komputer w firmie i znak microsoft Xp na obudowie
Witam.
ie dawno założyłem Firmę i mam w domu stary komputer, na który juz nie mam żadnego rachunku ani faktury i teraz pytanie do Was czy mogę i jeśli tak to w jaki sposób wciągnąc go do firmy lub też chociaż legalnie go używac w niej ??
I kolejne pytanie związane ze znaczkiem legalności przyklejanym na obudowie. Czy ta nalepka sugeruje, że mogę używac windows xp z pełną legalnościa awet jeśli mam piracką płytke i kod orginalny z obudowy ? czy musze mieć tez płytkę z oryginałem ?? Bardzo proszę o fachowa porade. Z góry uprzejmie dziekuje
Odpowiedzi: 1
[quote=dzikitroks]
ie dawno założyłem Firmę i mam w domu stary komputer, na który juz nie mam żadnego rachunku ani faktury i teraz pytanie do Was czy mogę i jeśli tak to w jaki sposób wciągnąc go do firmy lub też chociaż legalnie go używac w niej ??[/quote]
Możesz go sobie uznać za składnik przedsiębiorstwa i tyle. Tyle że nie możesz go amortyzować i takie tam. Zresztą - w tej kwestii powinieneś zadać pytanie np. w US.
[quote=dzikitroks]... Czy ta nalepka sugeruje, że mogę używac windows xp z pełną legalnościa awet jeśli mam piracką płytke i kod orginalny z obudowy ? czy musze mieć tez płytkę z oryginałem ?? [/quote]
Nie musisz mieć płyty z hologramem, ale musisz mieć poza certyfikatem COD jeszcze przynajmniej dowód zakupu (czyli 2 z 3 elementów potwierdzających oryginalność / legalność licencji).
Strona 1 / 1