kolory kabelków w końcówce ps/2 do klawiatury
wie ktos jak przylutowac kabelki z koncówki PS/2 z klawiatury do płytki w klawiaturze (zmieniam kabel)?
Koloru kabelków: biały, źółty, zielony, czerwony
Na płytce: CLK, DAT, GND, VCC
Odpowiedzi: 10
heh chcialem sie kiedys pobawic dokladnie w taka sama GRe podlaczyc kabel od klawiatury i wielkie bylo moje zdziwienie gdy pozyczylem dokladnie taki sam model klawiatury od sasiada i po odkreceniu okazalo sie ze on ma zupelnie inne kolory kabelkow hehe masakra...
no co ty, juz w dwoch egzemplarzach sa kolorowe.
(ps. rebe tez spec)
(ps. rebe tez spec)
Góró chyba. Sprobowalbys nie :wink: .Dominik666:...uwazam cie za guru i autorytet na tym forum :D
Pokaz ten swoj tekst Rebemu. Moze go kurna szlag trafi z zazdrosci :mrgreen: .
P.S. I co ? Zolte wszystkie ? :D
ech, EL NINO, mimo ze twoje posty czesto sa malo konkretne i nic nie wnoszace (pewnie z braku cierpliwosci) i tak (nie wiem czemu) uwazam cie za guru i autorytet na tym forum :D
Eeee, co Ty ? Chinskie albo z Tajwanu, maja wszystkie kabelki zolte :mrgreen: .Dominik666:mam nadzieje ze to jakis standard z tymi kolorami...
odlutowalem kabelki i zapomnialem sprawdzic ktory gdzie byl przylutowany :) stad moje pytanie. pozyczylem od znajomego klawiature i ja rozkrece i sprawdze. mam nadzieje ze to jakis standard z tymi kolorami...
no dobra, ale w takim razie, ktory pin podpiac do ktorej koncowki na plytce?
Masz klawiature z uszkodzonym kablem ps/2 ?
Więc ucinasz go w miejscu gdzie prawdopodobnie kabelki są dobre – tzn. mają "styk" z pinami we wtyczce. Następnie, miernikiem lub tym drugim sposobem, dochodzisz do tego jaki kolor kabelka odpowiada pinowi we wtyczce. Następnie patrzysz jak są te kabelki wlutowane na płytce w klawiaturze. Czy jest tam teź opis VCC, GND, CLK i DAT? Jeśli tak to nie ma problemu. Mierzysz później ten nowy kabel i lutujesz odpowiednie kolory wg. starego kabla.
Prościej nie umiem tego opisać.
Dominik666:wie ktos jak przylutowac kabelki z koncówki PS/2 z klawiatury do płytki w klawiaturze (zmieniam kabel)?
Przypuszczenia – ale zrób to co pisze Spiderko.
VCC zasilanie +5V – czerwony
GND masa – biały
CLK(clock) – źółty
DAT sygnał(key Data) – zielony
Choć głowy nie daję,źe tak jest.
no dobra, ale w takim razie, ktory pin podpiac do ktorej koncowki na plytce?
Miernikiem moźesz sprawdzić jaki pin we wtyczce odpowiada konkretnemu kabelkowi. Jeśli nawet nie posiadasz miernika to moźna posłuźyć się baterią i źarówką (taką z latarki) Nigdy nie sprawdzałem, ale raczej z kolorami kabli to róźnie bywa zaleźnie od producenta.
Strona 1 / 1