Komp do 950zł
Witam!
Otóź składam komputer kumplowi:)
Koszta sa oczywiscie studenckie, wiec zbyt wiele moźliwości to nie mamy.
W kazdym razie maszyna ma słuźyc wyłącznie do pracy,przegladania stron, ogladania filmów i słuchania muzyki.
ZERO GIER!
Oto co proponuje:
1.Płyta główna ASRock K7S41GX VGA 198zł
2.Procesor Sempron 2200 + wen cooler master super silent II 209zł
3.Pamieć 512 MB Kingston 400 179zł
4.Dysk Seagate 80 GB 7200 214zł
5.Buda do 125zł
–––––––––––––––––––––––––––––––
925zł
Napędy mamy:)
Zasiłke Chiefteca 300W czy noname od obudowy 350W wstawić ? Imo wydaje mi się ze lepiej Chiefa..
Na płycie jest juz zintegrowana muzyka i grafika myśle, źe wystarczą. W razie czego jest wolne gniazdo AGP gdyby kiedyś potrzebne było:)
W sumie myslałem tez nad płytą ASRock K7Vt4A PRO.
To chyba ta sama płyta tyle, ze bez zintegorwanego układu graficznego.
Kumpel ma w domu chyba Rive 32MB albo GF 2 MX 32MB na AGP.
Myślicie ze jest sens do tego zestawu wstawiac tą karte?
W kazdym razie co sądzicie , coś zmienić ?
pozdrawiam
Otóź składam komputer kumplowi:)
Koszta sa oczywiscie studenckie, wiec zbyt wiele moźliwości to nie mamy.
W kazdym razie maszyna ma słuźyc wyłącznie do pracy,przegladania stron, ogladania filmów i słuchania muzyki.
ZERO GIER!
Oto co proponuje:
1.Płyta główna ASRock K7S41GX VGA 198zł
2.Procesor Sempron 2200 + wen cooler master super silent II 209zł
3.Pamieć 512 MB Kingston 400 179zł
4.Dysk Seagate 80 GB 7200 214zł
5.Buda do 125zł
–––––––––––––––––––––––––––––––
925zł
Napędy mamy:)
Zasiłke Chiefteca 300W czy noname od obudowy 350W wstawić ? Imo wydaje mi się ze lepiej Chiefa..
Na płycie jest juz zintegrowana muzyka i grafika myśle, źe wystarczą. W razie czego jest wolne gniazdo AGP gdyby kiedyś potrzebne było:)
W sumie myslałem tez nad płytą ASRock K7Vt4A PRO.
To chyba ta sama płyta tyle, ze bez zintegorwanego układu graficznego.
Kumpel ma w domu chyba Rive 32MB albo GF 2 MX 32MB na AGP.
Myślicie ze jest sens do tego zestawu wstawiac tą karte?
W kazdym razie co sądzicie , coś zmienić ?
pozdrawiam
Odpowiedzi: 16
Seeker:adik154:Jeśli nie wierzysz zapraszam do Buska Zdroju (miasto między Kielcami (40 km do nich) a Krakowem (80 km do niego).
Aco się tam odbywa? ,źe z ciekawości zapytam w związku z tymi Mobo :wink:
są zawody kto dalej źuci asrockiem :mrgreen: tak na powaźnie to u nas generalnie arocki nie są przez nikogo w sklepach polecane i sprzedawane jedynie klientom którzy chcą złoźyć kompa jak najjjjjjjtańszego i własnie upierają się przy Asrocku.
inforobert:Tak wiec płyta jest w sam raz, a za te 100zł bedzie mogł cos jeszcze dokupić.
To ze na ASUS A7V400–MX – KM400A, GRAF, S–A w benchmarku osiagnie nie cale 100pkt wiecej to wynik i tak jest mierny."
no ja nie wiem czy tylko 100pkt ale i z stabilnością, moźliwościami OC jest lepiej w przypadku ASUSA. Choć pewnie tak jak piszesz do ich zastosowań płyta ta spokojnie by wystarczyłą ale dlaczego nie dopłacić te kilka złotych i kupić coś lepszego, lepszej firmy (i tu mi nikt nie powie ze Asus to gorsza firma od Asrocka)
Osobiscie dalej przekomarzania ciągnąć nie chę, ty mu polecasz Asrocka, ja mu polecam Asusa to chłopak ma wybór i co wybierze tylko od niego zaleźy
Pozdrawiam
Smash:Witam!
