Komputer nie widzi pamięci RAM
Dokupiłem pamięć z 256 do 768. Po włożeniu komputer często się resetował, mimo wymiany płytek i zamiany gniazd. Wyjąłem starą pamięć 256
i wszystko było ok. Włożyłem nowszą pamięć 256, ale komputer jej nie widzi - jest tylko 512. Proszę o radę.
Odpowiedzi: 2
Przepraszam już podaje: proc. AMD Athlon XP 2000Mhz/15x133/ 2400+, pł. gł. ASRock K7VT4-4X, pamięć fiz. DDR SDRAM, XP HE + SP2.
A pamięci to ... ??
A płyta główna to ... ??
Strona 1 / 1
<p>Instrukcja . Zobacz bankowanie pamięci, możliwe ,że jakiś (nomen omen) układ związany z ilością RAMu uniemożliwia pracę.</p><p>Druga sprawa . W BIOSie ustawienie timingów , winno być ustawione podług SPD , czyli domyslnych parametrów .</p><p>Tak się powinno zawsze robić jak się dokłada nowe pamięci , a ustawienia domyślne nie są. </p>
Dzięki - ale co to takiego "bankowanie pamięci" jestem samoukiem i wielu pojęć jeszcze nie znam.
To sposob obsadzania gniazd (bankow) pamieciami rozmaitej wielkosci.
Rozumiem, że chodzi o zamianę gniazd - mam tylko dwa i już to robiłem - bez rezultatu.
a ja mam tez pytanie,<br />posiadam płytę ASRock P4V88<br />typ DDR SDRAM<br />64 bitowa<br />rzeczywista czestotliwosc taktowania167MHz (DDR)<br />efektywna czestotliwosc taktowania 333MHz<br />a wracajac do pytania, czy bedzie mi pasowała kość:<br /> 512MB DDR-400MHz-CL3<br />PC3200U-30331<br />co miałem to spisałem<br />nie będą się dziać jakieś czary? bo okazyjnie kumpel chce sprzedać<br />
ENZO , tak . Jeśli kumpel sprzedaje, to najpierw ją sprawdź pod kątem błędów (memtestem przeskanuj), a potem zapłać . Albo tym samym programem do testów pamięci zrób to na jego komputerze.<br />