Kompresja
Witam!Chcem sformatować dysk juź w Windowsie.Np. dysk d: prawy przycisk myszy i formatuj ale tam coś pisze czy włączyć kompresję?Co to znaczy?
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc! :wink: :wink:
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc! :wink: :wink:
Odpowiedzi: 5
fend18 – kompresowanie "starych" plików itp. to opcja pewnie i przydatna, ale nijak się ona ma do formatu :lol:
Zaś jej dostepność z poziomu "oczyszczania dysku" to wszak zupełnie inna sprawa tak jak i poprzez "atrybuty zaawansowane".
Zaś jej dostepność z poziomu "oczyszczania dysku" to wszak zupełnie inna sprawa tak jak i poprzez "atrybuty zaawansowane".
moze masz racje ze z tym kompresowaniem podczas formatowania (nie myli sie ten co nic nie robi), ale co do kompresji to mi sie bardzo przydaje mam dysk 40 GB i bardzo czesto brakuje mi miejsca, a po kompresji zawsze to kilkadziesiat mega wiecej wiec uwazam to za pozyteczna opcje (kwestia gustu a dzentelmeni o gustach nie dyskutuja) pzdr
Włączyć to zawsze moźna, a na formatowanym dysku/partycji co chciałbyś kompresować ?
dobra :
Dawno, dawno temu – w czasach gdy dysk 1GB uchodził za kolosa stosowano kompresję by uzyskać mozliwość wpakowania na hdd większej ilości danych niź by to z jego "nominalnej" pojemności wynikało.
W miarę "wzrostu" dysków taka potrzeba nie tylko zanikała, ale ównieź wyniki pracy tej opcji stawąły się coraz bardziej iluzoryczne.
Z tego co pamiętam jeszcze przy dyskach 1,2GB jakieś zyski moźna było wydusić. Przy 2GB juź praktycznie nie dawąło się odczuć tego przyrostu.
Sam kiedyś – w czasach 286 na dysku 40MB miałem zainstalowane ok 70MB danych i jeszcze jakieś wolne miejsce, ale....... to se ne wrati.
dobra :
Dawno, dawno temu – w czasach gdy dysk 1GB uchodził za kolosa stosowano kompresję by uzyskać mozliwość wpakowania na hdd większej ilości danych niź by to z jego "nominalnej" pojemności wynikało.
W miarę "wzrostu" dysków taka potrzeba nie tylko zanikała, ale ównieź wyniki pracy tej opcji stawąły się coraz bardziej iluzoryczne.
Z tego co pamiętam jeszcze przy dyskach 1,2GB jakieś zyski moźna było wydusić. Przy 2GB juź praktycznie nie dawąło się odczuć tego przyrostu.
Sam kiedyś – w czasach 286 na dysku 40MB miałem zainstalowane ok 70MB danych i jeszcze jakieś wolne miejsce, ale....... to se ne wrati.
Rebe:Nie zaznaczaj tej opcji przy formatowaniu.
wyjasnisz dlaczego?
Nie zaznaczaj tej opcji przy formatowaniu.
Strona 1 / 1