ZERO GIER!
Tak wiec płyta jest w sam raz, a za te 100zł bedzie mogł cos jeszcze dokupić.
To ze na ASUS A7V400–MX – KM400A, GRAF, S–A w benchmarku osiagnie nie cale 100pkt wiecej to wynik i tak jest mierny.
adik154:Jeśli nie wierzysz zapraszam do Buska Zdroju (miasto między Kielcami (40 km do nich) a Krakowem (80 km do niego).
Aco się tam odbywa? ,źe z ciekawości zapytam w związku z tymi Mobo :wink:
heh ze ty masz to nie znaczy ze Asrock to nie gówno. W myśl zasady kazdy broni swojego postepujesz. Asrock porównany z obojętnie jaką inną płytą główną przegrywa prawie w kazdym teście. Wydajnosćtych płyt jest marna i to ci powie nie tylko ja ale i kazdy sprzedawca w porządnym sklepie komputerowym który ma na celu sprzedarz dobrej jakości komponentów. Jeśli nie wierzysz zapraszam do Buska Zdroju (miasto między Kielcami (40 km do nich) a Krakowem (80 km do niego).
adik154:1.Płyta główna ASRock K7S41GX VGA 198zł :arrow: nie nie nie tylko nie ta firma, gufffno konkretne, lepiej juź kupcie to
http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=1957&katid=59&grupa=9
Dysk Seagate 80 GB 7200 214zł :arrow: zmień na WD ew. Maxtora
Buda do 125zł :arrow: bude bez zasilacza dostaniesz juz nawet za 85 zł, albo kupując oryginalnie bez zasiłki lub kupujac z zasiłką którą potem odsprzedacie sklepowi w którym będziecie kupywać kompa (bo powiecie ze chcecie bez zasilacza)
Zasiłke :arrow: jakąs firmową np tego Chiefteca, byle nie zaden NONAME
np taki:
http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=2650&katid=14&grupa=319
Do filmów i pracy wystarczy, do gier raczej odpada (chyba ze jakieś starsze)
no i wychodzi nam około 1000 zł... troszke za duźo, w ostatecznosci mozna zostać przy tym SEGATE ale i tak jeśli zasilacz chcecie dobry to nizej zejść bedzie trudno a ramów tańszych czyli noname nie bierzcie. Moim zdaniem jeszzce te 50 zł warto dołoźyć wzamian za lepszy i pewniejszy sprzęt
Pozdrawiam.
Skoro ASRock to gówno czemu unas w firmie (49 stanowisk) pracuje na w/w płycie ASRock i nie ma zadnych problemów ?? (Win2000PRO + Office 2000 + cialga praca w sieci–logowanie do serwera domenowego itp)
W wolnych chwilach ogladamy filmy na DVD
Z dudki spadłes i sie nie znasz.
Głupot sie nasluchałes.
Sempron 2200+ BOX = 209zł
http://www.proline.pl/shop.php?prodid=414d445f53454d50524f4e5f323230302b5f424f
Asrock K7S41GX + VGA Socket A = 149zł
http://www.proline.pl/shop.php?prodid=4153524f434b5f4b3753343147585f564741
DDRAM 512MB 3200 PC400 KingMax = 169zł
http://www.proline.pl/shop.php?prodid=444452414d5f3531324d425f50433430305f4b4d
Midi ATX Tracer Tro–626 Libra Black = 139zł
http://www.proline.pl/shop.php?prodid=5452414345525f3632365f4c494252415f424c41
WD 80GB UDMA100 7200 Obr. 8MB = 215zł
http://www.proline.pl/shop.php?prodid=57445f38305f373230305f384d42
razem 881zł
Wiem jak wygląda praca na 256MB ramu i odradzam, kolega winampa, przeglądarkę, exela odpali i włosy sobie z klaty powyrywa. Lepiej juź kupić 512MB i mieć święty spokój.
