komp nieodpala
Witam!!!
odrazu przedstawiam problem – po nacisnieciu przycisku start pojawił sie tylko krutki dźwiek cos w rodzaju "dzyt" :) i dalej nic komp nieodpala.wic szybko zdjełem obudowe i jeszcze raz na start znów ten sam dźwięk, witraczek na procku wykonał moźe z 2 obroty i cisza, diody na płycie głównej świeciły sie caly czas. No wiec pomyslałem pewnie zasilacz? odpiełem kable od płyty obejźałem styki i sa "czysciutkie" wpiołem je i znów start komp odpalił aź! do ekranu POST. no i juz sie zdenerwowałem. wyjełem to wtyczkię jeszcze raz obejźałem i znów włoźyłem. komp odpalił i chodzi przy ponownych rozruchach jest ok.
napiecia na zasiłaczu w stanie "spoczynku"
12–12.1
5–4.85
3.3–3.33
1.6–1.62
pod 3dmarkim
12–12.18
5–4.75!
3.3–3.28
1.6–1.6 do 1.65
zasilacz modecom 300W
sprzęt tak jak w opisie
zdaźyło sie to dzis pierwszy raz.
prosze o pomoc czy mam cos z tym robić czy zostawić w spokoju(jakas tam chwilowa dolegliwość)
pozdrawiam
odrazu przedstawiam problem – po nacisnieciu przycisku start pojawił sie tylko krutki dźwiek cos w rodzaju "dzyt" :) i dalej nic komp nieodpala.wic szybko zdjełem obudowe i jeszcze raz na start znów ten sam dźwięk, witraczek na procku wykonał moźe z 2 obroty i cisza, diody na płycie głównej świeciły sie caly czas. No wiec pomyslałem pewnie zasilacz? odpiełem kable od płyty obejźałem styki i sa "czysciutkie" wpiołem je i znów start komp odpalił aź! do ekranu POST. no i juz sie zdenerwowałem. wyjełem to wtyczkię jeszcze raz obejźałem i znów włoźyłem. komp odpalił i chodzi przy ponownych rozruchach jest ok.
napiecia na zasiłaczu w stanie "spoczynku"
12–12.1
5–4.85
3.3–3.33
1.6–1.62
pod 3dmarkim
12–12.18
5–4.75!
3.3–3.28
1.6–1.6 do 1.65
zasilacz modecom 300W
sprzęt tak jak w opisie
zdaźyło sie to dzis pierwszy raz.
prosze o pomoc czy mam cos z tym robić czy zostawić w spokoju(jakas tam chwilowa dolegliwość)
pozdrawiam
Odpowiedzi: 14
Dla wszelkiego oblicz sobie tu: http://extreme.outervision.com/index.jsp
Zastanów się nad nową, bo to zawsze dobra inwestycja na przyszłość.
Zastanów się nad nową, bo to zawsze dobra inwestycja na przyszłość.
No własnie problem z odpaleniem jak narazie znikł.
a zasilka???napięcia sprawdzilm miernikiem(tagrze podczas startu systemu i odrazu po nacisnięciu START wskakuja na odpowiednie wartości)i sa stabilne. wartosci napięć teź są ok wnioskując po moich pomiarach.
pozdrawiam
a zasilka???napięcia sprawdzilm miernikiem(tagrze podczas startu systemu i odrazu po nacisnięciu START wskakuja na odpowiednie wartości)i sa stabilne. wartosci napięć teź są ok wnioskując po moich pomiarach.
pozdrawiam
Nie jest to wina jakichś tam plików czy systemu jako takiego bo komp się NIE ODPALA czyli sprawa jest sprzętowa (pewnie ta zasiłka) a nie systemowa. Zastanów się nad nową, mocniejszą bo teź nie napisałeś jakie masz "bebechy". 300W to trochę mało w dzisiejszych czasach.darekgra:Witam!!!
odrazu przedstawiam problem – po nacisnieciu przycisku start pojawił sie tylko krutki dźwiek cos w rodzaju "dzyt" :) i dalej nic komp nieodpala
mi sie wydaje ze miales dokładnie to co ja czyli jakies bledy z plikami i system sobie je naprawił po jakims czasie (tak było u mnie) i teź ten problem znikł 8)
witam!!!
