Komputer sie psuje. Raz sie włacza a raz nie

Witam. Od jakiegoś czasu pojawia mi się taki problem. [URL=http://img139.imageshack.us/my.php?image=dsc00001lr1.jpg][IMG]http://img139.imageshack.us/img139/144/dsc00001lr1.th.jpg[/IMG][/URL] Zauważyłem wtedy, że płyta głowna w czasie wczytywania nie widzi żadnych urządzeń Najczęściej zdarza się to gdy komputer sie zwiesi i go resetuje, rzadziej gdy jest wyłączony i dopiero co go włączam. Musze potem parę razy go włączyć i wyłączyć POWER`em by zaskoczył. W czym problem ? czy to coś groźnego ? moj komputer: procesor: Ahthlon XP 1800+ płyta gł.: ASRock K7S8X R 3.0 ram: DDR 786 333MHz dysk: Seagate 250 gb (nowy, ma około 4 miesiace) grafika: Gigabyte GeForce 6600GT AGP 8x Pozdrawiam Paweł

Odpowiedzi: 7

Format zrobiony i system na nowo postawiony. Stery go grafy najnowsze ze stronki (GeForce 6600GT AGP 8x Gigabyte + nowe chłodzenie) monitor napewno dobry, spradzany był tydzien na innych kompie, nie działo się to. Co do loga z xp podaj dokładną instrukcje jak go wygenerowac. Nie wiem, ale mam przeczucie, że "klęka" mi grafika. staram się pożyczyć coś pod AGP i sprawdzić. Pozdrawiam Paweł
Pablo_18Kce
Dodano
20.01.2008 14:12:04
system mam najdzieje przeinstalowałeś :P po zaa kupie? zainstaluj też najnowsze stery karty graficznej, nie przedobrzyłeś biosie może? na pci e karta? monitor masz stary czy nowy? w xp też chyba jest takie narzedzie sprawdzania zgodnosci sprzętu i daj log z tamtąd jak coś znajdzie chyba panel>narzedzia administracyje>...
Small Mike
Dodano
20.01.2008 13:44:31
No i problemów ciąg dalszy. Zmieniłem płytę główną oraz procesor (wszystko nowe) oraz kompletne okablowanie. teraz posiadam: Asus K8V-X SE oraz Athlon 64 3200+ Na nowo postawiony system itd. Jednak problem z gasnącym monitorem się nie zakonczył. Teraz zdarza mi się to przy włączeniu każdej gry. W czym, może być problem, bo już nie daje rady. Wszystkie temperatury raczej w normie: Płyta głowna: 32 stopnie Procesor: 40 stopni Dioda procesora: 47 stopni Aux: 37 stopni GPU Diode 50 stopni Dysk: 35 stopni Dane z Everest`a
Pablo_18Kce
Dodano
20.01.2008 13:20:47
Witam Was ponownie. No i tak. Miesiąc czasu było wszystko dobrze. Dziś sytuacja się powtórzyła. Przy zamykaniu kompa wyskoczył mi błąd z programu Konnekt. A w zasadzie informacja, że program został źle zamknięty i czy zrobić to teraz czy anulować. Wybrałem opcje: "Zakończ teraz" jednak mimo wszystko komputer (po odczekaniu 10-ciu minut) się nie zamknął. Była tylko tapeta, żadnych ikon ani nic. Wiec wyłączyłem go przytrzymując przez 8 sec. przycisk reset. Następnie 3 godziny później gdy włączyłem komputer wyskoczył właśnie owy błąd. Zawsze pomaga jednak wyciągnięcie wtyczki zasilającej z dysku i ponowne je umieszczenie lub przełączenie z tyłu na zasilaczu przełącznika z 1 na 0 i z powrotem. W czym może tkwić problem. Aha jest jeszcze jedna sprawa która w całym tym moim "bajzlu" może się przydać. Jak już pisałem moja płyta gł. to ASRock K7S8X R 3.0. Kupowałem ją na allegro. Płyta od SS jako używana lecz 100% sprawna działa bez zarzutu. Jednak dopiero jakiś czas po swojej aukcji, gdy z ciekawości zajrzałem na aukcje w jakich sprzedający brał udział, zauważyłem, że około 2 tyg. wcześniej kupił on taką samą płytę (nie mogę nikogo oskarżyć, że akurat tą co sprzedał mi) która byłą sprzedawana jako uszkodzona, ponieważ, przegrzewały się w niej, czy były do wymiany kondensatory. Trudno jest wymienić kondensatory na płycie głównej i myślicie, że może to mieć związek z tym co mi się dzieje, a także z tym, że co jakiś czas gdy robie cokolwiek na komputerze, to monitor nagle przechodzi w stan czuwania (ekran gaśnie a dioda z zielonego zmienia kolor na pomarańczowy) jednak komputer zawsze nadal działa. To drugi mój taki poważny problem z tym komputerem, z którym nie mogę sobie poradzić. Pozdrawiam Paweł
Pablo_18Kce
Dodano
02.01.2008 00:00:34
Sprawdziłem dysk programem diagnostycznym ze strony producenta. SeaTools, zarówno spod Windowsa jak i DOS`a. Testy przebiegły pozytywnie. Czy proponujecie zrobić test jeszcze jakimś programem ? Pozdrawiam Paweł
Pablo_18Kce
Dodano
07.12.2007 17:57:52
  • Ucho 08.12.2007 21:14:44

[quote=Pablo_18Kce]Czy proponujecie zrobić test jeszcze jakimś programem ?Paweł[/quote] Nie. Zastosuj się narazie do rady [b]matek[/b]-a nt. taśm. Wymień, albo poodpinaj i wciśnij [b]dobrze[/b] jeszcze raz. Dla pewności ustaw w BIOS-ie na stałe botowanie z HDD jako pierwsze. To, że coś ma pół roku, albo było kupione dzisiaj nie znaczy, że jest sprawne. Jak to nie zadziała to pomyślimy o czymś innym.

O jakich kontrolerach mówisz ? taśmy zmieniane z pół roku temu, napęd to nagrywarka DVD Toshiba, ma koło 2 lata. Zasilacz Pro Comp 450 Wat KY 450
Pablo_18Kce
Dodano
06.12.2007 22:35:48
  • Endrju 07.12.2007 08:35:25

[quote=Pablo_18Kce]O jakich kontrolerach mówisz ? taśmy zmieniane z pół roku temu, napęd to nagrywarka DVD Toshiba, ma koło 2 lata. Zasilacz Pro Comp 450 Wat KY 450[/quote] Ad.1 kolega [b]matek[/b] ma na myśli układy na płycie głównej związane z obsługą dysków Ad.2 Zrób co sugerowano powyżej, a ponadto przetestuj dysk narzędziem producenta oraz programami antywir w innym komputerze, bo wygląda na to, że Ci pada system z powodu uszkodzenia HDD lub wirusa [IMHO w tym przypadku trochę mniej prawdopodobne wnioskując z objawów]. A ten komunikat to poprostu wynik wadliwego działania komputera w przypadku nieznalezienia dysku/systemu i chęć zabootowania się z płyty windowsowej celem jego zainstalowania.

Sprawdź taśmy, pożycz od kogoś, podopinaj. Może to wina kontrolerów? Sprawdź dysk i napęd na innej płycie. Zasilanie?
matek
Dodano
06.12.2007 22:06:26
Pablo_18Kce
Dodano:
06.12.2007 18:42:10
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1