Komplet

chce zabezpieczyc jak najlepiej swoj komputer i wtym celu pisze tutaj. Chce zebyscie polecili co zrobic. Wiec pokolei wysztko: sp2 mam, nie wiem jakiego av zainstalowac bezplatnego, zainstalowalem Ad–aware 6, i jakiego fw polecacie? Co jeszcze moge zrobic zeby lepiej zabezpieczyc komputer?

Odpowiedzi: 20

Lisowczyk:
Pięknie EL NINO – tylko tak dalej
A dziekuje, ale Ciebie rowniez dotyczy sprawa pisania w temacie :P .
EL NINO
Dodano
25.03.2005 11:11:32
EL NINO:
Floating:
koniec tematu.
Masz racje kolego. Chcesz cos ode mnie ? Prosze na PW. Kazdy Twoj post nie na temat wyleci.

Pięknie EL NINO – tylko tak dalej, a moźna się spodziewać worka listów do Administratora albo nawet jakiejś petycji. Choć to Ci akurat nie pierwszyzna , o ile archiwalia pamiętam.
Lisowczyk
Dodano
25.03.2005 10:48:07
Floating:
koniec tematu.
Masz racje kolego. Chcesz cos ode mnie ? Prosze na PW. Kazdy Twoj post nie na temat wyleci.
EL NINO
Dodano
24.03.2005 23:53:04
El Nino,
mam juź dość twojego mentorstwa :evil:
przekazalem sprawę głównemu administratorowi forum.
koniec tematu.
Floating
Dodano
24.03.2005 23:48:37
Daimos:
więc chyba ten mój zestawik na razie się sprawdza.
Chocby tu i miesiac pisac, to znajac Cie, nie bedziesz w stanie zrozumiec o co chodzi. Masz kolego klapy na oczach i dopoki ich nie zrzucisz, bedziesz powtarzal bzdury ktore nikogo nie obchodza. Na to Twoje stwierdzenie moge tylko napisac tyle: nie trafiles jeszcze na strone ktora nauczylaby Cie rozumu.
Daimos:
a ja nie jestem zwykłym uźytkownikie, bo wymagam od swoich programików dość duźo. główne po to by je testować
To juz wiemy ze nie jestes "zwyklym uzytkownikiem", bo powtarzasz to na kazdym kroku. Z tym ze akurat pokrywa sie to z moim o Tobie zdaniem. Ale jedno przyjmij do wiadomosci jesli potrafisz to zrozumiec – testuj co chcesz i kiedy chcesz, tylko nie zarzucaj nas tutaj zbednymi, nikomu niepotrzebnymi informacjami. Racz to zachowac dla siebie i nie flooduj.

Floating:
El Nino – ty mi grozisz?
Uwaźaj źeby ten ptak na twoim balkonie nie zmienił
lokalizacji i obiektu :evil:
Co prosze ? Ktos lub cos Ci grozi ? Moze zadzwon na 997 ?
No chyba ze jak to zwykle bywa z podobnymi Tobie, nie potrafisz zrozumiec kilku slow w ojczystym jezyku. Zwykle kilka korepetycji z polskiego pomaga.

No i tak przy okazji – nie pomylilo Ci sie forum z komunikatorem ? Racz prosze zmienic swoje w tej kwestii podejscie.
EL NINO
Dodano
24.03.2005 23:42:38
daimos, wysłałem ci 2 info na pw, wpadnę wieczorkiem :wink:
Floating
Dodano
24.03.2005 19:32:37
nie mam pandy :wink: ale dla mnie to najbardziej kompleksowa ochrona w rozsądnej cenie.
http://pclab.pl/art14168.html
to chyba dobry opis. zrasztą niech user wgra triala i sam zobaczy co i jak :wink: ja wgrywałem wszystkie dostępne triale przed wyborem "tego jedynego". no moźe poza sophosem (tak się to pisze?) i normanem. to najlepszy sposób by wybrać antywira. na kaźdym komputerze program działa inaczej. ja mogę tylko podpowiedzieć na jakie zwrócić uwagę.

"Zafi" to ja. coś się stało z moim poprzednim kontem. nie mogłem się zalogować. nie dostałem źadnych informacji o wykluczeniu z forum więc załoźyłem drugie.
Daimos
Dodano
24.03.2005 19:10:37
El Nino – ty mi grozisz?
Uwaźaj źeby ten ptak na twoim balkonie nie zmienił
lokalizacji i obiektu :evil:
Floating
Dodano
24.03.2005 18:59:30
E tam... deos nie nastawiaj sie na kupno antywirusa o ktorym sie "duzo mowi", kup takiego ktory sam uznasz za najlepszy, w najkorzystniejszej cenie...
Wszelkie testy to wg/dla mnie "pic na wode", znaczy nie powinny byc wyznacznikami i pierwszorzednymi argumentami
Polecić, nic nie polece bo kazdy swoje chwali

