komputer sie wiesza
Witam ! Na kompie P3 700mhz (sam radiator bez wiatraka) plycie glownej abit be6 256 ram (2x64 i 1x 128) dysk wd 10gb system win 98se zasilacz 250W od 2 dni pojawiaja sie dziwne zwiechy systemu, system staje i pomaga tylko reset , skanowany roznymi adawarami i antywirusami , scandisk zrobiony, wiec w czym moze byc problem ?
Odpowiedzi: 17
tak procesor zasilany na 1.65V system w porzadku pamieci przetestowane, zasilacz powinien byc ok bo od kolegi pozyczylem 300W i napiecia byly takie same no i dysk badow nie ma, zwiesza sie po dluzszej pracy wiec wina moze stac przy chlodzeniu procesora...
Bo to cięźko powiedzieć co jest tego przyczyną...
Jeśli w kompie nie było nic grzebane – zakładam, źe bios nie był ruszany... Pozostaje jednak wiele moźliwości. Poczynając od uszkodzenia zasilacza, poprzez uszkodzenie jakiegoś podzespołu (płyta, pamięć, procesor), bad sectory na dysku, a skończywszy na potrzebie reinstalacji padniętego systemu.
Wyciągnij pamięci i procka – przedmuchaj kurz z części... Koniecznie zainstaluj jakiś wiatraczek na procku (nawet najmniejszy 40mm). Przejedź system memtestem – moźe jakaś kość pamieci padła? Napięcia zasilacza wydają się być dobre... Ostatecznie przeinstaluj system – jeśli nie chcesz tego robić – to uruchom sobie linuxa z jakiegoś liveCD i pobaw się tym kilka godzin... Jeśli nie będzie zawiechy – to znak, źe wina leźy po stronie Windowsa a nie sprzętu.
Jeśli w kompie nie było nic grzebane – zakładam, źe bios nie był ruszany... Pozostaje jednak wiele moźliwości. Poczynając od uszkodzenia zasilacza, poprzez uszkodzenie jakiegoś podzespołu (płyta, pamięć, procesor), bad sectory na dysku, a skończywszy na potrzebie reinstalacji padniętego systemu.
Wyciągnij pamięci i procka – przedmuchaj kurz z części... Koniecznie zainstaluj jakiś wiatraczek na procku (nawet najmniejszy 40mm). Przejedź system memtestem – moźe jakaś kość pamieci padła? Napięcia zasilacza wydają się być dobre... Ostatecznie przeinstaluj system – jeśli nie chcesz tego robić – to uruchom sobie linuxa z jakiegoś liveCD i pobaw się tym kilka godzin... Jeśli nie będzie zawiechy – to znak, źe wina leźy po stronie Windowsa a nie sprzętu.
Na stronie Intela są opisane 3 róźne procesory P III 700 MHz na slot 1. I rzeczywiście o napięciu 2,0 nic tam nie ma dla nich. Ale jest napisane źe jedne mają mieć 1,65 a inny 1,7 V, więc mozna przypuszcać źe napięcie tego P III kolegi Przemeksika jest w porządku.
Ale to nie rozwiązuje problemu zawieszki u kolegi...
Ale to nie rozwiązuje problemu zawieszki u kolegi...
No właśnie nie.... modele na rdzeniu 0,25 były tylko do modelu 600/100/512kb/2V... To co ty piszesz o modelach 800 – to owszem one teź były na 100FSB – ale juz na rdzeniu 0,18... czyli 800/100/256kb/1,65V. Jest to więc model E – 100MHZ FSB. Oczywiście PIII były takźe na 133FSB – modele EB.
No chyba źe to juź jest na nowym rdzeniu tak jak pisze kolega evil44 ale i nawet modele 800 MHz były jeszcze wykonywane w technologii 0,25 mikrona, więc najlepiej jak kolega Przemeksik sprawdzi jaką ma wersję i wtedy zobaczymy.
