komp nieodpala

Witam!!!
odrazu przedstawiam problem – po nacisnieciu przycisku start pojawił sie tylko krutki dźwiek cos w rodzaju "dzyt" :) i dalej nic komp nieodpala.wic szybko zdjełem obudowe i jeszcze raz na start znów ten sam dźwięk, witraczek na procku wykonał moźe z 2 obroty i cisza, diody na płycie głównej świeciły sie caly czas. No wiec pomyslałem pewnie zasilacz? odpiełem kable od płyty obejźałem styki i sa "czysciutkie" wpiołem je i znów start komp odpalił aź! do ekranu POST. no i juz sie zdenerwowałem. wyjełem to wtyczkię jeszcze raz obejźałem i znów włoźyłem. komp odpalił i chodzi przy ponownych rozruchach jest ok.
napiecia na zasiłaczu w stanie "spoczynku"
12–12.1
5–4.85
3.3–3.33
1.6–1.62
pod 3dmarkim
12–12.18
5–4.75!
3.3–3.28
1.6–1.6 do 1.65
zasilacz modecom 300W
sprzęt tak jak w opisie
zdaźyło sie to dzis pierwszy raz.
prosze o pomoc czy mam cos z tym robić czy zostawić w spokoju(jakas tam chwilowa dolegliwość)
pozdrawiam

Odpowiedzi: 14

Dla wszelkiego oblicz sobie tu: http://extreme.outervision.com/index.jsp
Zastanów się nad nową, bo to zawsze dobra inwestycja na przyszłość.
Ucho
Dodano
10.03.2006 11:23:07
No własnie problem z odpaleniem jak narazie znikł.
a zasilka???napięcia sprawdzilm miernikiem(tagrze podczas startu systemu i odrazu po nacisnięciu START wskakuja na odpowiednie wartości)i sa stabilne. wartosci napięć teź są ok wnioskując po moich pomiarach.
pozdrawiam
darekgra
Dodano
09.03.2006 23:12:34
darekgra:
Witam!!!
odrazu przedstawiam problem – po nacisnieciu przycisku start pojawił sie tylko krutki dźwiek cos w rodzaju "dzyt" :) i dalej nic komp nieodpala
Nie jest to wina jakichś tam plików czy systemu jako takiego bo komp się NIE ODPALA czyli sprawa jest sprzętowa (pewnie ta zasiłka) a nie systemowa. Zastanów się nad nową, mocniejszą bo teź nie napisałeś jakie masz "bebechy". 300W to trochę mało w dzisiejszych czasach.
Ucho
Dodano
09.03.2006 14:27:34
mi sie wydaje ze miales dokładnie to co ja czyli jakies bledy z plikami i system sobie je naprawił po jakims czasie (tak było u mnie) i teź ten problem znikł 8)
rutkow
Dodano
08.03.2006 23:23:01
witam!!!
problem jak narazie znikł :D .czy to mozliwe ze to mógłbbyć jkiś wirus? przedtem w programach ktore startowały wraz z systemem było cos takiego"NWEReboot"
niewiem co to było. zaden antywir nic niewykrywał hijackthis teź nic.

wcześniejsze problemy z kompem to raczej niebyła wina napięć. Poniewaz kupilem miernik (taki) zabrałem się do pomiarów, oto wyniki:
(napiecie–w "spoczynku"–w stresie)
12V–12.14–12.2
5V–4.98–4.95
3.3V–3.4–3.4
mam jeszcze takie jedno pytanie. Jak sprawdzić napięcie na procesorze?(miernikiem)
pozdrawiam
darekgra
Dodano
08.03.2006 16:26:18
no to właśnie masz takie same symptomy jak ja miałem teź jak juź załapał to mugł chodzić cały czas puki nie wył kompa a niekiedy to odrazu po wł sie wyłanczał :idea:
rutkow
Dodano
04.03.2006 00:26:41
uffff... juz działa ale miałem stracha bo kumpela chciała juz do serwisu dzwonic :)
szczeźe to niemam pojęci co tam bylo źle... nakombinowałem sie z taśmami przewodami, z resetem BIOS itp.

