Kłopot z tabelą :))
Mam wykonać tabelę. Mam tylko dane początkową i końcową wartość. Stok wybieram sam "ręcznie".
Chciałbym, aby wartości początkowa i końcowa mogła być dowolnie zmieniana, tak jak mi się podoba, a skok pomiędzy wartościami pozostawał taki sam.
Szukałem jakiegoś kreatora tabel ale niemoge znaleźć.
Chciałbym, aby wartości początkowa i końcowa mogła być dowolnie zmieniana, tak jak mi się podoba, a skok pomiędzy wartościami pozostawał taki sam.
Szukałem jakiegoś kreatora tabel ale niemoge znaleźć.
Odpowiedzi: 9
Marcindrut:Ile funkcji "Jeźeli" moźna połączyć razem?? bo juź po ośmiu nie chce mi liczyć.
Zagnieździć moźna 7 funkcji Jeźeli co nie jest jednoznaczne z ilością wystąpień w formule.
Wracając do podstawowego tematu.
Moźna bazować na obydwu wymiarach wybierając większy format. Rozwijając formułę Rycha moźna to zapisać:
=JEŻELI(PODAJ.POZYCJĘ(B15;'Stałe dane'!I2:I14;–1)
Uwaga – w tabelce w arkuszu Stałe dane liczby wyglądają trochę inaczej aniźeli są wyświetlane co na pierwszy rzut oka moźe sugerować błąd obliczeń.
Pozdrawiam
Ile funkcji "Jeźeli" moźna połączyć razem?? bo juź po ośmiu nie chce mi liczyć.
Hej.
Nie źartujesz z tym pytaniem ? :oops:
Przecieź sam robiłeś obliczenia i doskonale wiesz, źe jeden wymiar jednoznacznie określa typ arkusza.
Czemu ma słuźyć wyszukiwanie wg drugiego wymiaru, skoro jest on liczony wg tego pierwszego :?: :?: :?:
A moźe mylę się?
pozdrawiam
Rycho
Nie źartujesz z tym pytaniem ? :oops:
Przecieź sam robiłeś obliczenia i doskonale wiesz, źe jeden wymiar jednoznacznie określa typ arkusza.
Czemu ma słuźyć wyszukiwanie wg drugiego wymiaru, skoro jest on liczony wg tego pierwszego :?: :?: :?:
A moźe mylę się?
pozdrawiam
Rycho
Rycho Sorki źe cię tak wykorzystuje, ale ta formuła bierze tylko pod uwagę długość kartki, ale jest jeszcze szerokość :)
I tak jestem pełen podziwu twoich umiejętności.
Czy da się jeszcze wziąć pod uwagę szerokość kartki.
I tak jestem pełen podziwu twoich umiejętności.
Czy da się jeszcze wziąć pod uwagę szerokość kartki.
Witaj.
=INDEKS('Stałe dane'!H2:H14;PODAJ.POZYCJĘ(B15;'Stałe dane'!I2:I14;–1))
Rycho
=INDEKS('Stałe dane'!H2:H14;PODAJ.POZYCJĘ(B15;'Stałe dane'!I2:I14;–1))
Rycho
Dobrzy jesteście :) : :lol:
Teraz mam kłopot z formułą :(
dołączam plik. Tam wyjaśniłem o co chodzi.
Teraz mam kłopot z formułą :(
dołączam plik. Tam wyjaśniłem o co chodzi.
Hej!!
Jeśli makro to moźe być tak:
jeśli formuła to
A15 =A14+C$17
gdzie C$17 to komórka z liczbą 0,083333
formułę naleźy przeciągnąć w dół
Pozdrawiam
Jeśli makro to moźe być tak:
If Range("A65536").End(xlUp).Row > 14 Then Range(Range("A15"), Range("A65536").End(xlUp)).ClearContents
b = 14
For a = Range("E5") To Range("E6") Step 0.08333333
Cells(b, 1) = a
b = b + 1
Next a
jeśli formuła to
A15 =A14+C$17
gdzie C$17 to komórka z liczbą 0,083333
formułę naleźy przeciągnąć w dół
Pozdrawiam
Dzięki za odpowiedź, ale troszkę się nie zrozumieliśmy :–) interwał pimiędzy wierszami ma wynosić 5'(minut czyli 0,08333333333(3)radiana) I chciałem aby tabela nie miała sztywno określonej ilości wierszy, lecz aby excel sam dobierał ich ilość.
np. pomiędzy 50stopniem a 51stopniem było by ich 12
pomiędzy 50stopniem a 52stopniem było by ich 24 itp.
np. pomiędzy 50stopniem a 51stopniem było by ich 12
pomiędzy 50stopniem a 52stopniem było by ich 24 itp.
Witaj.
Wpisz do A14 formułę
i przekopiuj do pozostałych komórek. We wszystkich komórkach formuła będzie taka sama.
Pierwsza stała =14 bierze się stąd, źe Twój zakres zawiera 15 komórek, czyli przyrost wartości jest 14 razy.
Druga stala =14, bo Twój zakres zaczyna się w 14 wierszu.
pozdrawiam
Rycho
Wpisz do A14 formułę
=$E$5+($E$6–$E$5)/14*(WIERSZ()–14)
i przekopiuj do pozostałych komórek. We wszystkich komórkach formuła będzie taka sama.
Pierwsza stała =14 bierze się stąd, źe Twój zakres zawiera 15 komórek, czyli przyrost wartości jest 14 razy.
Druga stala =14, bo Twój zakres zaczyna się w 14 wierszu.
pozdrawiam
Rycho
Strona 1 / 1