problem jak narazie znikł :D .czy to mozliwe ze to mógłbbyć jkiś wirus? przedtem w programach ktore startowały wraz z systemem było cos takiego"NWEReboot"
niewiem co to było. zaden antywir nic niewykrywał hijackthis teź nic.
wcześniejsze problemy z kompem to raczej niebyła wina napięć. Poniewaz kupilem miernik (taki) zabrałem się do pomiarów, oto wyniki:
(napiecie–w "spoczynku"–w stresie)
12V–12.14–12.2
5V–4.98–4.95
3.3V–3.4–3.4
mam jeszcze takie jedno pytanie. Jak sprawdzić napięcie na procesorze?(miernikiem)
pozdrawiam
problem jak narazie znikł :D .czy to mozliwe ze to mógłbbyć jkiś wirus? przedtem w programach ktore startowały wraz z systemem było cos takiego"NWEReboot"
niewiem co to było. zaden antywir nic niewykrywał hijackthis teź nic.
wcześniejsze problemy z kompem to raczej niebyła wina napięć. Poniewaz kupilem miernik (taki) zabrałem się do pomiarów, oto wyniki:
(napiecie–w "spoczynku"–w stresie)
12V–12.14–12.2
5V–4.98–4.95
3.3V–3.4–3.4
mam jeszcze takie jedno pytanie. Jak sprawdzić napięcie na procesorze?(miernikiem)
pozdrawiam
no to właśnie masz takie same symptomy jak ja miałem teź jak juź załapał to mugł chodzić cały czas puki nie wył kompa a niekiedy to odrazu po wł sie wyłanczał :idea:
uffff... juz działa ale miałem stracha bo kumpela chciała juz do serwisu dzwonic :)
szczeźe to niemam pojęci co tam bylo źle... nakombinowałem sie z taśmami przewodami, z resetem BIOS itp.
SDM a sygnałki to leciały całt czas tyle ze one były nie takie wyraźne jak ma BIOS tylko jakby na "pół gwizdka"
a napiecia to w tym zasilaczu musze sprawdzić miernikiem bo te dane z biosu to se moźna o kant kuli potłuc ten sam zasilacz u mnie na kompie miał napięcie 5V 4.78 a na koleźanki 5.4 troche duźa rozbieźność.
a teraz na temat mojego sprzętu i problemu
z hłodzeniem to chyba jest ok
napicie procka jest ok
predkosćFSB standardowa dladanego procka
mnoźnika nieda sie zmienic wiec jest teź ok
no i ten problem jest tylko podłuzszym przestoju kompa tak z 3 godzinki
a jak juz odpali to moze i 24 godziny nadobe chodzić i nic sie niedzieje moźna grać i torturowac kompa i nic tylko ten okropny start.
pozdrawiam
szczeźe to niemam pojęci co tam bylo źle... nakombinowałem sie z taśmami przewodami, z resetem BIOS itp.
SDM a sygnałki to leciały całt czas tyle ze one były nie takie wyraźne jak ma BIOS tylko jakby na "pół gwizdka"
a napiecia to w tym zasilaczu musze sprawdzić miernikiem bo te dane z biosu to se moźna o kant kuli potłuc ten sam zasilacz u mnie na kompie miał napięcie 5V 4.78 a na koleźanki 5.4 troche duźa rozbieźność.
a teraz na temat mojego sprzętu i problemu
SDM:Arrow Nie dostarczone chłodzenie procesorowi
Arrow Nie właściwe napięcie zasilania procesora
Arrow Nie właściwa predkość magistrali ołyty głównej
Arrow Nie właściwy mnoźnik zegara procesora
z hłodzeniem to chyba jest ok
napicie procka jest ok
predkosćFSB standardowa dladanego procka
mnoźnika nieda sie zmienic wiec jest teź ok
no i ten problem jest tylko podłuzszym przestoju kompa tak z 3 godzinki
a jak juz odpali to moze i 24 godziny nadobe chodzić i nic sie niedzieje moźna grać i torturowac kompa i nic tylko ten okropny start.
