Komp za 5000zl. Co wybrać?
Witam
W niedługim czasie zamierzam kupić komputer mam na to 5000 zł, z czego 1400 zamierzam przeznaczyć na specjalna klawiaturę (gdyż jestem osoba niepełnosprawną)-miałbym prośbę jakiego zestaw proponowalibyście?
ma służyć głównie do grania (jaka płyta główna, procesor, karta graf. i pamięć)
jak najlepszy dźwięk (karta muzyczna i głośniki )
co do obrazu to LCD 19 cali
no i takie rzeczy jak nagrywarka DVD, obudowa, zasilacz
(możliwe że coś przeoczyłem-wiec podpowiedzcie)
proszę o najlepsza konfiguracje za tą cenę.
Z góry dziękuje i pozdrawiam
P.S.
dobrze by było jakby ta konfiguracja w pełni wykorzystywała system Windows Wista
Odpowiedzi: 2
Jeśli chodzi o procesor to ja wybrał bym jakiegoś AMD Athlona 64 bit np AMD Athlon 64 X2 3800+ za jakies 700 zł lub coś droższego AMD Athlon 64 X2 4400+ za jakieś 1000 zł .Jeśli chodzi o karte graficzną to może jakieś w trybie SLI (wymagana obsłuha na płycie głównej ) np ASUS GEFORCE 7950 GX2 1024MB 512BIT QUAD SLI BOX drogie bo jakieś 2500 zl ale wypaśne nie miara no ale może coś tańszego np GeForce 7900GS x2 w trybie SLI za jakieś 1600 zł .No cóż jeśli chcesz żeby Ci dobrze gry chodziły to na grafice nie ma co oszczędzać.Ram hmm może Kingston HyperX 2 GB (2 x GB ) DDR2 667 mhz naprawde dobry RAM. No i jakaś płyta główna która to uniesie Asus M2N32 WS Prof
Slimc:proszę o najlepsza konfiguracje za tą cenę.
Nie ma niestety takiej , różnorodność podzespołów do komputera na rynku sprawia, że to co dla mnie może być najlepsze , dla np. overclockera juz nie będzie , to co mnie interesuje w komputerze , np. czy moge podłaczyc kamerę cyfrową, ilośc gniazd USB , gniazda na karty pamięci itd, itd , mogą zupełnie nie interesować kogoś innego .
Wiem zaraz się tu pojawia posty z konfiguracjami różnymi do kwoty 3,600zł , ale to bez znaczenia. Sprzęt się wybiera samemu , a nie patrzy co ktoś w necie napisze , bazując jeno na tym co obecnie posiada, bez odniesienia do innych sprawdzonych przez siebie konfiguracji sprzętowych.
Już lepiej by to wyglądało , gdybyś sam skorzystał z konfiguratora w jakim sklepie internetowym , czy Komputroniku czy innym i przedstawił propozycje jako swój wybór, wtedy na temat sprzętu można by pogadać i cos sensownego napisać IMO
A może by trochę poczekać?? Niedługo mają mieć premiere pamięci ddr3 i dx10, więc skoro chcesz inwestować tyle pieniedzy w kompa to warto poczekać i wydać to na coś nowoczesnego?<br />