komputer nie bootuje z CD
Witam! problem jak w tytule:komputer Dell Dimension 9200 po wybraniu F12 (bootmenu)mam 3 opcje:1)onboard HD 2)boot from onboard CD 3) boot from floppy. ustawiam na opcję nr2 daję enter i nic się nie dzieje, komp stoi ,konieczny restart niemożliwa jest reinstalacja systemu nie można też przywrócić systemu z obrazu zrobionego Ghostem z płyty Norton system Works 2003
Odpowiedzi: 4
drugą opcję można chyba wykluczyć, w komputerze są dwa napędy: Sony DVD oraz HP 940 nie czyta z żadnego. Oprócz tego próbowałem zewnętrzny Liteon(USB) i nic to nie dało przyszła mi do głowy jeszcze jedna możliwość jakiś czas temu był robiony upgrade Biosu a od tego czasu chyba nie było próby instalki coś ten nowy Bios zmienił bo na pierwszym ekranie rozpoznawane były obydwa napędy optyczne tzn.Sony i HP ateraz melduje na kanale 01 Sony 02 no detected ale napęd HP pracuje normalnie.](*,)
Po pierwsze to, że autorun działa nie oznacza, że bootblock jest sprawny ( poprawnie zapisany ).
Po drugie moze być tak, że napęd jest brudny i laser ma kłopot z oczytaniem opcji startowej ( na to moze wskazywać sprawa Ghosta ).
po wybraniu opcji w bootmenu komputer samoczynnie ustawia w biosie kolejkę bootowania ,płyta z systemem sprawna bo spod windowsa instalator startuje.Podejrzewam,niewiem czy słusznie jakiś problem z Dosem bo Ghost w Dosowym wydaniu też nie chce wystartować ,żeby odczytać obraz systemu zapisany na innej partycji.
Ustaw botowanie z CD w BIOS-ie, zapisz i wtedy zobacz. Płyta botowalna i sprawna ?
Strona 1 / 1