Komputer sie wyłancza i daje sygnał
Witam!! Od kilku dni mam problem bo wczasie np. grania wyłancza mi sie komputer i daje zmienny sygnał. Podobne objawy miałem rok temu przy kupnie ale to była wina starszego biosu i firma ABIT wyprostowała ten bład przez umieszczenie aktualizacji biosu. Napewno to nie jest BLASTER gdyz zawsze sie ubezpieczam przy instalowaniu systemu. Równieź moj Nrton nie widzi problemu a jest z aktualizowany. Jesli ktoś wie co to moźe być za zjawisko prosze o pomoc.
Odpowiedzi: 8
Zapewnić lepsze chłodzenie CPU poprzez stosowanie wentylatorów w "budzie", wydajniejszego coolera, odpowiedniej pasty pod CPU lub za pomocą softu ( chociaz o skuteczności tej metody bym polemizował ).
BTW, temp dla tego CPU jest w nornie.
Jeśli interesuje Ciebie jakie są standartowe temp pracy tego procesora to na BOX Cooler jest to 50 – 65*C.
Więcej info na temat Temp dla tego CPU znajdziesz na stronie AMD w FAQ lub wyszukując moje posty w których podawałem linka do Temp AMD.
BTW, temp dla tego CPU jest w nornie.
Jeśli interesuje Ciebie jakie są standartowe temp pracy tego procesora to na BOX Cooler jest to 50 – 65*C.
Więcej info na temat Temp dla tego CPU znajdziesz na stronie AMD w FAQ lub wyszukując moje posty w których podawałem linka do Temp AMD.
EL NINO:Tak. To moze byc wina zasilacza. Jesli chcesz sie upewnic, pozycz od kolegi jakis mocny firmowy.
Nie ma jednoczesnie powodu, dla ktorego nie mialbys sprobowac obnizyc temp. CPU.
A w jaki sposob moge to zrobic?? Chodzi mi o obnizenie temp CPU.
A jaka powinna byc maksymalna temp. procesora w tym wypadku chodzi o Athlon 2500. U mnie siega 59 stopni. Moze cooler nie daje rady??
Tak. To moze byc wina zasilacza. Jesli chcesz sie upewnic, pozycz od kolegi jakis mocny firmowy.
Nie ma jednoczesnie powodu, dla ktorego nie mialbys sprobowac obnizyc temp. CPU.
Problem sie dzis znowu pojawil, tzn gralem wlasnie (zauwazylem ze gry znacznie bardziej sie wieszaja i zacinaja) i komputer sie wylaczyl mimo ze automatyczne uruchamianie bylo wylaczone.Otworzylem komputer i zasilacz byl bardzo goracy. Czy moze to byc wina zasilacza? Jest to jakis badziewny zasilacz kupiony w zestawie wraz z pudlem. Gdy wlaczylem kompyter sprawdzilem temp. w biosie bo nie wiem jak inaczej i podaje:
System temp. 43 stopni
CPU temp. 56 stopni
Bardzo prosze o pomoc !!!!
System temp. 43 stopni
CPU temp. 56 stopni
Bardzo prosze o pomoc !!!!
Grzassman:...dzwieku to dwa sygnaly powtarzajace sie na przemian.
Według Twojego opisu Beep informuje o nadmiernej temp CPU lub o złym zamocowaniu CPU, jeśli to dokładnie taki dzwiek jak opisałeś.
Dokładnie przeanalizuj Award Beep Code :
1 Krótki – wszystko w porządku,
1 Długi – błąd pamięci,
1 Długi, 2 krótkie – błąd parzystości RAM,
1 Krótki 2 długie – błąd karty graficznej,
Ciągły – błąd pamięci RAM lub karty graficznej,
Powtarzany ton wysoki/niski – "Uszkodzenie" CPU.
Sprawdz Temp podczas grania i w stanie spoczynku.
Grzassman:Blad który sie dosyc czesto powtarza to jakis Sojubus
Sojubus.sys jest Driverem, ale od czego to Tobie dokładnie nie napisze, moźe gdybyś podał dokładne info o błędzie.
Grzassman:...wyłacz automatycznie uruchom ponownie aby wymusić BSOD.
Mój komputer :arrow: Właściwości :arrow: Zaawansowane :arrow: Uruchamianie i odzyskiwanie :arrow: Ustawienia :arrow: Automatycznie uruchom odznaczyć ( nie ma być ptaszka ).
Po zawieszeniu pojawi się niebieski ekran, spisać i podać jakie info.
Update :
IMO, sprubuj najpierw wyciągnąć kartę z slotu AGP, przeczyścić gniazdo i włoźyć dokładnie ( stabilnie ) w slot.
Takie probleemy moźe takźe powodowac źle usadowienie lub obluzowanie w slocie.
Teraz sprawdz w grze na ustawieniach które ustawił instalator nic nie zmieniaj a takźe na ustawieniach domyślnych sterownika.
Identyczny problem wałkowałem pare razy na róźnych config`ach i powodem była ta sytułacja.
I pamiętaj o sprawdzeniu temperatur.
Bios byl aktualizowany do plyty NF7–S Abit a co do dzwieku to dwa sygnaly powtarzajace sie na przemian. Blad ktory sie dosyc czesto powtarza to jakis Sojubus.
wyłacz automatycznie uruchom ponownie aby wymusić BSOD.
co do tego to nie bardzo rozumiem moze wynika to jeszcze ze slabej wiedzy.
wyłacz automatycznie uruchom ponownie aby wymusić BSOD.
co do tego to nie bardzo rozumiem moze wynika to jeszcze ze slabej wiedzy.
Jakiś hardware się przegrzewa i powoduje taki problem.
Sprawdz TEMP i podaj info jaki BIOS i ile dzwięków i jakie ( dokładnie takie jak napisałeś :?: ).
Sprawdz podgląd zdarzeń w poszukiwaniu błędu, wyłacz automatycznie uruchom ponownie aby wymusić BSOD.
IMO, karta graficznej nie wyrabia z TEMP.
Sprawdz TEMP i podaj info jaki BIOS i ile dzwięków i jakie ( dokładnie takie jak napisałeś :?: ).
Sprawdz podgląd zdarzeń w poszukiwaniu błędu, wyłacz automatycznie uruchom ponownie aby wymusić BSOD.
IMO, karta graficznej nie wyrabia z TEMP.
Strona 1 / 1