kolory w odtwarzaczach filmów
Mam PowerDVD i subEdit Player oraz zainstalowany K–Lite Codec Pack. Gdy odtwarzam dowolny film obojętnie czy to na DVD czy na innym nośniku mam bardzo słabe kolory. Próbowałem w opcjach programów odtwarzających manipulować kolorami, ale to niewiele zmienia. Kolory nadal są blade i o słabym kontraście. Ustawienia ekranu są wporządku bo na innych programach kolory są ok. Natomiast sam boję się grzebać w kodekach, bo juź raz przez takie grzebanie musiałem formatować komputer. Czy ktoś zna rozwiązanie problemu?
Odpowiedzi: 7
zbylu:Jak wgrać brakujące pliki?
W XP tez moźesz nakładke zrobić bez problemu.
Moźe samo sfc /scannow wystarczy ?
Płyta systemowa oczywiście w napędzie musi byc.
BTW – Seeker juz to napisał, a ja moźe tylko przypomne.
Przycisk nie jest tylko dla ozdoby.
Tylko jak? W Win98 zrobiłbym nakładkę, a w XP chyba tak nie wyjdzie. Jak wgrać brakujące pliki?
Zrobiłem dokładnie tak jak napisałeś, problem wciąź ten sam. Za to zauwaźyłem, źe brakują mi pliki w folderze C:\Windows\System32 (zauwarzyłem to podczas uruchamiania Nokia test monitor który nie chce się z tego powodu uruchomić). jest to na wskutek usuwania zawirusowanych plików które wykrył avast!. Postaram sie uzupełnić brakujące pliki i zobaczę co dalej.
Jako zarejestrowany user tego forum , masz mozliwość edycji własnych postów – dopisanie jakieś kwestii w istneijącym postcie sprawi źe przejrzyściej będzie się to czytało.
A teraz BTW , moźliwe źe to wcale nie kwestia kodeków jest, ale sterowników do karty, poza tym nie ma jakiegoś specjalnego pliku do"kolorów".
Zainstaluj jakieś inne sterowniki – zawsze moźesz wrócić do ostatnich – i sprawdź .
Nie muszą to być stery najnowsze jedne z chwalonych były z serii 30.82
Ściągnij sobie program Nokia test monitor lub podobny i na obrazie kontrolnym zobacz jak jest z tymi kolorami.
Sprawdź czy w DirectX nie ma błędów
A teraz BTW , moźliwe źe to wcale nie kwestia kodeków jest, ale sterowników do karty, poza tym nie ma jakiegoś specjalnego pliku do"kolorów".
Zainstaluj jakieś inne sterowniki – zawsze moźesz wrócić do ostatnich – i sprawdź .
Nie muszą to być stery najnowsze jedne z chwalonych były z serii 30.82
Ściągnij sobie program Nokia test monitor lub podobny i na obrazie kontrolnym zobacz jak jest z tymi kolorami.
Sprawdź czy w DirectX nie ma błędów
Odinstalowałem K–Lite Codec Pack oraz PowerDVD, wyczyściłem w rejestrze ręcznie wszystkie wpisy kodeka i odtwarzacza, zainstalowałem ponownie (chyba) najnowsze wersje programów, jednak problem nie zniknął. Recznie utawiam kontrast w odtwarzaczach lecz ciągle jest bardzo blady lub po zmianie nasycenia kolory się zalewają.Natomiast zauwaźyłem, źe nie wyświetla białego koloru. Zaznaczam, źe monitor jest O.K. kartę graficzna przetestowałem i teź nie ma błędu.
karta grafiki GeForce 2 MX400 i 256Mb Ram, ale najlepsze jest to, źe jakiś czas temu filmy odtwarzało bez zarzutów na tym samym sprzęcie. Myślę, źe podczas usuwania wirusów został wykasowany plik odpowiedzialny za kolory. Odinstaluje kodeka i zainstaluje nowego, zobaczę co się stanie.
zbylu:Mam PowerDVD i subEdit Player oraz zainstalowany K–Lite Codec Pack. Gdy odtwarzam dowolny film obojętnie czy to na DVD czy na innym nośniku mam bardzo słabe kolory. Próbowałem w opcjach programów odtwarzających manipulować kolorami, ale to niewiele zmienia. Kolory nadal są blade i o słabym kontraście. Ustawienia ekranu są wporządku bo na innych programach kolory są ok. Natomiast sam boję się grzebać w kodekach, bo juź raz przez takie grzebanie musiałem formatować komputer. Czy ktoś zna rozwiązanie problemu?
Wątpię – duźo napisałeś ale najwaźniejszego , jaką masz kartę jaki monitor , czy dobry kabel do niego to juź nie.
W opcjach subEdita zobacz ja ma Ci odtwarzać te filmy czy nie jedziesz na zbyt małej ilości kolorów – powinobyć 24lub 32 bity.
No a moźe ten monitor juź swój zywot kończy?
To ja kurna musze pytania zdawać na które odpowiedzi w pierwszych słowach autor posta powinien zawrzeć.
Strona 1 / 1