Kłopoty z nagrywarką LG4163B
Witam,
Od pewnego czasu mam problem z nagrywarką LG4163B. Problem obajwia się niemożnością korzystania z płyt RW - czy to CD, czy to DVD.
Nero komunikuje mi, że nościn jest niezapisywalny, i klops. Próbowałem np. ImgBurn-a - kasuje płytkę, ale nie można nagrać.
Z kolei Nero w ogóle nie chce dopuścić do kasowania płyt RW - opcja kasuj (lub skasuj - nie pamiętam dokładnie) jest nieaktywna.
O co może chodzić? Próbowałem zarówno na już używanych płytach (na których jeszcze jakieś 1-2 miesiące temu było okej), jak i na nowych (TDK, Philips).
Czy problem może wynikać z używania Alcohol-a 52%? Może "coś" blokuje opcję kasowania płyt RW?
Odpowiedzi: 1
Możesz spróbować wyczyścić napęd lub zaktualizować firmware nagrywarki.
Strona 1 / 1
<p>Wyczyścić? Że płytą czyszczącą?</p><p>Co do aktualizacji firmware - zainstalowałem LG ODD Online Firmware Update, ale od tygodnia niczego nie znalazł...</p><p> </p><p> </p>
Spróbuj przedmuchać może, bo te wszystkie płyty czyszczące to czasami więcej szkody mogą narobić niż pomóc.
<p>znalazłem przyczynę problemu - nie wiem dlaczego, ale był to Alcohol 52%, jak zresztą zacząłem podejrzewać.</p><p>Wystarczyło go odinstalować, i nagle nagrywarka ponownie zaczęła rozpoznawać płyty RW - i CD, i DVD...</p><p> </p><p>Szkoda, bo Alcohol 52% był okej, ale z drugiej strony o wiele bardziej wolę bezproblemową obsługę płyt RW pod Neronem :-)</p>