Komputer się wyłącza – przeciąźenie procka
To zdarzenie miało miejsce trzy razy, a chodzi o to, źe po kilku godzniach uźytkowania (4H) komputer wyłącza się bez ostrzeźenia samodzielnie. Gdy włączę go zaraz bo jego wyczynie, komputer nie włącza się i słyszę dźwięk "syreny alarmowej"
brzmi to tak yyyyyy|uuuuuuu|yyyyyyyy|uuuuuuu*
*yyyyyy – długi niski dźwięk
*uuuuuu – długi wysoki dźwięk
Aby włączyć go z porotem, muszę odczekać kilka godzin/minut. Nie wiem co jet nie tak. Raz koleś w serwisie sugerował, źe naleźy go odkurzyć od środka. Ale czy to załątwi problem?
Pozdrawiam i proszę o szybką pomoc.
PS. Czasami po włączeniu w BIOSie (czy w czymś :P) włącza się dziwne coś i aby uruchomiś system (windows) muszę wcisnąć F4.
brzmi to tak yyyyyy|uuuuuuu|yyyyyyyy|uuuuuuu*
*yyyyyy – długi niski dźwięk
*uuuuuu – długi wysoki dźwięk
Aby włączyć go z porotem, muszę odczekać kilka godzin/minut. Nie wiem co jet nie tak. Raz koleś w serwisie sugerował, źe naleźy go odkurzyć od środka. Ale czy to załątwi problem?
Pozdrawiam i proszę o szybką pomoc.
PS. Czasami po włączeniu w BIOSie (czy w czymś :P) włącza się dziwne coś i aby uruchomiś system (windows) muszę wcisnąć F4.
Odpowiedzi: 13
Nakładanie pasty.
http://forum.cooling.pl/viewtopic.php?t=229
http://forum.cooling.pl/viewtopic.php?t=229
Przeczyściłem go z kurzu (było tyle, źe moźna by na patyczek nabijać)i jak narazie jest 53*C (oby się nie zmieniło), radiator jest dociśnięty, więc to prędzej chodziło o kurz i pastę, ale pastą zajmę się, jak kupię. I muszę przyznać, źe się nie tnie uffff... W razie czego jakby nadal było coś nie tak to odezwę się. Piszcie dalej, moźe kolejne kroki ostudzą mój rozgrzany procesor.
Najpierw zajmij się zbiciem temperatury procesora.To czy jest obciąźony 100% nie powinno przegrzewać go przy dobrym chłodzeniu.Uźywam komputera do obróbki filmow DVD i u mnie obciąźenie procesora jest 100% przez kilka godzin...i nic mi się nie przegrzewa max to 60*C.Twój problem to radiator i wentylator na procesorze.Zdejm go,przedmuchaj powietrzem,wyczyść dokładnie procesor i radiator w miejscu styku,posmaruj pastą,zlóź i powinno chodzić.Później moźesz szukać przyczyny przeciąźenia procesora...Powodzenia.
2647 RPM
Szczególnie nic nie ciśnie CPU, trochę firefox, ale nie zuźywa duźo, najwięcej zźerakją najprostrze czynności, maksymalizowanie/otwieranie foldera itd.
Co z radiatorem, jeszcze nie wiem, jak kompa otworzę to powiem.
Co do skanowania jest problem. Korzytsam z avasta, gdy jest włączony obciązą procka i gdzieś w 1/3 skanowania komputer się wyłączy.
ZNalazło mi Nasty i Possibly nasty. Ale jak to sfiksować? (nie jest to plik tylko coś co zaczyna się od O16 – DPF
PS. Wczoraj temperatura procesorka doszła do 92*C i bezzwłocznie go wyłączyłem (biedaczek ma gorzączkę :(/:P)
Szczególnie nic nie ciśnie CPU, trochę firefox, ale nie zuźywa duźo, najwięcej zźerakją najprostrze czynności, maksymalizowanie/otwieranie foldera itd.
Co z radiatorem, jeszcze nie wiem, jak kompa otworzę to powiem.
Co do skanowania jest problem. Korzytsam z avasta, gdy jest włączony obciązą procka i gdzieś w 1/3 skanowania komputer się wyłączy.
ZNalazło mi Nasty i Possibly nasty. Ale jak to sfiksować? (nie jest to plik tylko coś co zaczyna się od O16 – DPF
PS. Wczoraj temperatura procesorka doszła do 92*C i bezzwłocznie go wyłączyłem (biedaczek ma gorzączkę :(/:P)
Zobacz jeszcze co się dzieje jak uruchomisz kompa w awaryjnym, jak temperatury?, bo źe wolno będzie chodził to noramlka.
