Komputer raz startuje, raz nie

Witam,
Mój problem jest następujący - często przy uruchamianiu komputera nic nie pokazuje się na ekranie, oraz nie ma żadnych pisków. Wtedy pomaga najczęściej wyłączenie komputera przyciskiem Power, później wszystko jest w porządku. Któregoś razu i to nie pomagało - odłączenie wszystkich urządzeń także, dopiero po skasowaniu ustawień Bios poprzez zworkę ożywiło mój komputer. Sprawdziłem kartą diagnostyczną do płyt - wskazuje w tym wypadku D4*, a po wyjęciu pamięci ram D3**. Jak już komputer ruszy, to działa stabilnie. Trochę podejrzewam kartę graficzną, bo kondensatory "wychodzą z siebie" od dołu - jednego razu na ekranie pojawiły się śmieci zamiast biosu, ale gdy komputer nie startuje i wymienię kartę na sprawną, to i tak cały czas ten sam kod błędu D4 na karcie diag.

* D4 w instrukcji opisują ten kod tak: "Chipset Initialization/auto memory detection about to begin. Check SIMM for mismatch"
** D3- "DMA Controller #1,#2,interrupt controller #1,#2 disable. Video display is disable and port-B is initialized. Chipset initialize/auto memory detection about to begin."

---
Konfiguracja sprzętowa mojego komputera:
Procesor: AMD Athlon XP 1700+ Thoroughtbred-B
Płyta główna: Mercury Kobian KOB 746FDSX
Pamięć: Kingston DDR 1GB 400MHz CL3
Dysk: WD 1600JB
Karta graficzna: GeForce2 PRO/GTS 64MB
Karta dźwiękowa: SB Audigy SE

Odpowiedzi: 1

Ja bym stawiał na BIOS. Wgraj najnowszy, a jak nie ma to nadgraj taki sam. Przy okazji sprawdź baterię BIOS-u. Może wymiany wymaga (programem Everest np.)
Ucho
Dodano
10.02.2007 11:09:27
usercontrol
Dodano:
07.02.2007 12:35:00
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1