Kod 39 – system nie widzi nagrywarki

Nie wiem dlaczego ale wypadł mi jakiś sterownik od nagrywarki Lite–on 1633 SOHW OEM i pojawia się komunikat o braku lub uszkodzeniu sterownika – Kod39.Chciałem odinstalować ją oraz kontrolery IDE , ale ani podstawowy IDE , ani pomocniczy kontroler IDE we właściwościach jakoś teź nie pokazują obecności nagrywarki. W zakładce ogólne pisze ,źe urządzenie działa poprawnie , a w zasobach –nie ma konfliktów.A konflikt oczywisty jest.
Proszę o pomoc gdyź 1x taki błąd wystąpił i prawdę mówiąc nie wiem co dalej robić.

Pozdrawiam
maresz

Odpowiedzi: 10

Zrobiłem jak piszesz : instaspi.bat i powinno zainstalować , ale sprawdzałem poprawność tejźe (www.cdinfo) .Odszukaj :
winnt\system\winaspi.dll jest OK !
winnt\system\wowpost.exe nie ma
winnt\system32\wnaspi32.dll nie ma
winnt\system32\drivers\aspi32.sys nie ma
dodatkowo w rejestrze powinny być klucze :
local_macchine\system\currentcontrolset\services\ASPI32 i takźe nie mam !

A więc chyba coś nie tak poszło.
Teraz co do tych programów narzędziowych , które wymieniasz – juź próbowałem , a w "wyszukaj" teź próbowałem bez sukcesu. Pozostaje chyba poszperać w Rejestrze , ale które gałęzie ?
Ach najwaźniejsze : odświeźyłem BIOS nagrywarki i zaskoczyła , juź mogę DVD nagrywać ! Hura :D
maresz
Dodano
03.03.2006 20:29:14
Po kolei. Klikasz na ten pliczek instaspi.bat. otworzy się oknko linii poleceń i dopisze sterowniki.
16 bitowy podsytem – masz opisane w przyklejonych poradach w dziale XP.
Pozostałości po Avastcie moźesz pokasować w dwójnasób.
Albo uruchamiasz rejestr i w wyszukiwarce znajdujesz i usuwasz wpisy dot Avasta – wpisujesz w wyszukiwarkę albo Avast , albo alvil ( choć tego Alvil akurat pewny nie jestem).
Utworzenie punktu przywracania raczej wskazane, jeśli robisz to po raz pierwszy.
Moźesz teź uźyć programu do czyszczenia rejestru , jest ich trochę . Np Easy Cleaner, RegSeeker itd, programy robią domyślnie kopię usuwanycch wpisów, wiec jakby coś nie tak to ja sobie przywrócisz.
Seeker
Dodano
03.03.2006 19:39:39
Witam Seeker , widzę ,źe jeszcze tylko Ty masz cierpliwość do mnie. Dzięki za link .Pobrałem "forceaspi18.zip" , ale jak to zainstalować :instaspi.bat ,czy wowpost.exe ? Pytasz co chciałem nagrać .To plik Video_ts 1,5GB utworzyłem programem DivxtoDvd , a nagrywam w DeepBurner. Po poleceniu "nagraj" tworzy swój standardowy program instalacyjny ale nagrywać nie zaczyna ,po 3 min. wyrzuca płytę (DVD–R TDK).Do czasu awarii to działało.Co dziwne _ CD nagrywa dobrze !
Jeszcze jedno ,poradź mi jak znaleźć pozostałości po antywirusie Avast , konkretnie :
C\Program Files\Alwil software\Avast4\aswMonVd.dll
kiedy chciałem pobrać plik ASPI ze strony Cdinfo po kliknięciu pobierz wyskakuje :
16 bitowy podsystem Windows , dalej powyźszy klucz i reszta –"zainicjowanie pliku DLL przez instalowany sterownik urządzenia wirtualnego nie powiodło się ".
Oczywiście w Progr. Files nie ma Avasta. Więc ,w których kluczach Rejestru mogą być pozostałości ?
Trochę popisałem, ale chcę dokładnie opisać swój przypadek.

