Komp nie widzi ramu!
Mam taki problem: Kupiłem sobie do mojego komputera pamięci: 512MB DDR 266Mhz Samsung, poniewaź moja płyta główna obsługuje zarówno SD i DDR (VIA P4X266A). DDR obsługuje po włoźeniu karty terminator. Wcześniej miałem 256MB SD 133Mhz i wszystko chodziło. Po włoźeniu DDRAMu i tej karty terminator do slotu #2 SDRAM DIMM, komputer jakby tego ramu nie widział :( tylko mi włącza się głośniczek od komputera i wszystkie podzespoły pracuja. Monitor sie nie włącza. :!:
Dodam jeszcze, źe była jeszcze nalepka na wejściach od ramu: "NOTICE: before installing DDR memory, you must install this terminator card in SDRAM DIMM slot #2. Please refer to "main memory configuration" in the manual for more details". Co zrobić, przestawić źeby DDR mi zadziałało?
Dodam jeszcze, źe była jeszcze nalepka na wejściach od ramu: "NOTICE: before installing DDR memory, you must install this terminator card in SDRAM DIMM slot #2. Please refer to "main memory configuration" in the manual for more details". Co zrobić, przestawić źeby DDR mi zadziałało?
Odpowiedzi: 6
Zgadzam się z kolegą Rebe. Jeśli jest to kość ECC to naleźy ją wymienić na zwykły Ram (Not registered Non ECC).
Wymienić. przede wszystkim na non ECC.
Czy jast moźliwość, źe bios tych pamięci (512MB,DDR,PC2100,ECC,REGISTERED,LOW PROFILE) nie obsługuje? Co trzeba wtedy zrobić?
Moja płyta główna obsługuje raczej ECC, kupiłem ten ram z aukcji na allegro i pisało tam, źe zadziała. Maksymalna ilość ramu to 4GB. Mam takie dwie kości 512, próbowałem obydwoma i nic.
info o mojej płycie głównej: http://www.via.com.tw/en/products/chipsets/p4–series/p4x266a/ Jeźeli moja płyta główna osługuje te pamięci to moźe jest to wina biosa? Mam go chyba z 2002.
info o mojej płycie głównej: http://www.via.com.tw/en/products/chipsets/p4–series/p4x266a/ Jeźeli moja płyta główna osługuje te pamięci to moźe jest to wina biosa? Mam go chyba z 2002.
spiderko:Tą kość DDR sprawdzałeś na innym komputerze?
Moźe się okazać źe poprostu jest uszkodzona.
Albo wykraczająca pojemnością poza moźliwości płyty.
Teź by warto w manualu sprawdzić czy nie ma tam mowy o modułach do 256MB
Ew. moźna się i kiwnąć nad tym czy kość nie jest ECC, a takie nie muszą działac na "zwykłych" płytach.
Tą kość DDR sprawdzałeś na innym komputerze?
Strona 1 / 1