Czujnik jest i nawet działa. To prawda. Ale nie stosowano tu mechanizmu, który resetuje kompa. Te stare czujniki co najwyźej były tylko taką informacją o stanie procesora. Zresztą widać to po napięciu tego P III. Jest o 25 % za niskie, a komp się nie resetuje. To raczej juź duźa odchyłka i gdyby jakieś zabezpieczenie tu istniało to powinno zadziałać, nieprawdaź?!
Anathema:Pamiętaj Rebe, źe w tych czasach raczej nie stosowano mechanizmu resetującego kompa gdy procesor się przegrzewa. Więc zawieszka tu moźe być rzeczą normalną.
Śmiem twierdzić, źe prcesor miał czujnik i to ...działający.
O czym zresztą moźna w specyfikacji Intela się doczytać zarówno w odniesieniu do Slotowych jak i socketowych modeli.
2.0 V ?? Stop! Tyle to miały stare PIII 0,25(do modelu 600/100FSB z 512kb L2). Nowsze 0,18 miały juź 1,65V – to jest dobre napięcie. Wentylator musi być koniecznie!!! Procek ma za gorąco!
Pamiętaj Rebe, źe w tych czasach raczej nie stosowano mechanizmu resetującego kompa gdy procesor się przegrzewa. Więc zawieszka tu moźe być rzeczą normalną.
Żeby sie wieszał, a nie resetował z powodu przegrzanai CPU to watpliwe, ale .....?
Natomiast taki objaw jest dość częsty przy problemach z grafiką.
Oczyść wszystkie styki, radiatory, gniazda i sprawdź.
Nie podałeś pełnej konfiguracji, a ten zasilacz do najmocniejszych nie naleźy i być moze juź na niego przxyszedł czas, a w konsekwencji zaczyna podawać niewystarczające napiecia do gniazd na płycie.
PS.
Jakoś PIII 700 bez wentylatora mi w pamieci nie utkwił, choc wiem, źe w ramach wyviszania takie eksperymenty prowadzono.
Natomiast taki objaw jest dość częsty przy problemach z grafiką.
Oczyść wszystkie styki, radiatory, gniazda i sprawdź.
Nie podałeś pełnej konfiguracji, a ten zasilacz do najmocniejszych nie naleźy i być moze juź na niego przxyszedł czas, a w konsekwencji zaczyna podawać niewystarczające napiecia do gniazd na płycie.
PS.
Jakoś PIII 700 bez wentylatora mi w pamieci nie utkwił, choc wiem, źe w ramach wyviszania takie eksperymenty prowadzono.
Przepraszam, ale juź wiem w czym problem chyba. Spojrzałem na załącznik twój i widzę tu napięcie procesora za niskie. W tych prockach powinno być 2,0 V. U ciebie jest za niskie.
Wydaje mi się Spiderko, źe te procki jeśli mają masywny radiator to nie potrzebują dodatkowego chłodzenia. Sam miałem takiego Pentium III 500 MHz i miałem na nim ciągle 30 stopni.
Wydaje mi się Spiderko, źe te procki jeśli mają masywny radiator to nie potrzebują dodatkowego chłodzenia. Sam miałem takiego Pentium III 500 MHz i miałem na nim ciągle 30 stopni.
no na everescie pisze ok 32 C ale jak sie dotknie radiatora to lekka reka z 60 C
Jesteście pewni źe procesor Pentium 700MHz na Slot1 moźe pracować bez wiatraka? Na swoim Celeronie 300 miałem wiatraczek (40mm)
A teperatura procka jaka??
napiecia wporzadku a wersja na slot 1 a zwiechy i tak sa :/
Sprawdź napięcia Everestem dla linii 3,3; 5 i 12 V. Jeśli bedą duźe odchyłki od normy (powyźej +/– 5%) to znaczy źe coś z tym zasilaczem jest nie tak. Swoją drogą na tym procku przydał by się jakiś wiatrak (no chyba źe to wersja na Slot 1 – te w sumie mogą pracować bez wiatraka).
a w jaki sposob go sensownie przetestowac ? procesor moze sie przegrzewa ? oto zdjecie z everesta dotyczace napiec :
Strona 1 / 1