Komputer zawiesza się po wymianie procesora
Witam.
Mam problem związany z uruchamianiem komputera. Gdy włączam komputer pokazuje się Wersja biosu model procesora,
Press F2 to bios setup
Press F11 to for boot menu
poniżej wyświetla się kolejno
Stacja dysków CD/DVD
i dysk twardy Samsung.
W tym momencie wszystko się zatrzymuje działa tylko Ctrl+Alt+Delete
Zmieniłem procesor z AMD Sempron 2600+ na AMD Athlon 64 x2 po tej zmianie wszystko się zaczęło dziać.
Konfiguracja komputera:
1536 MB RAM
Karta grafiki: nVidia Geforce 6100 (256MB)
Dysk twardy Samsung 180 MB
Płyta główna: Asrock ALIVENF4G-DVI
Przywracałem już ustawienia BIOS-u i wyciągałem baterię i nic to nie pomagało.
Proszę o pomoc.
Odpowiedzi: 2
A odinstalowałeś sterowniki przed zmianą komponentu? Przed zmianą komponentów komputera powinno się odinstalować sterowniki i po ponownym wgraniu sprzętu zainstalować nowe. Choć nie wiem czy do procka to też będzie miało zastosowanie. Spróbuj podpiąć stary procek i jak będzie działało to odinstaluj stery wszystkie zmień procesor i wtedy spróbuj odpalić.
Sprawdź dokładnie swój nowy procesor i porównaj go ze stroną:http://www.asrock.com/mb/cpu.asp?Model=ALiveNF4G-DVI&s=AM2 Następnie dostań się do środka kompa. Sprawdź wszelki połączenia (w szczególności zasilanie płyty głównej). Rozumiem że po wyciągnięciu baterii CMOS się wykasował i załadował optymalne ustawienia. Poszukaj bezpieczników na płycie.
Jeżeli te kroki nic nie zmienią to pomoc na odległość może się okazać nieskuteczna i będziesz musiał odwiedzić jakiś serwis komputerowy.
Strona 1 / 1
1.[quote=Xingu]A odinstalowałeś sterowniki przed zmianą komponentu?[/quote] Czyli procesora ? 2.[quote=Xingu]Przed zmianą komponentów komputera powinno się odinstalować sterowniki[/quote] Owszem, ale dotyczy to np. grafiki, a i też niekoniecznie, bo wystarczy przed wymianą zmienić typ na Standardowa, aczkolwiek odinstalowanie jest wielce polecane. 3.[quote=Xingu]Choć nie wiem czy do procka to też będzie miało zastosowanie.[/quote] Nie. 4.[quote=Xingu]odinstaluj stery wszystkie zmień procesor i wtedy spróbuj odpalić.[/quote] Sugeruję, iż byś nic takiego nie czynił. Zastosuj się do rad [b][u]Razorka[/u][/b] i daj cynk co wyszło. Sprawdź podpięcia dysku i zapoda jeszcze jakie SP masz wgrane. Sprawdź przy okazji jeszcze 2 rzeczy: a) czy ten typ procesora (nowego), który wyświetla BIOS na starcie jest zgodny z tym nowym i b) poszukaj na stronie Asrocka, czy jest może nowsza wersja BIOS-u niż ta co masz (przy starcie pokazuje wersję BIOS-u i żeby to spisać to możesz nacisnąć Pause, a potem dalej rusza po Enter)