Kłopot ze startem komputera

Gdy komputer jest "zimny" jego start przechodzi bezproblemowo jednak, gdy zaistnieje potrzeba restartu ( po dłuźszej jego pracy) start zatrzymuje się na pewnym etapie. Kręci dysk trwale (świeci dioda sygnałowa HDD) i tak bez końca. Wyjściem jest wyłączenie zasilania, odczekanie kilkunastu minut i ponowne włączenie i wtedy wszystko jest OK. Odnoszę wraźenie, źe któryś z podzespołów nagrzewa się powodując problem z uruchomieniem. Moźe pamięci, ew. procesor, HDD odpada (podmieniałem) lub karta graficzna. Co o tym sądzicie?. Dodam, źe OS to Win XP.

Odpowiedzi: 4

Gratuluję samodzielnego rozwiązania tematu. :D
Zamykam temat na wniosek autora.

Pozdrawiam. :)
tire
Dodano
06.07.2003 20:41:34
Sugestia pomiaru temp. procesora spowodowała, źe zainteresowałem się autentycznie warunkami jego pracy. Stwierdziłem, źe niedostatecznie procesor jest chłodzony ( temp. 49 st. C jest, moim zdaniem, za wysoka ). Zdjąłem ściankę kompa, uruchomiłem wentylator pokojowy na max. i strumień powietrza skierowałem na otwarty komputer. Po kilkunastu minutach temperatury spadły o ok. 10 st. C. Zresetowałem komputer i, o dziwo, wszystko poszło gładko i sprawnie. Mój komputer nie jest rewelacją technologii komputerowej bo ma proc. AMD K7 500MHz na płycie Gigabyte GA–7IX z 192Mb pamięci i kartą 3dfx VooDoo3000 i HDD 40Gb z OS Win XP. Proces uruchomienia przebiega naprawdę krótko bo kilkadziesiąt sec. Uźywane aplikacje uruchamiają się bezproblemowo. Uźywam aplikacji DOS'owych (uźywam w swojej pracy Clippera 5.3 ) i nie mam z nimi najmniejszych problemów. Dziękuję za podpowiedź, nie wiązałem z temperaturą podzespołów komputera tak wielkich zaleźności. Kończę temat.
rubin
Dodano
06.07.2003 20:09:03
Temat wielokrotnie wałkowany.Wystarczy wejść w opcje "szukaj".
Proszę zajźeć w przyklejony topic pn."Zanim napiszesz....."
tire
Dodano
05.07.2003 14:31:47
a jaką ma temperaturę procesor i na jakiej płycie głównej pracujesz? Ogólnie podaj konfig koputera.
Dostry
Dodano
05.07.2003 14:02:01
rubin
Dodano:
02.07.2003 00:18:13
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1