SDM a sygnałki to leciały całt czas tyle ze one były nie takie wyraźne jak ma BIOS tylko jakby na "pół gwizdka"
a napiecia to w tym zasilaczu musze sprawdzić miernikiem bo te dane z biosu to se moźna o kant kuli potłuc ten sam zasilacz u mnie na kompie miał napięcie 5V 4.78 a na koleźanki 5.4 troche duźa rozbieźność.

a teraz na temat mojego sprzętu i problemu
SDM:
Arrow Nie dostarczone chłodzenie procesorowi
Arrow Nie właściwe napięcie zasilania procesora
Arrow Nie właściwa predkość magistrali ołyty głównej
Arrow Nie właściwy mnoźnik zegara procesora

z hłodzeniem to chyba jest ok
napicie procka jest ok
predkosćFSB standardowa dladanego procka
mnoźnika nieda sie zmienic wiec jest teź ok

no i ten problem jest tylko podłuzszym przestoju kompa tak z 3 godzinki
a jak juz odpali to moze i 24 godziny nadobe chodzić i nic sie niedzieje moźna grać i torturowac kompa i nic tylko ten okropny start.
pozdrawiam
darekgra
Dodano
03.03.2006 23:40:25
Jaki masz BIOS :?: ile było tych sygnałów :?:
SDM
Dodano
03.03.2006 22:18:22
pomocy
poźyczyłem od kumpeli zasilacz(tak jak mi polecili przedmówcy) no i ok u mnie działało wszystko dobrze.
wiec oddaje kumpeli zasilacz podłaczam a tu nic pa nacisnieciu start wszystko jakby chodzilo dobrze tyle ze nic nie widać na monitoźe no i BIOS wydaje dziwny dźwięk krutkie piski cały czas sie powtarzające. dioda od dysku cały czas sie świeci a od nagrywarki cały casz miga wraz z dźwiekiem BIOS po odłączeniu nagrywarki nic sie niezmienilo.
zasilacz jest dobry bo sprawdzilem – cos na jej kompie musiao sie stac ale co?
pomocy proszę

jej sprzęt to płyta Gigabyte GA–81915ME Series
procek celeron 3 GHz
pamiec 512
dysk SATA 80GB samsunag
grafika GeForce 6200 256Mb
darekgra
Dodano
03.03.2006 20:41:10
ja miałem podobnie ale miałem tak po zakupie nowego zasilacza i po którymś z kolei uruchomieniu kompa zaczoł sprawdzać dysk C w poszukiwaniu jakiś błedów i zaczął coś tam niby naprawiać zastępował pliki innymi no i od tego momentu juź mi sie tak niedzieje 8)
rutkow
Dodano
03.03.2006 18:05:06
przyczyną moźe być:
:arrow: Nie dostarczone chłodzenie procesorowi
:arrow: Nie właściwe napięcie zasilania procesora
:arrow: Nie właściwa predkość magistrali ołyty głównej
:arrow: Nie właściwy mnoźnik zegara procesora

Prosze podaj co aktualnie sie dzieje :)
SDM
Dodano
03.03.2006 17:52:43
no i dzis rano powtórka z rozrywki :(
musze jakis zasilacz skombinowac ale watpie zeby to byla jego wina poniewaź jak juz odpali to jest ok 3dMark bez zawieszki przechodzi nawet3 razy z kolei.
moze to płyta(jakis kondensator czy coś w tym rodaju)?
a i jeszcze dodam źe przycisk start po nieudanej próbie nieraaguje na powturne nacisniecie, dopiero wyłaczenie i wlączenie listwy daje moźliwośc startu(muszę powtaźać 3–4 razy i dopiero uda sie odpalic kompa)
pozdrawiam
darekgra
Dodano
03.03.2006 12:51:33
no i dzis rano powtórka z rozrywki :(
musze jakis zasilacz skombinowac ale watpie zeby to byla jego wina poniewaź jak juz odpali to jest ok 3dMark bez zawieszki przechodzi nawet3 razy z kolei.
moze to płyta(jakis kondensator czy coś w tym rodaju)?
a i jeszcze dodam źe przycisk start po nieudanej próbie nieraaguje na powturne nacisniecie, dopiero wyłaczenie i wlączenie listwy daje moźliwośc startu(muszę powtaźać 3–4 razy i dopiero uda sie odpalic kompa)
pozdrawiam
darekgra
Dodano
03.03.2006 12:51:33
Jak się sytuacja powtórzy sprawdź kompa na innym zasilaczu.
JNJN
Dodano
02.03.2006 16:01:36
darekgra
Dodano:
02.03.2006 13:07:30
Komentarzy:
14
Strona 1 / 1