Zafi ?? :wink:
Bobi
Dodano
24.03.2005 17:11:05
chyba w tym momęcie to najrozsądniejszy antywirus ale musisz się nastawić na sporę mulenie
Daimos
Dodano
24.03.2005 16:45:45
Oglupialem tu przy was :? Zainstalowalem Avast`a i zobacze jak sie sprawdzi jak sie nie sprawdzi to poczytam jeszcze o av, ale widze ze duzo mowicie o panda titanium to moze ja zakupie.
deos
Dodano
24.03.2005 16:43:13
po prostu trzeba wybrać czy instaluję program i boję się chodzić po necie czy instaluje program i robię co chce. ja robię w necie co mi się podoba (w granicach rozsądku) i nie mam źadnych problemów. więc chyba ten mój zestawik na razie się sprawdza.

a ja nie jestem zwykłym uźytkownikie, bo wymagam od swoich programików dość duźo. główne po to by je testować
Daimos
Dodano
24.03.2005 13:06:58
Floating:
El Nino,
wprost prosisz się...
O co ? O wp.....ol ? Czasami :mrgreen: .
Floating:
musiałbym odpisać ci postem w treści za 720 dni
odwyku od forum... :wink:
spokojniej!
ptaszki za oknem ćwierkają, idzie wiosna... :D
Dlatego ze wiosna i jakis wesoly wrobel obsrywa mi balkon, mialbys moze tylko miesiac tego odwyku albo kare w zawiasach :wink: .
EL NINO
Dodano
24.03.2005 12:47:30
El Nino,
wprost prosisz się...
a niech tam :wink:
musiałbym odpisać ci postem w treści za 720 dni
odwyku od forum... :wink:
spokojniej!
ptaszki za oknem ćwierkają, idzie wiosna... :D
Floating
Dodano
24.03.2005 12:34:03
Miąłem coś napisac popierając cytatami z tego topicu,ale ... ochota mnie odeszła, gdy zacząłem się w czytywać w te dywagacje o niezwykłych uzytkownikach, bo to juź o jakiś syndrom z "wyźszością" w nazwie zahacza.
Tedy tylko kolejny raz napisźe najlepszy program to taki, który jest w ogole uzywany.
Niezwykli uźytkownicy to pewnie jeszcze muszą mieć 153 tysiące opcji do ustawienia w nim, a potem pojawiają się pytania typu "dlaczego coś tam się nie łączy/nie otwiera" itp.
Nie ma AV najskuteczniejszego, moźe być najwyźej taki, który był najskuteczniejszy w działaniu w określonym czasie i dla określonej grupy wirusów.
W wypadku windowsa trudno jest ównieź mówić o najskuteczniejszym FW, poniewaź nie jest znany kod systemu, a tym samym wszystkie potencjalne mozliwości wejść nie mogą być przewidziane.

Daimos – zachęcam Cię do obejrzenia moich logów z HJT – są dwa topiki w tym dziale.
Programem AV był w czasie ich tworzenia EZArmor – wyjątkowo źle wypadający w testach, a FW nigdy innego, niź systmeowy, nie uzywałem.
Moźe analiza tych logów doprowadzi Cię do jakichś wniosków co do "kultury posługiwania się internetem",
bez konieczności odwoływanie się do własnej "niezwykłości".
Rebe
Dodano
24.03.2005 12:15:14
czytajac posty we wszystkich działach, nawet jeśli
czasem nie przyswajam tematów, to odnoszę wraźenie
źe niektórzy z nas uźytkowników, zwłaszcza ci którzy
afiszują się swoją praktyczną wiedzą – przesadzają
akurat w odwrotną stronę, działając deprymująco
i destrukcyjnie, zwłaszcza na początkujących (począt–
kujący to bardzo szerokie określenie).
wszyscy praktykujący fachowcy – prosimy o pomoc, suro
wą ale konstruktywną krytykę, bo większość (niestety)
postów od osób odpowiedzialnych za forum jest taka,
źe "inniejsi" zwykli uźytkownicy wam przeszkadzają (?)
moźna odnieść wraźenie, źe wszyscy powinniśmy posiadać wiedzę co najmniej na poziomie adminów i moderatorów, pozostaje więc samonarzucające się
pytanie – po co to forum jest? :?
Floating
Dodano
24.03.2005 12:13:52
Floating:
El Nino – gołąbeczku,
czytałeś moje posty?
to był mój głos w poruszonym temacie a nie bezdyskusyjna porada... :wink:
"Golabeczku" to Ty bedziesz sie mogl do mnie zwracac wtedy, gdy bedziemy bo wodce na pierwszej randce. Teraz jednak powstrzymaj swoje zapedy bo mnie one nie biora. Z tym ze nie zarzucaj mi slepoty albo glupoty – potrafie poki co rozroznic wartosciowy post od pierdniecia.
Floating:
jeśli ci trzeba to uświadomić – to szansę na załapa–
nia dialera mam codziennie – wszystkie suwaki mam
na maxa w prawo... :wink:
Ale co to kogo obchodzi gdzie Ty masz suwaki ? Ktos o to pytal ? Mozesz sie nawet na guziki pozapinac a mnie to ani ziabi ani grzeje. To wylacznie Twoj biznes.
Floating:
panda titanium nie uchroniła mnie, panda platinium
robi to (jak na razie) znakomicie
I to wlasnie wypisz sobie nad lozkiem –> "jak na razie". Chcesz wiedziec jak chroni innych ? Przegladnij archiwalne posty.
Floating:
... ma kilka opcji niedostępnych w pozostałych zabezpieczeniach :wink:
co zresztą jako fachowiec, powinieneś dobrze wiedzieć
:mrgreen:
Tylko nie gadaj ze grochowke potrafi ugotowac. Na czym innym to ja sie nie znam, wiec jest duzym naduzyciem pisanie o mnie "fachowiec".
EL NINO
Dodano
24.03.2005 11:59:04
Poinstalowane antywiry i firewalle a systemy pelne smiecia. Czego to dowodzi ?