Karta graficzna moźe być zintegrowana skoro giercować nie zamierza, nawet ta Riva wystarczy. Ja bym pozostał przy Rivie i zaoszczędzone pieniąźki zainwestował w lepszą płytę, np. Abita NF7. Będzie chciał zestaw rozszerzyć, bo np. stypendium dostanie, to kupi tylko lepszą grafe i zestaw całkiem przyzwoity (bez kombinowania) wyjdzie.
Karta graficzna moźe być zintegrowana skoro giercować nie zamierza, nawet ta Riva wystarczy. Ja bym pozostał przy Rivie i zaoszczędzone pieniąźki zainwestował w lepszą płytę, np. Abita NF7. Będzie chciał zestaw rozszerzyć, bo np. stypendium dostanie, to kupi tylko lepszą grafe i zestaw całkiem przyzwoity (bez kombinowania) wyjdzie.
1.Gigabyte 7VT600–PRZ KT600 lub Gigabyte 7VT600–PRZC KT600 –183zł
2.Ati Radeon 9250 128/64 – 142zł
3.Procesor Sempron 2200 + wen cooler master super silent II 209zł
4.Pamięć 256 MB 400 Mhz Twinmos CL 2.5 – 89złł
5.Dysk Seagate 80 GB 7200 214zł
6.Buda do 125zł
–––––––
943zł
co sądzicie o tych płytach?
Gigabyte 7VT600–PRZ KT600 lub Gigabyte 7VT600–PRZC KT600
2.Ati Radeon 9250 128/64 – 142zł
3.Procesor Sempron 2200 + wen cooler master super silent II 209zł
4.Pamięć 256 MB 400 Mhz Twinmos CL 2.5 – 89złł
5.Dysk Seagate 80 GB 7200 214zł
6.Buda do 125zł
–––––––
943zł
co sądzicie o tych płytach?
Gigabyte 7VT600–PRZ KT600 lub Gigabyte 7VT600–PRZC KT600
Z zasilaczami to roznie bywa. Zwykle czlowiek zmienia zdanie po pierwszej implozji :? Niech ma, pewnie w przyszlosci dorzuci jeszcze nagrywarke.
RAM zawsze mozna dokupic, mocy w zasilaczu raczej nie :lol:
RAM zawsze mozna dokupic, mocy w zasilaczu raczej nie :lol:
Przemeksik:skoro nie ma wymagajacej karty graficznej 300w powinno starczyc
Nie wiem nawet po co 300...Ja mam 230 i całkiem nieźle mi śmiga, a mam o wiele lepszą konfigurację niź ta podana 8)
Biorac pod uwage relatywnie niewielka roznice w cenie 256/512 RAM–u, chcesz, to inwestuj w przyszlosc :D tylko po co? Moze lepiej w karte TV :lol:
Czy oszczedzanie na firmie to dobry pomysl – bylbym ostrozny. Moze sie okazac, ze rzeczywiscie w przyszlosci to odczujesz, jak sobie np. RAM przetestujesz :wink:
Czy oszczedzanie na firmie to dobry pomysl – bylbym ostrozny. Moze sie okazac, ze rzeczywiscie w przyszlosci to odczujesz, jak sobie np. RAM przetestujesz :wink:
Lucky:A czy dobrym wyborem zamiast tego asusa co podał adik, abit nf–7 na n–force
doszłoby mu jeszcze kilka źłotych do ceny a pozatym NF7 zintegrowanej grafiki nie ma, wiec kolejny wydatek na karte (nawet uźywaną) ale zawsze to wydatek.
No ja tam nie wiem czy ASrocka ASUSA produkuje czy nie ale wiem ze to płyty najgforsze jakie chyba tylko da sie kupić. A w tej samej cenie mam model AUSA który niedość ze na lepszym chipsecie to pewnie lepszej jakosci i bardziej stabilny. no ale cóz twój wybór.
PS. nie zmieniaj tych ramów. a jesli nawet to nie na 256, zostaw sobie 512 a jak chcesz zaoszczedzic to na firmie a nie na ilości bo kiedys to odczujesz.
1. Nie grasz – 256 RAM wystarczy. Pociagnie nawet Linux z uruchomionymi wszystkimi wodotryskami :D
2. Powiadasz: filmy, muzyka, office – zlozylem sobie ostatnio taka maszyne z tego co znalazlem w szufladzie; Celeron 600Mhz, 256 SDRAM, GFII, IBM 20Gb, wszystko na Abicie ST6, moze 200PLN cudo jest warte ale do ww zastosowan wiecej nie potrzeba.