Log wklej sobie tu: http://www.hijackthis.de/en
i przyjźyj się temu co jest niewiadomego pochodzenia a i ty nie wiesz co to za proces i jeszcze świeci przy tym znak zapytania albo coś.
Wówczas sfiksuj je.
Temperatura zbyt wysokia i to stanowczo.
Jeśli masz w biosie ustawienie:
PC Health Status i w nim CPU Smatr FAN Control to daj Disable.
Jest to funkcja wyłanczania kontroli obrotów wentla przez system. Będzie działał na najwyźszych obrotrach kontrolowanych przez bios.
Ale sprawdź czy u ciebie to tak działa bo u mnie tak ustawiłem i obroty to 2500 non stop a temperatura w spoczynku 42C.
Jak obroty wiatraka na procku (PRM) u ciebie ?
Jakie procesy cisną CPU gdy nic nie robisz ?
Czy radiator nie obluzowany ?
Przeskanój antywirusem i Ad Aware !!!
Log wklej sobie tu: http://www.hijackthis.de/en
i przyjźyj się temu co jest niewiadomego pochodzenia a i ty nie wiesz co to za proces i jeszcze świeci przy tym znak zapytania albo coś.
Wówczas sfiksuj je.
Temperatura zbyt wysokia i to stanowczo.
Jeśli masz w biosie ustawienie:
PC Health Status i w nim CPU Smatr FAN Control to daj Disable.
Jest to funkcja wyłanczania kontroli obrotów wentla przez system. Będzie działał na najwyźszych obrotrach kontrolowanych przez bios.
Ale sprawdź czy u ciebie to tak działa bo u mnie tak ustawiłem i obroty to 2500 non stop a temperatura w spoczynku 42C.
Jak obroty wiatraka na procku (PRM) u ciebie ?
Jakie procesy cisną CPU gdy nic nie robisz ?
Czy radiator nie obluzowany ?
Przeskanój antywirusem i Ad Aware !!!
Teraz zaczynam podejrzewać, iź jest to wina jakiegoś wirusika czy innego badziewia, które się dostało i obciąźą procesor (czy to moźliwe?). HijackThis jak z tego korzystać? Tego loga to niby umiem wygenerować, ale skąd mam wiedzieć, co jest szkodliwe i jak się tego pozbyć? (wiem, wiem, google. Ale co mi z nich, jak kaźdego poradnika jakiego przeczytam po prostu nie rozumiem.)
Jeszcze coś, wkurza mnie to, źe nawet głupie otwarcie obrazka przez kilka sekund zuźywa 56 CPU
PS. Pan i pastuch (kurde, jak to niby odmienić?), dzięki za PW.
PS2. ;( załamuję się.
PS3. Temperatura procesora 88*C :O
Jeszcze coś, wkurza mnie to, źe nawet głupie otwarcie obrazka przez kilka sekund zuźywa 56 CPU
PS. Pan i pastuch (kurde, jak to niby odmienić?), dzięki za PW.
PS2. ;( załamuję się.
PS3. Temperatura procesora 88*C :O
man2015:No dobrze, ale czego nie poiwinienem zamykać?
Chyba ctrl+alt+del :P
Czego nie powinieneś zamykać to ci nie powiem ale raczej skup się na tym co ssie 100%cpu i zakończ ten proces. Załącz terz log z z HijackThis moźe to pokarze co tak zamula kompa i w ogule. Przeskanuj ram, sprawdź HDD.
A na początek to wyczyść bebechy w kompie.
Podejrzewam źe przegrzał się procesor i trzeba się nim zająć. To źe nie chciał ci się zaraz po awarji włączyć świadczy o tym iź jeszcze nie opadła temperatura (tak myślę).
Przed wszystkimi zabiegami ściągnij z netu SpeedFan i Aidę 32 rzeby mieć podgląd na obroty wiatraka i temperaturę. Ktoś spyta: A po co 2 programy? – dla pewności. Zerkaj tam od czasu do czasu czy wszystko jest OK jak i normalnie tarz zaglądaj do kompa czy wiatrak się kręci. P4 nie kosztuje 5 złotych więc jest sęs być tak zapobiegawczym.
