Komputer na przyszłość.

Siemka. Chcę sobie kupić nowy komputer. Mam do przeznaczenia 4,000 zł. Chodzi mi tylko o komputer bez monitora ,myszki itd. TYLKO SAM KOMPUTER. Jaki mi sprzęt radzicie źeby bym dobrym kompem nawet za 3 – 4 lata :?: Proszę was o to byście np. podawali sklepy ze sprzętem PC i źebym mógł sobie wybrać dobry PC. Bo ja za bardzo sie nie orientuje w cenach.

Tylko co waźne :!: Procesor musi być 2–rdzeniowy i przynajmniej 1GB RAM.

Odpowiedzi: 20

Mowisz – masz:
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=97395

A kupującym prawie komputer na przyszlość gratulujemy.

My juz wiemy, co robi prawie... :lol:
brtx
Dodano
26.04.2006 22:37:28
brtx:

Za 4 lata na pewno to dobry nie bedzie :)

I to na 100%
Właśnie przeglądam z nudów ostatnie wydanie Chipa i opis tego , co miało miejsce na organizowanym przez Intela , forum technologicznym IDF(Intel Developer Forum), a tam opis testu najnowszego procesora do desktopów – dwurdzeniowy Conroe 2,66GHz na podstawkę LGA 775.
W szranki stanął z nim Athlon64 FX60 podkręcony do 2,8GHz – dlaczego podkręcony? , ano dlatego źe to przymiarka do AMDowskiego FX62 na socetcie AM–2 z DDR2 na pokładzie. Czy to oddaje to jaki rzeczywiście będzie nowy AMD czas pokaźe.
W skrócie mozna by napisać , źe złoił tyłek Athlonowi niemiłosiernie..
Wybrane gry
F.E.A.R 800x600 Conroe 273fps
FX60 179fps
Half –Live2 Conroe 150fps
Fx60 118,7fps

We wszystkim jest szybciej . co to oznacza. Ano tyle źe jak napisałem w poprzednim postcie , albo bedziemy cały czas "gonić króliczka" podniecając się , dobrze się bawiąc i słono płacąc, albo przy wyborze komputera skupimy się na własnych potrzebach , no i...moźliwościach.

Dla tych co nie mają 15.50 lub im szkoda tekst ten powstał.

Ps. Jak ktoś chce wiecej wiedzieć ,a nie chce kupowac gazety niech pyta, lub moźe na stronie wydawnictwa coś poszuka w tym temacie , lub tradycyjnie w Googlach
Seeker
Dodano
26.04.2006 14:57:22
No tak najsilniejszy radeon to 1900XTX jedna literka gdzies poszla w zapomnienie. Ale to i tak niezmienia faktu ze Radeon 1900XT i tak jest szybszy od jakiejkolwiek karty z serii GF
TataDilera
Dodano
25.04.2006 19:19:02
TataDilera, tez masz niewielkie pojecie o tym, o czym piszesz. Najszybszy Radeon to wersja X1900XTX :wink:
mettal
Dodano
25.04.2006 08:57:22
TataDilera:
chleba to Radeon X1900XT i zaden obecnie istniejacy GF nie jest w stanie mu dorownac i mozna sie o tym przekonac patrzac na wyniki testow ktore znajduja sie na necie.

nee za to tyle po kieszeni się telepnąć to juź dla fanatyka jakiegoś...

a co do dysków to zaleźy jak komu się trafi, ten kto trafi uszkodzonego to wiadomo będzie tą firmą gardził do końca, drugi trafi tej samej firmy udany model i będzie sobie cenić tak samo..
WaGonik
Dodano
25.04.2006 01:21:10
Ja mam dwie uwagi do garreta. Po pierwsze sprawa dysku samsunga 200gb ze niby nie stabilny otoz nieprawda moj komp rownie chodzi 24/24 i wlasnie posiadam ten dysk i naprawde niema na co narzekac po prostu swietny dysk za przystepna cene. A terez druga sprawa piszesz ze teraz GF sa najlepsze otoz nieprawda bo najszybsza karta jaka moze sobie kupic zwykly szary zjadacz chleba to Radeon X1900XT i zaden obecnie istniejacy GF nie jest w stanie mu dorownac i mozna sie o tym przekonac patrzac na wyniki testow ktore znajduja sie na necie.
TataDilera
Dodano
24.04.2006 22:27:38
Nie powiedziałem, źe tagany są złe. Podkreśliłem tylko ich wagę.