pozdrawiam
Jaki masz BIOS :?: ile było tych sygnałów :?:
pomocy
poźyczyłem od kumpeli zasilacz(tak jak mi polecili przedmówcy) no i ok u mnie działało wszystko dobrze.
wiec oddaje kumpeli zasilacz podłaczam a tu nic pa nacisnieciu start wszystko jakby chodzilo dobrze tyle ze nic nie widać na monitoźe no i BIOS wydaje dziwny dźwięk krutkie piski cały czas sie powtarzające. dioda od dysku cały czas sie świeci a od nagrywarki cały casz miga wraz z dźwiekiem BIOS po odłączeniu nagrywarki nic sie niezmienilo.
zasilacz jest dobry bo sprawdzilem – cos na jej kompie musiao sie stac ale co?
pomocy proszę
jej sprzęt to płyta Gigabyte GA–81915ME Series
procek celeron 3 GHz
pamiec 512
dysk SATA 80GB samsunag
grafika GeForce 6200 256Mb
poźyczyłem od kumpeli zasilacz(tak jak mi polecili przedmówcy) no i ok u mnie działało wszystko dobrze.
wiec oddaje kumpeli zasilacz podłaczam a tu nic pa nacisnieciu start wszystko jakby chodzilo dobrze tyle ze nic nie widać na monitoźe no i BIOS wydaje dziwny dźwięk krutkie piski cały czas sie powtarzające. dioda od dysku cały czas sie świeci a od nagrywarki cały casz miga wraz z dźwiekiem BIOS po odłączeniu nagrywarki nic sie niezmienilo.
zasilacz jest dobry bo sprawdzilem – cos na jej kompie musiao sie stac ale co?
pomocy proszę
jej sprzęt to płyta Gigabyte GA–81915ME Series
procek celeron 3 GHz
pamiec 512
dysk SATA 80GB samsunag
grafika GeForce 6200 256Mb
ja miałem podobnie ale miałem tak po zakupie nowego zasilacza i po którymś z kolei uruchomieniu kompa zaczoł sprawdzać dysk C w poszukiwaniu jakiś błedów i zaczął coś tam niby naprawiać zastępował pliki innymi no i od tego momentu juź mi sie tak niedzieje 8)
przyczyną moźe być:
:arrow: Nie dostarczone chłodzenie procesorowi
:arrow: Nie właściwe napięcie zasilania procesora
:arrow: Nie właściwa predkość magistrali ołyty głównej
:arrow: Nie właściwy mnoźnik zegara procesora
Prosze podaj co aktualnie sie dzieje :)
:arrow: Nie dostarczone chłodzenie procesorowi
:arrow: Nie właściwe napięcie zasilania procesora
:arrow: Nie właściwa predkość magistrali ołyty głównej
:arrow: Nie właściwy mnoźnik zegara procesora
Prosze podaj co aktualnie sie dzieje :)
no i dzis rano powtórka z rozrywki :(
musze jakis zasilacz skombinowac ale watpie zeby to byla jego wina poniewaź jak juz odpali to jest ok 3dMark bez zawieszki przechodzi nawet3 razy z kolei.
moze to płyta(jakis kondensator czy coś w tym rodaju)?
a i jeszcze dodam źe przycisk start po nieudanej próbie nieraaguje na powturne nacisniecie, dopiero wyłaczenie i wlączenie listwy daje moźliwośc startu(muszę powtaźać 3–4 razy i dopiero uda sie odpalic kompa)
pozdrawiam
musze jakis zasilacz skombinowac ale watpie zeby to byla jego wina poniewaź jak juz odpali to jest ok 3dMark bez zawieszki przechodzi nawet3 razy z kolei.
a i jeszcze dodam źe przycisk start po nieudanej próbie nieraaguje na powturne nacisniecie, dopiero wyłaczenie i wlączenie listwy daje moźliwośc startu(muszę powtaźać 3–4 razy i dopiero uda sie odpalic kompa)
pozdrawiam
no i dzis rano powtórka z rozrywki :(
pozdrawiam
pozdrawiam
Jak się sytuacja powtórzy sprawdź kompa na innym zasilaczu.
Strona 1 / 1