Nie wiem jakie masz chłodzenia ale ja mam P4 3,2 wersja box i ostatni dawał mi popalić z temperaturami, po przesmarowaniu i wyczyszczeniu wszystkiego, podczas spoczynku temperatura 43C, PRM 2100.
teraz siedzę juź 9 godzin i nie wyłączył mi się, cały czas patrze na zuźycie CPU (czy cuś :P), więc to chyba raczej wina mojego maltretowania komputera, ale swoją drogą to trochę bardzo krępujące, bo nie mogę włączyć kilku paneli w FF i jednocześnie Fotoshopa, musze się na jedno zdecydować (wcześniej tak nie było), w ógóle mam wraźenie, źe wszyhtsko wolniej chodzi i więcej zźera pamięci.
Zanim zaczniesz grzebać w programach proponuję pogrzebać wewnątrz komputera .
Zdejmij wszyskie wentylatory i odkurz radiatory pod nimi . Odkurz wnętrze komputera . Nigdy nie zawadzi poruszać kartami w gniazdach oraz wtyczkami .
Rozbierz zasilacz i zrób jw.
Zdejmij wszyskie wentylatory i odkurz radiatory pod nimi . Odkurz wnętrze komputera . Nigdy nie zawadzi poruszać kartami w gniazdach oraz wtyczkami .
Rozbierz zasilacz i zrób jw.
No dobrze, ale czego nie poiwinienem zamykać?
1. Facet w serwisie miał rację. Takie zabiegi pomagają z wiadomych prazyczyn. Przegrzeać się morze procesor i to ze względów j.w.
2. A jeszcze moźe ładuje ci się jakiś proces co wali 100% CPU i po pewnym czasie komp ma dość.
Sprawdź jeszcze: ALT–CTRL–DEL i procesy. Tam zobaczysz co go ciśnie na maksa, i zaglądaj tam co jakiś czas.
W biosie nie moźe się nic przestawić tak ot samo z siebie. Jeśli działa przez 4h i jest git to znaczy źe tam terz jest git.
Proponuję diagnozę tęperatur właśnie eweresrem.
Czyszcząc komp rób to delikatnie, a jak zdejmiesz radiator z procka to przed załoźeniem przesmaruj pastą i wogóle sprawdź uprzednio czy on dobrze siedzi na tym procku.
W biosie morzesz ustawić alarm przy 80 stopniach celcjusza.
Muj P4 3,2 w tragicznym stresie ma 72 stopnie. Troszkęza durzo ale to rzadkość.
2. A jeszcze moźe ładuje ci się jakiś proces co wali 100% CPU i po pewnym czasie komp ma dość.
Sprawdź jeszcze: ALT–CTRL–DEL i procesy. Tam zobaczysz co go ciśnie na maksa, i zaglądaj tam co jakiś czas.
W biosie nie moźe się nic przestawić tak ot samo z siebie. Jeśli działa przez 4h i jest git to znaczy źe tam terz jest git.
Proponuję diagnozę tęperatur właśnie eweresrem.
Czyszcząc komp rób to delikatnie, a jak zdejmiesz radiator z procka to przed załoźeniem przesmaruj pastą i wogóle sprawdź uprzednio czy on dobrze siedzi na tym procku.
W biosie morzesz ustawić alarm przy 80 stopniach celcjusza.
Muj P4 3,2 w tragicznym stresie ma 72 stopnie. Troszkęza durzo ale to rzadkość.
Dobra, tylko jak to zrobić w biosie (:P – trochiem nie umiem) i w jaki sposób mam uźyć everest (mam ten program od jakieś czasu, ale korzystałem tylko z tego, źeby wedzieć z czego mój komp się składa :P)?
Pozdrawiam.
PS. Czym moźe być spowodowane przegrzewanie się któregoś z wymienionego podzespołu?
PS2. Moźecie wypisać mi procesy jakich nie moźna zakończyć, aby nie zakłócić pracy komputera.
Pozdrawiam.
PS. Czym moźe być spowodowane przegrzewanie się któregoś z wymienionego podzespołu?
PS2. Moźecie wypisać mi procesy jakich nie moźna zakończyć, aby nie zakłócić pracy komputera.
Konserwacja to raz.
A dwa to chyba coś się przegrzewa,CPU,GPU,dysk,elementy płyty,rzuć okiem na temperatury w biosie i palec na poszczególne elementy – mają palca nie parzyć.
Uźyj równieź programu Everest.
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=93&id=1183
A dwa to chyba coś się przegrzewa,CPU,GPU,dysk,elementy płyty,rzuć okiem na temperatury w biosie i palec na poszczególne elementy – mają palca nie parzyć.
Uźyj równieź programu Everest.
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=93&id=1183
Strona 1 / 1