Komputer z kontrolerem SCSI + kontroler ATA, pomocy !!??
Witam
Dostałem komputer z Wiednia firmy DELL. W kompie jest 10 gb dysk SCSI + CD–ROm teź pod SCSI. Posiadam drugi dysk pod ATA i chce go podpiąć do DELL–a. Czy jak kupie kontroler ATA i wepne go pod PCI to będzie system widział moj dysk ktory bedzie podpięty pod kontroler ATA .?? Prosze o odpowiedz co i jak ... aaa i czy płyty głowne w komputerach z SCSI posiadają wbudowane wejścia na ATA ?? Dzięki z góry za pomoc moj gg: 4255725 sms: 601416037
Dostałem komputer z Wiednia firmy DELL. W kompie jest 10 gb dysk SCSI + CD–ROm teź pod SCSI. Posiadam drugi dysk pod ATA i chce go podpiąć do DELL–a. Czy jak kupie kontroler ATA i wepne go pod PCI to będzie system widział moj dysk ktory bedzie podpięty pod kontroler ATA .?? Prosze o odpowiedz co i jak ... aaa i czy płyty głowne w komputerach z SCSI posiadają wbudowane wejścia na ATA ?? Dzięki z góry za pomoc moj gg: 4255725 sms: 601416037
Odpowiedzi: 4
O ile jest wolny slot PCI to nie będzie źadnego problemu by kontroler zainstalować, a podpięty do neigo dysk wykorzystać. To, źe jest tam juź SCSI nie stanowi przeszkody w rozbudowie o dyski IDE/ATA na karcie rzszerzenia.
Jedynym problemem moźe być kwestia miejsca, bo niektóre modele były dość oszczędne pojemnościowo i nie bardzo dawało się coś do ich obudów włoźyć.
Jedynym problemem moźe być kwestia miejsca, bo niektóre modele były dość oszczędne pojemnościowo i nie bardzo dawało się coś do ich obudów włoźyć.
kompa niemam w domu wiec wszystko bym juz powiedział, wpuszcze do niego Eweresta i pokaźe wyniki na forum .. i wtedy myśle ze mi pomoźecie :) :P Pozdro ale jesli by się ktoś orientował bez tych danych to prosze pisac :)
Ale jeźeli podepnie kontroler to tak czy tak widzieć powinien ATA.
Wystarczy rzucic okiem na plyte i juz widac czy sa tam wyjscia ATA.
Co do ATA i SCSI to wszytko zalezy od BIOSu.
Co do ATA i SCSI to wszytko zalezy od BIOSu.
Strona 1 / 1