Kłopoty z nagrywarką LG4163B

Witam,

Od pewnego czasu mam problem z nagrywarką LG4163B. Problem obajwia się niemożnością korzystania z płyt RW - czy to CD, czy to DVD.

Nero komunikuje mi, że nościn jest niezapisywalny, i klops. Próbowałem np. ImgBurn-a - kasuje płytkę, ale nie można nagrać.

Z kolei Nero w ogóle nie chce dopuścić do kasowania płyt RW - opcja kasuj (lub skasuj - nie pamiętam dokładnie) jest nieaktywna.

O co może chodzić? Próbowałem zarówno na już używanych płytach (na których jeszcze jakieś 1-2 miesiące temu było okej), jak i na nowych (TDK, Philips).

Czy problem może wynikać z używania Alcohol-a 52%? Może "coś" blokuje opcję kasowania płyt RW?

Odpowiedzi: 1

Możesz spróbować wyczyścić napęd lub zaktualizować firmware nagrywarki.
Anathema
Dodano
28.10.2006 16:38:38
  • Tulkas77 28.10.2006 17:11:48

<p>Wyczyścić? Że płytą czyszczącą?</p><p>Co do aktualizacji firmware - &nbsp;zainstalowałem LG ODD Online Firmware Update, ale od tygodnia niczego nie znalazł...</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p>

• Anathema 28.10.2006 17:25:22

Spr&oacute;buj przedmuchać może, bo te wszystkie płyty czyszczące to czasami więcej szkody mogą narobić niż pom&oacute;c.

• Tulkas77 29.10.2006 22:22:51

<p>znalazłem przyczynę problemu - nie wiem dlaczego, ale był to Alcohol 52%, jak zresztą zacząłem podejrzewać.</p><p>Wystarczyło go odinstalować, i nagle nagrywarka ponownie zaczęła rozpoznawać płyty RW - i CD, i DVD...</p><p>&nbsp;</p><p>Szkoda, bo Alcohol 52% był okej, ale z drugiej strony o wiele bardziej wolę bezproblemową obsługę płyt RW pod Neronem :-)</p>

Tulkas77
Dodano:
28.10.2006 15:26:04
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1