Komp zawiesz się tak że pomaga tylko reset
Witam nie wiedziałem gdzie dodać więc napisałem tutaj. Moj problem jest taki ze komp zawiesz mi się w taki sposób jakby zamierał obraz zamraża się i nic oprócz resetu nie pomaga dzieje sie tak juz długo zrobilem chyba z tydzien temu format wszystko było ok a tu nagle dzisiaj znowu to sam. Zawiasty te nie są regularne i czasami przed dłuzszy okres ich nie ma, jedyne co zauwazyłem to to, że temperatura na procku jest dosyć wysoka i teraz wynosi 71 stopni.
MOja konfiguracja kompa to
Intel Celeron 1GHz
256Ram
karta Riva TNT 32MB
dysk Samsung 20GB
Wiem ze sprzęt dosyć zawansowany wiekowo no ale lepszy nie jest mi potrzebny. Jako dziwnie przychodzi mi namyśl to ze procek sie przegrzewa ale nie wiem nie znam się może źle rozumume. Prosze wszytkich o pomoc i z góry za nią dziękuje:mryellow: Pozdro
Odpowiedzi: 10
szczupak19poprostu spraw sobie wiatrak na cipset,bo jak cipset sie przegzewa to komputer sie zawiesz lub sie restartuje .Albo to muze być wina pamieci ram moga sie hlać wyczyść bardzo dokładnie kości ram i przemień je na odwrut moze to ci pomoze. pozdrawiam !!
Po samym błedziem ożna tylko zgadywać uzywając .. bazy wiedzy MS.
W dziale XP jest przyklejony temat z debugerem w tytule - skorzystaje z wiedzy w nim zawartej by na podstawie zawartości pliku *.dmp sprawdzić który element ( sterownik 0 powoduje błąd.
Witam.
Podpinając się do tematu:
koleżanka ma komputer na płycie Epox i z prockiem AMD (nie pamiętam dokładnie jakie symbole). Od dłuższego czasu wieszał jej się Win (XP2SP2): w pewnym momencie komputer przestawał reagować na jakiekolwiek sygnały z myszy czy klawiatury. Po restarcie zdarzało się, iż zaraz po załadowaniu Windy od razu zawieszał się. Przeinstalowałem jej windowsa. Niestety na "świeżym dzieje się podobnie". Dodatkowo kilka razy pojawił się niebieski ekran dużą ilością tekstu. Na górze rzucający się napis IRQL_NOT_LESS a na dole kilka kluczy: 0x0000000A 0x000000FF 0x00000001 0x806F278E. O co chodzi temu komputerowi? Czyżby występował jakiś konflikt pomiędzy hardwarem'i, a może za słaby zasilacz (szczerze mówiąc nie wiem ile watowy)?
Pomóżcie Przyjaciele...
Nic mi sie nie pomyliło!! Odpiąłem chłodzenie od CPU bo musiałem mieć dostęp do zworek na płycie gł. I to był bezpośredni problem.
Rozwinięcie:
G - Graficzny ( PU )
C - Centralny ( PU )
Kup sobie jakiś nowy cooler, w tym mogły łożyska siąść lub mógł się po prostu zajechać. To wydatek raptem paru złotych (do takiego procesora nie trzeba czegoś ekstra wydajnego) a masz spokój.
Przeczyściłem całego kompa także chłodzenie i zdaje się że wentylator od procka siada po przeczyszczeniu chodził dosyć szybko aż zaczoł się jakby zacinać i potem jego obroty zmalały. Mam nadzieję że to tylko to:D Dzieki za odzew Pozdro
Bobi - nie sumituj się ( andrewcycu2 zaczął dobrze tylko Mu isę G, w C zmieniło ). Ja jednak nie o tym - jeszcze jedna rzecz mi się nasunęła - grzanie , nawet przy lekkim OC, a czasem i bez niego, grafiki - objaw moze pasować. W tym wypadku obnizenie taktowania, przedmuch wiatraka i radiatora karty graficznej moga być jakimś wyjściem. Inna rzecz, że i CPU rzeczywiście warto pewnie odświeżyc przez oczyszczenie elementow chłodzących, ale to już obocznosć.
-
[quote=Rebe]tylko Mu isę G, w C zmieniło[/quote] Jak możesz to rozwiń to bo nie kumam ;/
Pierwsze słyszę żeby reakcją na przegrzewanie się CPU było zawieszenie systemu. Zawsze mi się wydawało, że następować powinien restart, ew. całkowite odcięcie prądu.
szczupak19, sprawdź to chłodzenie mimo wszystko, przy aurze jaka za oknem panuje to różnie bywa. Trochę kurzu i już jest nieciekawie.
Ponadto podgląd zdarzeń, trzeba znaleźć jakiś punkt zaczepienia.
-
[quote=Bobi]Pierwsze słyszę żeby reakcją na przegrzewanie się CPU było zawieszenie systemu. [/quote] U mnie właśnie tak było i też do końca nie wiedziałem ale temp miałem ustawioną na 75 stopni i po restarcie była ona nieznacznie niższa i miałem tak że podczas grania się wieszał więc jest to możliwe ;) A przyczną tego było moje niedopatrzenie bo dzień wcześniej majstrowałem i odpiąłem kabelek od coolera ;] Bywa :P
Zobacz czy ile czasu zajmuje mu zawieszenie sie podczas grania w coś 3D a ile jak np przeglądasz www. Jeżeli czas do zwiechy jest krótszy podczas grania to znaczy że procek sie przegrzewa i prawdopodobnie w BOISie jest ustawiona granica temp. procka przy której komp ma sie "zawiesić" żeby procek sie nie zjarał i jeżeli to o to chodzi to granicę tą można zwiększyć ale istnieje już duże ryzyko spalenia :P Zobacz czy chłodzenie jest sprawne. Może przypadkowo kabelek od coolera sie odpiął ;)
Strona 1 / 1