kłopot z napisami do filmów..
Mam nadzieję ze ktoś mi pomoże :)dwa tygodnie temu sprowadzilam laptopa ze stanów :)uciecha byla wielka bo pieniadze bardzo niewielkie ..jak na moje możliwosci a laptoop zarąbisty ...mam jednak problem , z którym nie bardzo umiem sobie poradzic.Oczywiscie mam tu zainstalowaną pełną wersję windowsa visty -troche się balam nowosci ...ale nie było tak źle ..udalo mi sie nawet ustawic klawiature na język polski..Ale...no wlasnie ..programy odtwarzajace filmy na moim laptopie odczytuja mi litery napisów bez znaków polskich...pojawiaja sie w tym miejscu jakies dziwne krzaczki...co doprowadza mnie do szalu..:(czy ktos moze wie ...czy moge to jakos zmienić ???i czy w ogóle mogę ?nie bardzo wiem nawet gdzie to mogę ustawić i czy w ogóle mogę :( a Vplayer w ogóle nie chodzi ...i tez nie bardzo wiem o co chodzi...
Odpowiedzi: 1
Witam,
Problem z napisami w Viscie rzeczywiscie występuje.U mnie nie radzi sobie genialny subedit ani kilka innych moich ulubionych playerow. Jednak jak zawsze na wszystko znajdzie się sposób. Na forum koledzy doradzają zainstalowanie kodek-packa ffdshow który automatycznie dołącza napisy do filmu - o ile nazwa napisów i pliku video jest taka sama. Nie napisałaś jakie kodeki masz zainstalowane w systemie. Jeżeli jest to ffdshow i pojawiają Ci się krzaczki zamiast polskich znaków najprawdopodobniej winą jest zły wybór czcionki przez ffdshow - to znaczy używa takiej, która właśnie ma owe "krzaczki" Aby to zmienić proponuję :
1.Wejść w ustawienia kodeck- packa - (nie wiem w jakim stopniu zaawansowania jesteś więc piszę jak dla laika START- WSZYSTKIE PROGRAMY - FFDSHOW - VIDEO DECODER CONFIGURATIONS
2. Odnaleźć w menu ustawień dekodera pozycję SUBTITLES i pod nią FONT - czcionka
3. Zamiast aktualnej czcionki wybrać inną, która polskie znaczki zawiera - u mnie ARIAL ale może popróbuj z innymi np Times New Roman - tu oczywiście zakładam, że np w programach takich jak WORD masz polskie czcionki
4 . Zatwierdzić przyciskiem OK
Jeżeli jednak problem nie jest związany z ffdshow proponuje użyć jednej z najnowszych playerów firmy marbit - ALLPLAYER Program ten potrafi wbudowywać napisy i wyświetlany jest strumień video scalony z napisami Ogólnie problem z napisami w Viscie spowodowany jest tym, że Vista wysyła do monitora podczas odtwarzania video sam strumień obrazu - nie pozwala programom na nałożenie napisów jako nakładki
Mam nadzieje że udało mi się choć troszkę pomóc
Pozdrawiam