Komputer przestał się włączac
Witam.
Miałem ostatnio problem z przegrzewaniem sie procesora.
Postanowiłem wejsc do biosa i włączyć ochrone przed przegrzaniem ( z disable na enable).
Zapisałem zmiany i ... komputer wyłączył sie. Po wcisnięciu przycisku Power komputer zaczyna sie włączac ale w pewnym momencie z głośniczka w komputerze zaczynajądobiegać dźwięki i komputer wyłącza sie. Nie dam rady wejsc znowu do biosu i zmienić spowrotem na disable, gdyż komputer wyłącza się nim zdąży dojść do tego momentu.
Co mam zrobic ? prosze o pomoc.
Odpowiedzi: 2
Wyczysciłem wszystko dokładnie (radiator, wiatraczek) i nic nie pomogło.
Okazało się że mam bios firmy Phoenix i nadal nie wiem co trzeba zrobić żeby komputer włączył się. Znalazłem znaczenie dźwięków tego biosa.
Podam przykład: "1-1-4
Błąd parzystości pamięci ROM" i całą strona tego jest ale nie moge rozszyfrować tegp, co oznacza "1-1-4"
-
Komputer czyściłęm dokładnie dzisiaj rano. Podczas włączania się wydaje 4 długie sygnały. <br />
-
<div>I oczywiście to my mamy zgadywać co te 4 gługie sygnały znaczą, bo to my wiemy jaka to płyta i jaki BIOS na niej .</div><div></div>
-
<p>Znalazłem tu na forum</p><p>"BIOS firmy AMI wydaje duźo bardziej skomplikowaną gamę dźwięków, a błąd zaleźy od ich liczby. Poszczególne liczby dźwięków to:<br /><br /> * 1 – dźwięk błąd odświeźania RAM<br /> * 2 – błąd parzystości RAM<br /> * 3 – błąd w pierwszych 64kB RAM<br /> * 4 – błąd zegara systemowego<br /> * 5 – błąd procesora<br /> * 6 – błąd kontrolera klawiatury<br /> * 7 – błąd trybu wirtualnego procesora<br /> * 8 – błąd I/O pamięci karty graficznej<br /> * 9 – błąd sumy kontrolnej BIOSu<br /> * 10 – błąd pamięci CMOS<br /> * 11 – błąd pamięci cache<br /> * ciągly dźwięk to błąd pamięci RAM lub pamięci karty graficznej"</p><p> </p><p>Ztego wynika że błąd zegara systemowego ... ale co to ma do temperatury procesora to ja nie wiem... </p>
Jeśli jest naprawdę tak, jak napisałeś w BIOSie Phoenix ten dźwięk oznacza uszkodzenie układu zawierającego BIOS - bardzo rzadki wypadek. Ale jeśli tylko zmieniałeś ustawienia , to może wystarczy ten BIOS zresetować zworką , lub po przez wyjęcie baterii i odłaczenie kabla zasilającego<br />
<p>Znalazłem zworke, zresetowałem biosa i ... nie pomogło. Zostaje tylko wymiana płyty głównej ? <br /><br /><br /> </p>
<p>W zależności gdzie mieszkasz masz różny dostęp do serwisów, które potrafią od nowa zaprogramować BIOS programatorem. wyjdzie to z pewnością taniej niż wymiana płyty, chyba że zamierzasz unowocześnić komputer - wtedy to już inna sprawa/</p><p>,</p><p> </p>