Ze niby to ze sa ciezkie to jakas ich wada jest? Z regoly czym zasilacz ciezszy tym lepszy, zbudowany z lepszych podzespolow i elementow, wieksza powierzchnia radiatorow, itp.

Mało tego chodzą dosyć głośno.

Jakie farmazony. Tagany glosne, litosci. Sa to jedne z najcichszych zasilek, to chiefteci od delty sa glosne, nawet bardzo glosne

A za cenę tagana 450W kupisz chiefteca albo qteca 500W i będzie miał minimalnie większą wydajność.

Ze niby waty sa wyznacznikiem wydajnosci ? :lol: A wiesz co to jest sprawnosc zasilacza, amperaz na danej lini, maks obciazenie ?

Powiem jedno, na temat zasilek nie masz wiekszego pojecia...
mettal
Dodano
24.04.2006 15:46:03
mettal:
Hehe, no to masz kurde pojecie na temat zasilaczy :lol: Tagan to najwyzsza polka, Chief to zaledwie klasa srednia. Nic dodac nic ujac

lol... Nie powiedziałem, źe tagany są złe. Podkreśliłem tylko ich wagę. Mało tego chodzą dosyć głośno. A za cenę tagana 450W kupisz chiefteca albo qteca 500W i będzie miał minimalnie większą wydajność. Nie chodzi mi tu o źywotność bo ani tagan ani chief jeszcze mnie nie zawiódł. Zresztą wogóle o czym my tutaj rozmawiamy. On pyta nas jaki komputer radzimy, ja mu mówię, źe nVidia aktualnie najlepsza, a on mowi, źe nvidii nie kupi. To po kiego grzyba sie tu produkujemy jak on wie sam co chce kupić. nie rozumiem wogóle treści i sensu tego topica.

brtx:
Jak chcesz wydac 4 patole na sama bude i zrobisz to swiadomie – to komputer nie moze byc zły (do gier), na litość Boska

Jestem tego samego zdania. Bynajmniej kiedyś wydawało się ok. 6tyś na cały zestaw, ale to nie były tzw. składaki, tylko juź cały zestaw gotowy do podłączenia. Głupi byłem i wydałem wszystkie pieniąźki na najlepszego kompa na tamte czasy...
. A jak chcesz grac w gry to polecam konsolę :P I nie wrzeszcz, bo Cie ze skory chyba nie obdzierają :–)

Szczerze to zamiast wydać ok 1.500zł na xboxa 360 wolałbym kupić PCta.

PS. Jeźeli kupisz teraz skrzynke za 4tyś to moźe będziesz miał takowy fps w unrealu ;–). Ja wole poczekać na wyjście –U– i potem zastanowić się nad zmianą sprzętu ... Bo z tego co słyszałem to aktualnie źaden sprzęt dotychczasowy nie będzie wstanie wykorzystać wszystkich moźliwości graficznych tej gry.

DO POSTU PONIŻEJ..
Po 1. Nie odbiegaj od tematu,
Po 2. Jeźeli chcesz ze mną porozmawiać na temat zasilaczy to proszę odezwij się na gadu jak Ci tak zaleźy na twoich spostrzeźeniach, ja mówię to co wiem z własnego doświadczenia.
garret.
Dodano
24.04.2006 15:34:10
Ernest Stasicki:
ALE JA CHCE ŻEBYŚCIE MI DORADZILI !! TO JEST MOJA PROPOZYCJA 2 RDZIENIE ITD. ALE NIE WIEM CZY TAKI BEDZIE DOBRY JAK DO GIER ITD !!

Jak chcesz wydac 4 patole na sama bude i zrobisz to swiadomie – to komputer nie moze byc zły (do gier), na litość Boska. A jak chcesz grac w gry to polecam konsolę :P I nie wrzeszcz, bo Cie ze skory chyba nie obdzierają :–)

brtx
Dodano
24.04.2006 01:44:51
Przedstawilem Ci najabardziej optymalny config do grania w cenie do 4K. Jakbys mial troche wiecej mamony, mozna by sie pokusic o drugi GB pamieci i jakiegos GF 7900GT, zamiast 78xx.

