Komputer uruchamia się po włączeniu napięcia na listwę !

Komputer uruchamia się po włączeniu napięcia na listwę a według wszelkich moźliwych ustawień w BIOSie powinien uruchomić się dopiero po naciśnięciu przycisku Power. Komputer jest podłączony do sieci lokanej przez kartę w slocie PCI (karta na płycie wyłączna).Po wyjęciu wtyku RJ45 z gniazda karty zjawisko to nie występuje. W innym komputerze z innym BIOSem podłączenie mojej sieci z moją kartą tak samo powoduje natychmiastowe uruchomienie komputera. Zamiana karty na inną wymaga w mojej sieci współdziałania z adminem w celu zarejestrowania adresu fizycznego karty. Czy mam dostateczne podstawy przypuszczać, źe to moja karta sieciowa jest uszkodzona ?

Odpowiedzi: 13

OK Seeker Full success ! Ze wstydem przyznaję, źe okienko Network Adress kojarzyło mi się z adresem sieciowym (IP) a nie fizycznym karty. Nigdy nie widziałem dokumentacji karty, jako automatyk zawsze korzystałem z dokumentacji producenta i z ciekawością poszukam w internecie co podają producenci kart. Dzięki. Jednak w końcu wyszło, źe moja stara karta sieciowa jest padnięta. Mimo wszystko wolałbym nie pracować na zintegrowanej.
Jeszcze jedno pytanko. IRQ zaleźy od lokalizacji karty i czasem moźe być współdzielone z inną. Przypadkowo wpadłem teraz, źe stara sieciówka dzieliła przerwanie z kartą grafiki chociaź w właściwościach systemu konfliktu nie było. (z kartą dźwiękową SB w innym kompie miałem z tym kłopoty).
HaJot46
Dodano
30.11.2005 02:18:45
W postcie wyźej w ostatnim zdaniu miało być oczywiście "stry adres" nie "nowy"

To co napiszę teraz moźna oczywiście znaleźć innymi sposobami, ale moźna teź takim ciekawym poleceniem wyświetlić parametry sieci, i prócz dowiedzenia się adresu MAC karty sieciowej dokonać sprawdzenia innych parametrów, co moźe się czasami przydać w rozwiązywaniu problemów z siecią.
Więc tak, jeśli znasz aktualny przypisany w tej chwili adres tej zepsutej sieciówki to nie powinno być problemów . Najpierw jednak powinieneś gdzieś zapisać adres sieciówki tej którą masz na płycie by jesli będzie taka moźliwość podac go adminowi do zmiany ustawień , póki co moźesz "jechać" na adresie tej zepsutej.
Włącz sieciówkę zintegrowaną, zepsutą wyjmij, wyłącz teź kabel sieciowy
Start :arrow: uruchom, wpisujesz netsh diag gui i otrzymujesz graficzne okno z diagnostyką sieci,znajdujesz zakładkę karty sieciowe , szukasz i zapisujesz adres MAC zintegrowanej sieciówki ( to na przyszłość jak wyźej napisałem). Następnie
uruchamiasz
panel sterowania :arrow: połączenia sieciowe :arrow: prawym klawiszem klikasz na aktualnym połączeniu –
wyskoczy okno z nazwą Twojej karty, klikasz konfiguruj :arrow: zaawansowane, podświetlasz adres sieciowy, odznaczasz nieobecna i w okienku wpisujesz bez źadnych myślników, czy średników te numery które spisałeś wcześniej. Zatwierdzasz, wyłączasz komputer, wkładasz kabel sieciowy załączasz i masz internet.
To wszystko
Seeker
Dodano
27.11.2005 19:02:39
Seeker sytuacja z siecią wyglądała u mnie tak: kilku chłopaczków załoźyło firmę, zrobili sieć o transferze 2 Mbity/s i zrobili to tak, źe im więcej ludzi włączało się do sieci tym gorszy był indywidualny transfer. W końcu wydajność sieci była gorsza niź na modemie, ludzie się wkurzyli i przestali płacić abonament i chłopaki firmę sprzedali. Nowa firma juź profesjonalna dokonała przeróbek, pozmieniała sprzęt i któregoś dnia po uruchomieniu przeglądarki internetowej pojawiła się plansza z instrukcją jak postąpić dalej. Między innymi do odpowiedniego okienka naleźało wpisać adres fizyczny karty sieciowej ustawić auto DNS, DHCP i uzyskało się podziękowanie za pomyślną rejestrację. Po zresetowaniu kompa był juź moźliwy normalny dostęp do internetu z transferem 128 kb/s dla kaźdego. Próbowałem oczywiście przełączyć się sam na kartę sieciową z płyty głównej ale sygnału nie dostałem. A jeśli chodzi o samodzielną zmnianę ustawień w rejestrze to nie bardzo wiem jak, bo adresu fizycznego nie znalazłem ??
HaJot46
Dodano
27.11.2005 17:09:57
HaJot46:
Tymczasem admin jest w Katowicach i ma do obsługi dość rozległy teren i trudno się z nim umówić.

