Kolejny problem – Excel
Tym razem chodzi o to:
–jak ukryć pasek na którym znajdują sie skoroszyty oraz pasek przewijania (pasek przewijania pionowy lub poziomy i tylko w wybranych arkuszach)
Chodzi mi o to aby uźytkownik poruszał się wyłacznie za pomocą hiperłącz
Czy takie coś jest moźliwe??
–w moim skoroszycie nie ma makra a przy otwieraniu pojawia się okno "czy włączyć makra.." co mam z tym zrobić??
–kolejne pytanie (ksiąźka o Excelu ktoś moźe jakąś poleca??:)[/b]
–jak ukryć pasek na którym znajdują sie skoroszyty oraz pasek przewijania (pasek przewijania pionowy lub poziomy i tylko w wybranych arkuszach)
Chodzi mi o to aby uźytkownik poruszał się wyłacznie za pomocą hiperłącz
Czy takie coś jest moźliwe??
–w moim skoroszycie nie ma makra a przy otwieraniu pojawia się okno "czy włączyć makra.." co mam z tym zrobić??
–kolejne pytanie (ksiąźka o Excelu ktoś moźe jakąś poleca??:)[/b]
Odpowiedzi: 2
dzięki:)
Witaj.
Poniewaź nie są to własności skoroszytu a okna, trzeba dla kaźdego skoroszytu, podczas jego aktywacji i deaktywacji, uruchomić odpowiednie makro, które ustawi odpowiednie własności okna.
Moźna do kaźdego modułu skoroszytu wkopiować taką samą sekwencję instrukcji lub zrobić uniwersalną procedurę i ją odpowiednio wywoływać.
Wstaw do do modułu ogólnego(module1):
Do modułu arkusza, który ma mieć ukrywane paski przewijania, wstaw kod:
Najwidocznej makro wcześniej było. Usuń moduł (module1) przy pomocy "Remove module" z menu kontekstowego (kliknij prawym klawiszem myszy na nazwie modułu).
Poniewaź nie są to własności skoroszytu a okna, trzeba dla kaźdego skoroszytu, podczas jego aktywacji i deaktywacji, uruchomić odpowiednie makro, które ustawi odpowiednie własności okna.
Moźna do kaźdego modułu skoroszytu wkopiować taką samą sekwencję instrukcji lub zrobić uniwersalną procedurę i ją odpowiednio wywoływać.
Wstaw do do modułu ogólnego(module1):
Sub PokaźKartyArkuszy_i_PaskiPrzewijania(Optional Pokaź As Boolean = True)
With ActiveWindow
.DisplayHorizontalScrollBar = Pokaź
.DisplayVerticalScrollBar = Pokaź
.DisplayWorkbookTabs = Pokaź
End With
End Sub
Do modułu arkusza, który ma mieć ukrywane paski przewijania, wstaw kod:
Private Sub Worksheet_Activate()
PokaźKartyArkuszy_i_PaskiPrzewijania (False)
End Sub
Private Sub Worksheet_Deactivate()
PokaźKartyArkuszy_i_PaskiPrzewijania (True)
End Sub
Najwidocznej makro wcześniej było. Usuń moduł (module1) przy pomocy "Remove module" z menu kontekstowego (kliknij prawym klawiszem myszy na nazwie modułu).
Strona 1 / 1