Jesli chcialbys zamiast nVidii jakiegos radka, to w okolicach 1000zł dostaniesz Radeon X1800GTO, w okolicach 1300 X1800XL

Srednio w testach najmocniejszy jest, po kolei 7900GT > X1800XL > 7800GT > X1800GTO....

garret.:
Zasilacze Tagana są bardzo cięźkie i polecałbym chiefteca (są tańsze i bardziej wydajne)

Hehe, no to masz kurde pojecie na temat zasilaczy :lol: Tagan to najwyzsza polka, Chief to zaledwie klasa srednia. Nic dodac nic ujac
mettal
Dodano
24.04.2006 01:31:42
ALE JA CHCE ŻEBYŚCIE MI DORADZILI !! TO JEST MOJA PROPOZYCJA 2 RDZIENIE ITD. ALE NIE WIEM CZY TAKI BEDZIE DOBRY JAK DO GIER ITD !!
Ernest Stasicki
Dodano
24.04.2006 01:11:40
@ Ernest – jak wiesz czego chcesz to po co dupe zawraczasz ;–)

Ale z kad mozesz wiedzieć co ja planuje. Poprosiłem was tylko o to. Ja mam jeszcze 2 kompy w domu. Wezme sobie z jednego dysk 200 GB i 80 GB to juź będzie 280 GB i na dodatek jak kupie sobie nowego pC z 200 GB to juz będę miał 480 GB ! Więc nie ma co sie martwić o gry. A co do tych 2 kart to ja chce Radeony . A one są najlepsze do gier. Nie będę kupował nVidi. Wole Radeony. A procek 2 rdzenie to mniej więcej taki : AMD Athlon X2 3800+
brtx
Dodano
23.04.2006 21:34:42
Teraz najlepsze są GF'y – Przykra prawda.
garret.
Dodano
23.04.2006 20:22:38
Ale z kad mozesz wiedzieć co ja planuje. Poprosiłem was tylko o to. Ja mam jeszcze 2 kompy w domu. Wezme sobie z jednego dysk 200 GB i 80 GB to juź będzie 280 GB i na dodatek jak kupie sobie nowego pC z 200 GB to juz będę miał 480 GB ! Więc nie ma co sie martwić o gry. A co do tych 2 kart to ja chce Radeony . A one są najlepsze do gier. Nie będę kupował nVidi. Wole Radeony. A procek 2 rdzenie to mniej więcej taki : AMD Athlon X2 3800+
Ernest Stasicki
Dodano
23.04.2006 19:48:45
Ernest Stasicki
Dodano
23.04.2006 19:48:45
dziwny jesteś człowieku :–) 200gb moźe nie wystarczyć ci za 3–4lata. Jak teraz przeciętne gry jedzą po 6gb, (gdzie dość niedawno przeraźeniem było jak wyskoczył komunika 900mb na dysku potrzeba:–) ). Płyty główne które obsługują dwie karty graficzne to takie które wymieniliśmy (czyli ze slotem PCI–E. Btw. Nie ma sensu wkładać dwóch kart graficznych teraz (bo jeźeli masz limit cenowy to musisz źecz jasna wsadzić słabsze karty). Lepiej włoźyć jedną kartę troszke mniej wydajną niź dwa np. gf6600, a po czasie gdy podzespoły stanieją, dokupić drugą. Podstawa to płyta główna, tutaj nie moźna oszczędzać. Procesory dwu rdzeniowe są jak dotąd drogie, jednak jeźeli zamierzasz to równieź kup najlepszy. Jeźeli wiesz, źe będziesz miał niebawem napływ gotówki to zaoszczędź na dysku (kup sobie 120gb), obudowie. Najwaźniejsza jest płyta głowna. To od niej zaleźy jak długo twój pecet pociągnie równym tempem za nowymi.

DO POSTU PONIŻEJ: JEDNAK SIE NIE DOGADAMY, NADAJEMY NA INNYCH FALACH... SORY ALE JUZ NIEMOGE :–)
garret.
Dodano
23.04.2006 17:03:26
OK super dzięki źe mi pomagacie. Ale ja licze np na takie sprzęty :

Procesor : 2 RDZENIE AMD Athlon ( bo są dobre do gier ,bo o to mi chodzi) i to chyba jest Socket 939
Pamięć : ok 2 Gb
Dysk tw: 200 Gb POwinno wystarczyć .
Karty Graf: Tu mi chodzi o to źeby były dwie karty graficzne np. 2x Radeon Jakiś tam....
Płyta Główna: Waźne zeby obslugiwała takie coś ze moźna w nią podczepić 2 karty i musi być socket 939 zeby procek z 2 rdzeniami pasował.