Znam jednego admina z Katowic, ale to chyba nie ten pieron :wink: :mrgreen:
Ale do rzeczy , mniemam źe admina Ci potrzeba do zmiany adresu MAC sieciówki , i dziwię się trochę, źe czekasz na admina, – moźna to zrobić samemu , znając adres aktualnej siecówki moźesz to zrobić na conajnmniej kilka sposobów , a najprostszy to wpis do rejestru, lub we właściwościach juź "nowej" sieciówki wpisać w zakładce zaawansowane nowy adres.
Seeker
Dodano
24.11.2005 23:55:04
Kamaa napisała
czy powodem moźe być uszkodzona listwa zasilająca??

Raczej nie jest to wina listwy poniewaź mam ten sam problem i zmieniałem listwy i d... dalej to samo.
slawek79
Dodano
24.11.2005 23:36:40
czy powodem moźe być uszkodzona listwa zasilająca??
kamaa
Dodano
24.11.2005 23:22:47
A za pomocą przycisku zasilania moźna go wyłączyć ???
bor
Dodano
24.11.2005 19:49:31
Ja teź nie uwierzę dopóki nie zobaczę i nie dotknę. Oczywiście mam taki zamiar jak sugeruje Seeker, ale będzie to trwało. Gdybym był jedynym uźytkownikiem kompa nie byłoby problemu – ale syn GG, gry on line, ściągi itp. Tymczasem admin jest w Katowicach i ma do obsługi dość rozległy teren i trudno się z nim umówić. Nie mniej w najbliźszym czasie zrobię to. Powiadomię o skutkach. Narazie pozdrawiam wszystkich.
HaJot46
Dodano
24.11.2005 17:46:27
HaJot46:
Dziękuję za zainteresowanie, ale obie odpowiedzi nic mi nie dają. Nie jestem nowicjuszem i do czego słuźą ustawienia w BIOSie to wiem. Posłuźę się cytatem Seekera "Nie zawsze pisz co wiesz, ale wiedz co piszesz " i dodam "do tego zanim odpiszesz to najpierw przeczytaj" przecieź pisałem "według wszelkich moźliwych ustawień w BIOSie powinien uruchomić się dopiero po naciśnięciu przycisku Power".

Ja jestem z tych co ich niewiernymi Tomaszami zowią.:wink:
Zbyt duźo tutaj osób zarzekało się źe ustawienia mają w porządku, a okazywało się na koniec , źe jednak nie.
O swoim zaawansowaniu nic nie wspomniałeś , tak więc wybacz, ale to nie niezrozumienie tematu , ale podanie najprostszych rozwiązań jest tym co czynię pierwsze.

Co do samego problemu, dlaczego po prostu nie sprawdzisz jak to wygląda z kartą na płycie, napisałeś źe jest wyłączona , jeśli jest sprawna i problem nie wystąpi uzyskasz niemal pewność , źe twoja diagnoza co do uszkodzenia karty na PCI jest właściwa.
Seeker
Dodano
23.11.2005 18:43:15
Jeśli w biosie wszystko sprawdzone i na disabled,to wygląda źe to winna karta sieciowa.
JNJN
Dodano
23.11.2005 16:55:09
Dziękuję za zainteresowanie, ale obie odpowiedzi nic mi nie dają. Nie jestem nowicjuszem i do czego słuźą ustawienia w BIOSie to wiem. Posłuźę się cytatem Seekera "Nie zawsze pisz co wiesz, ale wiedz co piszesz " i dodam "do tego zanim odpiszesz to najpierw przeczytaj" przecieź pisałem "według wszelkich moźliwych ustawień w BIOSie powinien uruchomić się dopiero po naciśnięciu przycisku Power". A jeśli chodzi o radę Petera_I to niestety AMI BIOS mojej płyty ma tylko Boot From Network=Disableb.
Opisywany przeze mnie komputer kolegi miał BIOS Awarda, który miał funkcje związane z Wake ustawione na Disabled.
Dodam, źe włączając listwę bez włoźonego kabla sieciowego komputer nie uruchamia się ale włoźenie wtyczki RJ45 do karty sieciowej powoduje natychmiastowe uruchomienie maszyny.
Dla zaciekawienia Waszych dusz przesyłam załącznik z fragmentami mojego BIOSu
HaJot46
Dodano
23.11.2005 15:27:56
Dokładniej opcja :AC Back Funktion (wyłączyć) – Power Management Setup
Seeker
Dodano
21.11.2005 20:48:27
W BIOSe odznaczasz wszystkie opcje związane z wake on lub power on
Peter_l
Dodano
21.11.2005 20:27:44