3. Jezeli moge cos zasugerowac, biorac pod uwage studencki budzet, za 300–400PLN na gieldzie z latwoscia znajdziesz cos na bazie PIII.
2. Powiadasz: filmy, muzyka, office – zlozylem sobie ostatnio taka maszyne z tego co znalazlem w szufladzie; Celeron 600Mhz, 256 SDRAM, GFII, IBM 20Gb, wszystko na Abicie ST6, moze 200PLN cudo jest warte ale do ww zastosowan wiecej nie potrzeba.
3. Jezeli moge cos zasugerowac, biorac pod uwage studencki budzet, za 300–400PLN na gieldzie z latwoscia znajdziesz cos na bazie PIII.
heh, asrock to przecieź jest konstrukcja asusa, a z tego co slyszalem koles nie pobawił by sie w oc. no ale ta płyta jest jednak na chipsecie SiS, chyba jednym z najgorszych. A czy dobrym wyborem zamiast tego asusa co podał adik, abit nf–7 na n–force? krecenie dobre, jedynie zastrzeźenia do chłodzenia chipsetu mogą być (ja narazie nie mam, odpukać). Moźe nawet udało by ci się wtedy na takiego semprona 2800+ podkrecić.
a tak btw. to ten zestaw co sam złorzyłeś nie jest wlasciwie zły, jesli chodzi o ogladnie stron itp.
a tak btw. to ten zestaw co sam złorzyłeś nie jest wlasciwie zły, jesli chodzi o ogladnie stron itp.
skoro nie ma wymagajacej karty graficznej 300w powinno starczyc
Witam!
AsRock badziew w jakim sensie? Bo przyznam się, źe firmy nie znam i opini tez nie słyszalem ( w sumie to komp ma słuzyc jako narzędzie pracy więc nie kierowałem się innymi kryteriami jak cena)
No ten Asus jest niezły tylko cięźko go dostać powiem szczerze, a wole kupic czesci w jedntm sklepie bo studenci mają rabat;) no i sprawdzony.
Mam pytanko..
Czy ktoś z was pracuje na Xp na 256MB pamięci i czy odczuwalny jest jakis dyskomfort?
Myślałem, źeby zamist tych 512 rzucic 256 Twinmos.
Wtedy stówka do przodu...
no i chyba ten nasz chieftec 300W pociagnie sprzęt?
Co sądzicie?
AsRock badziew w jakim sensie? Bo przyznam się, źe firmy nie znam i opini tez nie słyszalem ( w sumie to komp ma słuzyc jako narzędzie pracy więc nie kierowałem się innymi kryteriami jak cena)
No ten Asus jest niezły tylko cięźko go dostać powiem szczerze, a wole kupic czesci w jedntm sklepie bo studenci mają rabat;) no i sprawdzony.
Mam pytanko..
Czy ktoś z was pracuje na Xp na 256MB pamięci i czy odczuwalny jest jakis dyskomfort?
Myślałem, źeby zamist tych 512 rzucic 256 Twinmos.
Wtedy stówka do przodu...
no i chyba ten nasz chieftec 300W pociagnie sprzęt?
Co sądzicie?
1.Płyta główna ASRock K7S41GX VGA 198zł :arrow: nie nie nie tylko nie ta firma, gufffno konkretne, lepiej juź kupcie to
Buda do 125zł :arrow: bude bez zasilacza dostaniesz juz nawet za 85 zł, albo kupując oryginalnie bez zasiłki lub kupujac z zasiłką którą potem odsprzedacie sklepowi w którym będziecie kupywać kompa (bo powiecie ze chcecie bez zasilacza)
np taki:
no i wychodzi nam około 1000 zł... troszke za duźo, w ostatecznosci mozna zostać przy tym SEGATE ale i tak jeśli zasilacz chcecie dobry to nizej zejść bedzie trudno a ramów tańszych czyli noname nie bierzcie. Moim zdaniem jeszzce te 50 zł warto dołoźyć wzamian za lepszy i pewniejszy sprzęt
Pozdrawiam.
np taki:
Pozdrawiam.
Strona 1 / 1