Pozdrawiam :D maresz.
maresz
Dodano
03.03.2006 18:29:51
Na to wygląda, choć nie piszesz co chcesz nagrać i jakiej wielkości plik, a ma to znaczenie niemałe – co do ASPI, to polecam to ASPI
http://www.cdrinfo.pl/download.php?filename=software/sterowniki/forceaspi18.zip&id=1191040335&baza=soft&mirror=1
Seeker
Dodano
02.03.2006 22:32:27
Wrzuciłem DVD do nagrania , ale coś nie tak , bo nie nagrywa. Czyli trzeba załadować ASPI ?
A juź myślałem , źe jest OK.
maresz
Dodano
02.03.2006 20:02:18
maresz:

Jakbyś mógł mi jeszcze doradzić jak instaluje się nowy Bios do nagrywarki.Nigdy tego nie robiłem , dlatego podchdzę jak do jeźa. Mam najnowszy Bios do Liteon 1633S na płycie tylko boję się by coś nie schrzanić.
Czy załadować takźe sterownik ASPI 4.71 mimo , źe napęd mi juź chodzi ?

Tak wejdę w słowo, EL mi wybaczy , miłosierny nad wyraz jest :mrgreen: .
BIOS do nagrywarki flashujesz programem który producent zaleca , zgodnie z jego wskazówkami .Najwaźniejsze byś nie pomylił BIOSów, w napędzie nie było płyty , no i niespodziewanej awarii sieci 230V.
Ale nawet w razie awarii wszystko da się przywrócić.
http://www.liteon.ab.pl/download.php?id=firmware
Co do ASPI , piszesz źe napęd Ci ...."chodzi" , jeśli prócz tego jeszcze Ci nagrywa , to IMO ASPI moźesz sobie odpuścić , chociaź instalacja onego niczemu nie wadzi.
Seeker
Dodano
02.03.2006 18:07:25
El Nino , biję się w piersi – mia kulpa ! Żle odczytałem ten wpis z rejestru . cl odczytałem jako d.
To było to klucz class \ i usunęłem Upperfilters oraz Loverfilters , no i działa ! :D Serdecznie Tobie dziękuję Twoje rady są the best!!!
Jakbyś mógł mi jeszcze doradzić jak instaluje się nowy Bios do nagrywarki.Nigdy tego nie robiłem , dlatego podchdzę jak do jeźa. Mam najnowszy Bios do Liteon 1633S na płycie tylko boję się by coś nie schrzanić.
Czy załadować takźe sterownik ASPI 4.71 mimo , źe napęd mi juź chodzi ?

Pozdrawiam maresz.
maresz
Dodano
02.03.2006 17:43:07
Witam ponownie,próbowałem podąźyć za Waszymi wskazówkami :
1– instalacja sterownika ASPI 4.71 – i nie chce wogóle pobierać.
Komunikat "C:\Program File\Alwil software\Avast4\aswMonVd.dll . Zainicjowanie pliku DLL przez zainstalowany sterownik urządzenia wirtualnego nie powiodło się."

Sęk w tym , źe juź dawno wyinstalowałem Avast ,takźe z rejestru z kluczy ...\software\microsoft\Windows\current Version\uninstal\
oraz
...\currentVersion\App menegement\ARPcache\
wyszukiwarka takźe nie znajduje pliku , o którym mowa aswMonVd.dll. Obawiam się czy to przypadkiem nie jakiś "modny" rootkit miesza mi w systemie ?

2– co do wskazówki El Nino usunąć wartości Upperfilters i Lowerfilters z klucza local machine\system\crrentcontrolset\control\dass– to tej gałęzi nie mam .
Jestem w kropce .Proszę pomóźcie !

Pozdrawiam maresz.
maresz
Dodano
01.03.2006 20:21:56
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?p=68361#68361
EL NINO
Dodano
01.03.2006 01:11:59
Moźe w roźwiązaniu problemu pomogą sterowniki ASPI
SDM
Dodano