Witam.
Od jakiegoś czasu pojawia mi się taki problem.
[URL=http://img139.imageshack.us/my.php?image=dsc00001lr1.jpg][IMG]http://img139.imageshack.us/img139/144/dsc00001lr1.th.jpg[/IMG][/URL]
Zauważyłem wtedy, że płyta głowna w czasie wczytywania nie widzi żadnych urządzeń
Najczęściej zdarza się to gdy komputer sie zwiesi i go resetuje, rzadziej gdy jest wyłączony i dopiero co go włączam.
Musze potem parę razy go włączyć i wyłączyć POWER`em by zaskoczył. W czym problem ? czy to coś groźnego ?
moj komputer:
procesor: Ahthlon XP 1800+
płyta gł.: ASRock K7S8X R 3.0
ram: DDR 786 333MHz
dysk: Seagate 250 gb (nowy, ma około 4 miesiace)
grafika: Gigabyte GeForce 6600GT AGP 8x
Pozdrawiam
Paweł
Odpowiedzi: 7
Format zrobiony i system na nowo postawiony.
Stery go grafy najnowsze ze stronki (GeForce 6600GT AGP 8x Gigabyte + nowe chłodzenie)
monitor napewno dobry, spradzany był tydzien na innych kompie, nie działo się to.
Co do loga z xp podaj dokładną instrukcje jak go wygenerowac.
Nie wiem, ale mam przeczucie, że "klęka" mi grafika.
staram się pożyczyć coś pod AGP i sprawdzić.
Pozdrawiam
Paweł
system mam najdzieje przeinstalowałeś :P po zaa kupie?
zainstaluj też najnowsze stery karty graficznej, nie przedobrzyłeś biosie może? na pci e karta?
monitor masz stary czy nowy?
w xp też chyba jest takie narzedzie sprawdzania zgodnosci sprzętu i daj log z tamtąd jak coś znajdzie chyba panel>narzedzia administracyje>...
No i problemów ciąg dalszy.
Zmieniłem płytę główną oraz procesor (wszystko nowe) oraz kompletne okablowanie.
teraz posiadam:
Asus K8V-X SE oraz Athlon 64 3200+
Na nowo postawiony system itd.
Jednak problem z gasnącym monitorem się nie zakonczył. Teraz zdarza mi się to przy włączeniu każdej gry.
W czym, może być problem, bo już nie daje rady. Wszystkie temperatury raczej w normie:
Płyta głowna: 32 stopnie
Procesor: 40 stopni
Dioda procesora: 47 stopni
Aux: 37 stopni
GPU Diode 50 stopni
Dysk: 35 stopni
Dane z Everest`a
Witam Was ponownie.
No i tak. Miesiąc czasu było wszystko dobrze. Dziś sytuacja się powtórzyła. Przy zamykaniu kompa wyskoczył mi błąd z programu Konnekt. A w zasadzie informacja, że program został źle zamknięty i czy zrobić to teraz czy anulować. Wybrałem opcje: "Zakończ teraz" jednak mimo wszystko komputer (po odczekaniu 10-ciu minut) się nie zamknął. Była tylko tapeta, żadnych ikon ani nic. Wiec wyłączyłem go przytrzymując przez 8 sec. przycisk reset. Następnie 3 godziny później gdy włączyłem komputer wyskoczył właśnie owy błąd. Zawsze pomaga jednak wyciągnięcie wtyczki zasilającej z dysku i ponowne je umieszczenie lub przełączenie z tyłu na zasilaczu przełącznika z 1 na 0 i z powrotem. W czym może tkwić problem.
Aha jest jeszcze jedna sprawa która w całym tym moim "bajzlu" może się przydać. Jak już pisałem moja płyta gł. to ASRock K7S8X R 3.0. Kupowałem ją na allegro. Płyta od SS jako używana lecz 100% sprawna działa bez zarzutu. Jednak dopiero jakiś czas po swojej aukcji, gdy z ciekawości zajrzałem na aukcje w jakich sprzedający brał udział, zauważyłem, że około 2 tyg. wcześniej kupił on taką samą płytę (nie mogę nikogo oskarżyć, że akurat tą co sprzedał mi) która byłą sprzedawana jako uszkodzona, ponieważ, przegrzewały się w niej, czy były do wymiany kondensatory. Trudno jest wymienić kondensatory na płycie głównej i myślicie, że może to mieć związek z tym co mi się dzieje, a także z tym, że co jakiś czas gdy robie cokolwiek na komputerze, to monitor nagle przechodzi w stan czuwania (ekran gaśnie a dioda z zielonego zmienia kolor na pomarańczowy) jednak komputer zawsze nadal działa. To drugi mój taki poważny problem z tym komputerem, z którym nie mogę sobie poradzić.
Pozdrawiam
Paweł
Sprawdziłem dysk programem diagnostycznym ze strony producenta. SeaTools, zarówno spod Windowsa jak i DOS`a. Testy przebiegły pozytywnie. Czy proponujecie zrobić test jeszcze jakimś programem ?
Pozdrawiam
Paweł
O jakich kontrolerach mówisz ?
taśmy zmieniane z pół roku temu, napęd to nagrywarka DVD Toshiba, ma koło 2 lata.
Zasilacz Pro Comp 450 Wat KY 450
Sprawdź taśmy, pożycz od kogoś, podopinaj.
Może to wina kontrolerów? Sprawdź dysk i napęd na innej płycie.
Zasilanie?