po prostu ekran się zatrzymuje i totalna zwieszka :( Tak samo dzieje sie z programami najczęściej IE. Zdziwiło mnie to źe po resecie komputera nie włącza się ScanDisk.
A drugi problem jest taki źe Czasami komp działa nadzwyczaj dobrze a potem w trackcie pracy widzę bluescreen :roll: pisze źe jest błąd ze sterownikiem ALCXWDM.SYS – w tym akurat wiem o co chodzi ale nie wiem czy jest to zwiazane właśnie z zawieszaniem się systemu.. Mam płyte Gigabyte z nForce2 , Semprona 2800+, 512 MB Ram
Odpowiedzi: 17
Wiesz raczej z temperaturą jest wszystko OK
CPU : 47 C
Chipset : 42 C
Więc nie wiem oco chodzi ale racze nie o temperature..
CPU : 47 C
Chipset : 42 C
Więc nie wiem oco chodzi ale racze nie o temperature..
Podziele sie wam swoim ostatnim odkryciem jusz wiem czemu mi sie komp wieszał przy grach i nietylkooo to była wina wiatraka na płycie głównej po wymianie kompóter chodzi eleganckooo i dotego moja płyta ma tylko 36 stopni celcjusza a nie jak przy starym 72dwa stopnie jest jusz wszystko oka spr u siebie moze tesz musisz wymienic ?? ;)
A spróbuj zmienic wszystkie ustawienia w biosie na domyslne. Zero podkręcanie.. i wez spróbuj zmienic paste termoprzewodzącą na procku.. I upewnij sie ze wiatrak jest dobrze zamontowany
Spróbowałem z innej strony w Ustawieniach GF3 ustawiłem przyspieszenie sprzętowe na mniejszy poziom wyłaczajac wszystko przyspieszane przez DirectX.. I wszystko działa .. ale gry chodzą tylko archaiczne :(
Ja miałem podobne problemy i okazało się źe karta graficzna była wadliwa. Pomogła tutaj jej wymiana. Niekiedy przyczyną błędnej pracy moze być jedna z kości pamięci RAM. Teź miałem takie przypadki. Warto sprawdzić.
ziemniak1988::cry: Ja tesz mam ten sam problem tylko ze umnie jak wejde w jakas gre to pogram ze dwie minuty zawiesza mi sie kompóter.... i tak za karzdym razem.... instalowałem najnowsze sterowniki do karty graficznej formatowałem i dalej sie dzieje tak dlaej powieccie mi co jest ?? pomuzcie mi bo jusz pier****a dostaje :( :cry: ktos ma jakis pomysł ?? z góry dziekuje
Gdy się do tego: http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=22587 zastosujesz to moźe ktoś Ci coś sensownego odpowie.
:cry: Ja tesz mam ten sam problem tylko ze umnie jak wejde w jakas gre to pogram ze dwie minuty zawiesza mi sie kompóter.... i tak za karzdym razem.... instalowałem najnowsze sterowniki do karty graficznej formatowałem i dalej sie dzieje tak dlaej powieccie mi co jest ?? pomuzcie mi bo jusz pier****a dostaje :( :cry: ktos ma jakis pomysł ?? z góry dziekuje
AGP – jeźeli w BIOS–ie płyty głownej jest moźliwość to spróbój podnieść napięcie dla portu AGP – o jaką 0,1V i zobacz co będzie.
Jeźeli nic się nie zmieni to powóć do napięcia standardowego,ale ustaw tryb pracy AGP na x2 i znowu poobserwuj.
Oczywiście w grę wchodzą jeszcze jakie FastWrite itp.,ale ot juz chyba dalsza kwestia.
Jeźeli nic się nie zmieni to powóć do napięcia standardowego,ale ustaw tryb pracy AGP na x2 i znowu poobserwuj.
Oczywiście w grę wchodzą jeszcze jakie FastWrite itp.,ale ot juz chyba dalsza kwestia.
Rebe:MetaVirus – a tak moźe ujawnij dlaczego zmianę sterowników od grafiki MrBodzio ma zaczynać, skoro ALCXWDM.SYS to plik od dźwiękówki?
rozpatrywałem te dwa problemy oddzielnie... (zawiechy i blue screen)
Zrezstą nawet w pierwszym poście znajduje się:
... A drugi problem jest taki źe ...
:)
Zmieniłem stery do grafiki... Na początku myślałem źe edzie OK ale po restarcie znowu wystąpiły te same objawy. Problem z driverem od dzwięku juz zrobiłem..
Rebe mówiłeś źe moźe być od AGP no dobrze ale co ja mam z tym zrobić ?? :)
Rebe mówiłeś źe moźe być od AGP no dobrze ale co ja mam z tym zrobić ?? :)
jeśli mam przetaktowany procek i pamięci to moźe mieć z tym związek ??
Moźe, choć w wypadku prawidłowo dziąłającej blokady dzielników nie powinno.
Bardziej istotne jest to czy karta nei jest kręcona oraz oraz jakie napiecia na płytę dochodzą.
PS.
Procesor pewnie mógłby być chłodniejszy, ale jego temperatura neibezpieczna nie jest.
jezeli masz format plików NTFST to nie bedzie sprawdzał scandiku po złym zamknieciu systemu
A i moja karta graficzna to GeForce 3 Ti :)
W podglądzie zdarze znalazłem w aplikacjach taka dziwną informacje o RichVideo. To jet dosyc długie i nie da się skopiować :) W kaźdym razie pisze źe nie moźe znaleźć prawidłowego indentyfikatora urządzenia.. :O.
A i jeśli mam przetaktowany procek i pamięci to moźe mieć z tym związek ??
Temp. procka ok 49 C
A i jeśli mam przetaktowany procek i pamięci to moźe mieć z tym związek ??
Temp. procka ok 49 C
MetaVirus – a tak moźe ujawnij dlaczego zmianę sterowników od grafiki MrBodzio ma zaczynać, skoro ALCXWDM.SYS to plik od dźwiękówki?
Sam objaw 'mroźenia' ekranu uwagę kierować powinien ku AGP. O tym czy to prąd, czy temperatura, czy moze "przekręcenie" karty rozstrzygać nie ma z czego, ale te kwestie są bardziej prawdopodobne niź sam driver grafiki, o której zresztą nic nie wiadomo.
MrBodzio – a w podglądzie zdarzeń jakieś błędy wystepują?
Sam objaw 'mroźenia' ekranu uwagę kierować powinien ku AGP. O tym czy to prąd, czy temperatura, czy moze "przekręcenie" karty rozstrzygać nie ma z czego, ale te kwestie są bardziej prawdopodobne niź sam driver grafiki, o której zresztą nic nie wiadomo.
MrBodzio – a w podglądzie zdarzeń jakieś błędy wystepują?
OK dzięki za radę.. :) Zobaczymy czy coś da w kaźdym razie napisze jak skończe
proponuje stery od gradfiki zmienić, oraz w po włoźeniu do napędu płyty XP i zrestartowaniu kompa, oraz załadowaniu wszystkich plików, z menu instalacyjenego wybrać opcję naprawy i wpisać
expand /?
a chodzi o "wyexpandowanie" pliku którego nazwa pojawia się na BlueScreenie
expand /?
a chodzi o "wyexpandowanie" pliku którego nazwa pojawia się na BlueScreenie
Strona 1 / 1