źe ponistalowali złe antywiry. dodatkowo nie potrafią ich obsługiwać. ale ja widzę tu z 5 nowych logów dziennie. a ile osób jest w tym momęcie w internecie?
Ty nie jestes zwyklym ?

nie jesteśmy zwykli poniewaź w jakimś tam stopniu znamy się na bezpieczenstwie.
Pierdzielisz. Chyba nie wiesz jakie ma zadanie firewall, a to nie program chroniacy przed glupota uzytkownika.

doskonale wiem jakie zadanie ma firewall. ten motyw o którym wspominałem sam w sobie był czysty. dopiero po uruchomieniu ściągał spyware. dlatego firewall był w stanie ochronić przed nim. i to nie ja go ściągałem bo nie uźywam źadnych ulepszaczy w formacie .exe wolę raczej .jpg.
A wysmiewac bede zawsze rady w rodzaju – "zainstaluj to, to i to a bedziesz mial spokoj", "skanuj tym, tym i tamtym a moze jeszcze tego uzyj". Guzik prawda. To belkot pseudofachmanow.

a wiesz źe ja szukam takiego zestawienia? i mam nadzieje źe znajdę taki zestaw który ochroni mnie przed wszystkimi zagroźeniami płynącymi z internetu. jak na razie jednak trzymam hijack this na dysku. wierzę jednak źe dam radę złoźyć taki zestaw który mnie ochroni. na razie głównym problemem jest dominacja IE we wszystkich programach.
Daimos
Dodano
24.03.2005 11:56:00
El Nino – gołąbeczku,
czytałeś moje posty?
to był mój głos w poruszonym temacie a nie bezdyskusyjna porada... :wink:
przejrzałem ponownie stronę i nie widzę tu lobbowania
jakiegoś konkretnego rozwiązania, zastrzegająć się
przy tym, źe nie ma idealnego zabezpieczenia. :wink:
JA osobiście nie przestrzegam innych uźytkowników
przed klikaniem na wszystko co kolorowe i freewolne.
jeśli ci trzeba to uświadomić – to szansę na załapa–
nia dialera mam codziennie – wszystkie suwaki mam
na maxa w prawo... :wink:
panda titanium nie uchroniła mnie, panda platinium
robi to (jak na razie) znakomicie, bowiem jako jedyna
spośród wszystkich avirów! ma kilka opcji niedostępnych w pozostałych zabezpieczeniach :wink:
co zresztą jako fachowiec, powinieneś dobrze wiedzieć
:mrgreen:
Floating
Dodano
24.03.2005 11:41:35
Daimos:
myśle źe nie moźna tak ująć tego problemu
A dlaczego ? Zechciej moze przegladnac te setki logow. Do jakiego mozna wniosku dojsc ? Poinstalowane antywiry i firewalle a systemy pelne smiecia. Czego to dowodzi ?
Daimos:
ja wiem jak się zabezpieczyć. tylko czy zwykły uźytkownik wie?
Ja rowniez wiem – uzywam glowy – a jestem tylko zwyklym uzytkownikiem. Ty nie jestes zwyklym ?
Daimos:
nawet w motywach do win xp kryją się szpiedzy. wchodzą na komputer przy instalacji z internetu
No i widzisz. Ciagniesz byle co to i byle co masz. A gdzie rozsadek ?
Daimos:
gdyby uźytkownik miał firewall to by się obronił. nie miał i był format
Pierdzielisz. Chyba nie wiesz jakie ma zadanie firewall, a to nie program chroniacy przed glupota uzytkownika.
Daimos:
dlatego uwaźam źe powinniśmy informaować a nie wyśmiewać
W jaki sposob informowac ? Czego nie wysmiewac ? Od zawsze "informuje" o tym, ze nie ma programu ktory jest "najlepszy". Od zawsze "informuje" ze zaden program nie zapewni 100%–wego bezpieczenstwa. Od zawsze "informuje" ze trzeba byc ostroznym i nie klikac gdzie popadnie.
A wysmiewac bede zawsze rady w rodzaju – "zainstaluj to, to i to a bedziesz mial spokoj", "skanuj tym, tym i tamtym a moze jeszcze tego uzyj". Guzik prawda. To belkot pseudofachmanow.

Tobie Floating przydaloby sie troche samokrytycyzmu, bo z tego co widze i wyobraznia i wiedza sa Ci obce.
EL NINO
Dodano
24.03.2005 11:26:06
deos
Dodano:
23.03.2005 18:52:36
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2