A i co waźne bez obudowy ten PC. Bo ja juz sobie sam dobiore.

Juz kumiacie mniej wiecej o jaki PC mi chodzi :?:
Ernest Stasicki
Dodano
23.04.2006 16:54:35
Hmmm źle mnie zrozumieliście. Dysk np. Seagate moźe wytrzymać i 15lat... :lol: :lol: :lol: Chodzi tutaj o czas pracy. Np. u mnie komputer chodzi 24/24 i nie moge pozwolić sobie na niestabilny dysk. Z mojego doświadczenia wiem, źe na samsungach miałem po pewnych godzinach pracy utratę danych a kończyło się to bad sectorami lub siadnięciem elektryki. Nie chcę oceniać Seagate, poniewaź na komputerze firmowym ten dysk pracuje juź dość długo, tak Maxtor słuźy mi juź 3820h pracy bez zaźutu

a tutaj moja propozycja:

Procek: Intel Pentium4 D940 2x3.2Ghz 2X 2MB cache 1100zł.–
Płyta: Napewno jakaś DFI 500–600zł.–
Pamięci: GEIL DDR2 PC2 4300 533 2x1GB 700zł.–
Graficzna: MSI GEFORCE 7800 GS 256MB 256BIT 500/1400 MHZ 1210zł.–
Dysk: WD 250GB 7200OBR 8MB CACHE 320zł.–
Zasilacz: Chieftec 450W APFC 24/20pin 205zł.–
Obudowa: Zwykła bez zasilacza 80–100zł.–
Nagrywarka: LG DVD–RW + 110zł.–

Cena na dzień dzisiejszy: 4130 po 4% upuście (co napewno wytargujesz) mieści się w 4tyś.

A cena takiego sprzętu za 4lata to:

Procek: 200zł
Płyta: 100zł
Pamięci: 200zł
Grafika – 250zł
Dysk – 80zł
Zasilacz – 50zł
Obudowa – 80–100zł
Nagrywarka – 50zł

razem: 1030zł

(OCZYWIŚCIE CEN SĄ PRZYPUSZCZALNE)
garret.
Dodano
23.04.2006 16:22:03
garret.:

Dysk polecałbym WD Albo Maxtora, samsungi nie są zbyt stabilne do tego źywotność... ehh..

G***** prawda, w domu mam 2 kompy, na kaźdym dysk samsunga i jeden trzyma juź siódmy rok.

Co do kompa: jest ok i jest jak znalazł, tyle źe za 3–4 lata moźe wszystko się zmienić(stantardy itp.).
klosik007
Dodano
23.04.2006 15:31:18
garret.:
mettal:
Pamięć DDR 1GB PC3200 400MHz Patriot value PSD1G400 – 331.00zł
Zasilacz Tagan black TG420–U01 420W – 323.00zł
[SATA2] Dysk Samsung 200GB 7200 8MB SP2004C – 297.00zł

Zasilacze Tagana są bardzo cięźkie i polecałbym chiefteca (są tańsze i bardziej wydajne)

W jaki sensie są wydajniejsze? – moźesz to rozwinąć?

Dysk polecałbym WD Albo Maxtora, samsungi nie są zbyt stabilne do tego źywotność... ehh..

Znajdę równie tyle samo opinii , które psy wieszac zaczną na WD i Maxtorach . Dyski Samsunga są równie dobre jak pozostałych, poza tym są tańsze

Jak zamierzasz kupywać ram to patrz na czas dostępu (CL) źeby nie wcisneli ci jakiegoś shittu ;–)

Ja bym jednak wpierw popatrzył czy pasują do płyty

@Ernescie Stasicki, nikt Ci nie powie co będzie za 3–4 lata . Zawdy ktos mi radził w kwestii co kupic – kupiłem 486DX2 za 30.000000 starych złotych – z mozliwością rozbudowy :mrgreen: . I co?. po 2 latach Intel wypuścił Pentium – do wymiany ...właściwie wszystko było.
Tak więc, kierowałbym się – moźe zdewaluowaną zasadą – kaźdemu wg potrzeb , czyli złóź taki komputer, który jest ci w tej chwili niebędny do pracy/nauki i przy którym komfortowo podziałasz.
Seeker
Dodano
23.04.2006 14:09:26
Ernest Stasicki
Dodano:
23.04.2006 03:53:13
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2